Foto: LETA
Pēdējo nedēļu notikumi ir spilgti izgaismojuši Māra Kučinska valdības rīcībnespēju un kompetences trūkumu, kā arī valdošās koalīcijas vēlreizēju apliecinājumu, ka cīņa par tiesiskumu un augstu amatpersonu godaprātu ir kā kaķim zem astes.

Uzreiz pēc ziņām par KNAB veikto kratīšanu gandrīz visi ministri un valdības vadītājs aicināja Rimšēviča kungu atkāpties vismaz uz izmeklēšanas laiku, tādējādi saudzējot Latvijas reputāciju. Partijas un Finanšu ministrija solīja meklēt juridiskus instrumentus, lai I. Rimšēviču no amata atstādinātu pēc iespējas drīz. Vairāk nekā pēc trim nedēļām ir skaidrs, ka I. Rimšēvičs paliks savā vietā uz nenoteiktu laiku.

Mazliet apdomājot, nav jābrīnās par šo absurdo situāciju: pirmais, ZZS apgādībā jau vairāk nekā desmit gadus ir viens smagos noziegumos apsūdzēts vīriņš, tāpēc būtu muļķīgi radīt ātras un nesaudzīgas rīcības precedentu pret ietekmīgu un valdošajai elitei nekaitīgu amatpersonu. Visticamāk, I. Rimšēvičam tiks dota iespēja amatā sagaidīt pirmās instances spriedumu – tātad vismaz pieci gadi, kas nu jau paliek par normu lielajās korupcijas lietās.

Otrkārt, visticamāk, I. Rimšēvičs zina pārāk daudz par aizkulišu sarunām ar amerikāņiem. Var atklāties, ka finanšu ministre no amerikāņu puses tika priekšlaicīgi informēta un atbalstīja gaidāmo soda mēru pret "ABLV Bank". Kā zināms, "FinCen" izvēlējās Latvijas valstij un banku sistēmai vispazemojošāko soda instrumentu no četriem iespējamiem variantiem, nodarot milzīgu kaitējumu Latvijas reputācijai, tādējādi finanšu ministres bezdarbība šāda skarba lēmuma kontekstā var tikt uztverta kā Latvijas interesēm kaitnieciska darbība.

Treškārt, "nacionālajiem" ar ZZS "pārvaldīto" FM un FKTK institūciju gādību ir iespēja "restartēt" pēdējā laikā daudz cietušo maksātnespējas brālību, ar kuru, iespējams, sadarbojies arī Latvijas Bankas vadītājs. Latvijas savannā notikušas lielas lietas – nogāzts trīs miljardu eiro zilonis, kas maksātnespējas šakāļiem ir nebijis kumoss.

Tāpēc jābūt naivam, lai ticētu, ka "ABLV Bank" tiks dota iespēja pašlikvidēties, tādējādi nodrošinot godīgu un saprotamu maksātnespējas procesu. Visticamāk, sagaidīsim formālu atteikumu no FKTK un ZZS "primadonnas" "ABLV Bank" sagatavotajam likvidācijas plānam.

Arī uz FKTK vadītāju P. Putniņu sākotnēji tika mesta ēna ciešās saistības ar I. Rimšēviču dēļ, un kāds valdībā iepīkstējās par P. Putniņa darba un lēmumu izvērtējumu, tomēr izrādās, ka P. Putniņš savulaik ir pārstāvējis Ventspils oligarhu uzņēmumu "Latvijas kuģniecība" un "Ventbunkers" padomēs, tāpēc labākais, ko varam sagaidīt, ir kāds starptautiskiem konsultantiem (OECD vai Pasaules Banka) priekšā nodiktēts FKTK lēmumu "audits".

Varu tikai minēt, ko par visu notiekošo domā Eiropas Centrālās bankas (ECB) vadītājs Mario Dragi (Mario Draghi), bet pieļauju, ka Latvijas valdošās elites nevēlēšanās tikt galā ar vienu iedomīgu tipu vēl vairāk mazina Latvijas akcijas Frankfurtes un Briseles varas gaiteņos. Lai vai kā, būtu gribējies redzēt daudz aktīvāku un atvērtāku komunikāciju no ECB puses par I. Rimšēviča turpmāko dalību ECB Padomes sēdēs un par "ABLV Bank" tālāko likteni.

Apzinoties, ka Latvijas Banku, FKTK un arī FM vada cilvēki ar apšaubāmu reputāciju, pastāv nopietns risks, ka turpmākie lēmumi tiks pieņemti politekonomisku apsvērumu, nevis finanšu stabilitātes un valsts interešu vārdā. Ņemot vērā visu iepriekš izklāstīto, kā arī nodokļu reformas brāķi, JKP saglabā aicinājumu finanšu ministrei kā finanšu un banku nozares galvenajai lēmumu pieņēmējai atkāpties no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!