Foto: LETA
"Cilvēks aiz borta," rakstīja kāds komentētājs zem ziņas par to, ka frakcija balsos par Artusa Kaimiņa atbrīvošanu no "KPV LV" priekšsēdētāja biedra amata. "Tuvu," es nodomāju, taču ne pietiekami. "Komēdija!!!" rakstīja kāds cits. "Hmmm, varbūt," es atkal nodomāju, taču ne līdz galam nopirku šo māksliniecisko analoģiju. "Zoodārzs pilnīgs…" rakstīja trešais komentētājs. Lūk! Šis ir tas, ko es meklēju. Ar nelielām korekcijām, tiesa, taču ideja ir pareizā.

Džordža Orvela "Dzīvnieku ferma" kultūrmantojumā ir atstājusi pamatīgus nospiedumus. "Pink Floyd" albums "Animals", "The Clash" singla "English Civil War" albuma vāciņš, atsauces televīzijā, sākot no "X-men" un beidzot ar "Sex and the City"... Šo uzskaitījumu var turpināt ļoti ilgi. Taču šobrīd tiek īstenots viens no lielākajiem "Dzīvnieku fermas" projektiem – romāna rekonstrukcija reālajā dzīvē.

Sapnis ir par sava veida revolūciju – veco pazušanu no Saeimas. Sauc viņus kā gribi: oligarhi, čekisti, zagļi. Tāpat sapnis ir arī dzīve saticībā, brīvībā un harmonijā jeb šajā gadījumā: "atjaunota Latvija", "2,5 miljoni iedzīvotāju" un "reāli darbi".

Divas cūkas – Sniedziņš un Napoleons – Orvela gadījumā sāka rušināties, lai īstenotu brīvību no cilvēkiem. Gluži kā Kaimiņš un Gobzems, par kuriem saskanīgāku tandēmu pirmsvēlēšanu posmā atrast nevarētu. Viņi viens otru papildināja no pusteikuma. Viņi papildināja viens otra "Facebook" tiešraidēs. Kopīgi jokoja un kopīgi dusmojās, skrupulozi sekojot savām mācībām un uz uzvaru vedot "Laidara kauju" 6. oktobrī. Jā, varbūt piesauktais 50% slieksnis netika sasniegts, taču arī ar 14,25% bija gana, lai sāktu kalt plānus par vējdzirnavu celšanu.

Abu vadoņu starpā sākās nesaskaņas. Gan Sniedziņa un Napoleona, gan šķietami arī Kaimiņa un Gobzema. Pēc 16. janvāra balsojuma, kurā Kaimiņš tomēr saglabāja priekšsēdētāja biedra amatu, ir grūti apstrīdēt cīņu par varas sadali, jo tā vēl turpinās.

Šobrīd tehniski "KPV LV" stāsts ir apstājies pie šī punkta un, kā liecina trešdienas balsojums, partijas viedoklis ir sadalījies precīzi divās daļās.

Kopējam ieskatam nedaudz atsvaidzināsim atmiņu. Kas Orvela versijā notika tālāk? Pēc dalīšanās divās frakcijās un iekšējās cīņas Sniedziņš tika padzīts ar deviņiem suņiem, bet Napoleons sevi nosauca par vadoni.

Pēc varas pārņemšanas viņš metās realizēt Sniedziņa idejas, uzdodot tās par savām, bet neveiksmes gadījumā norakstīja tās uz torpedēšanu no bijušā biedra puses. Tika izsludināts likums "Napoleonam vienmēr taisnība", pārrakstīta vēsture, ieviesta aizvien spēcīgāka propaganda. Arī vara tika izmantota ļaunprātīgi, bet privilēģijas cūkām piešķirtas aizvien lielākas uz citu rēķina.

Es neesmu drošs, ka arī "KPV LV" deputāti nekļūst mazāk kolorīti. Gobzems atvainojās prezidentam par to, ka sauca Vējoni par slimu un savam amatam neatbilstošu, un vispār tagad viņu baigi ciena. Kaimiņš acīmredzami pazaudējis savu kameru un vairs neraida no Saeimas, jo tagad ir nopietns deputāts, kuru visiem ir jāuztver nopietni. Kivičs pārstājis cīnīties par runāšanu vienkāršā valodā un atgriezies pie gluži vienkārši cīnīšanās. Kaspars Kambala beidza, tā arī nesācis.

Orvela romānā beigu beigās cūkas vairs nevarēja atšķirt no cilvēkiem, pret kuriem viņas cīnījās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!