Foto: LETA

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) atbalsta Finanšu ministrijas izstrādāto nodokļu politikas reformu, īpaši uzsverot tās lielo nozīmi darba samaksas paaugstināšanā, darbinieku nodokļu sloga, nevienlīdzības un ēnu ekonomikas mazināšanā.

LBAS augstu vērtē Finanšu ministrijas paveikto darbu un notikušās diskusijas Budžeta un nodokļu politikas apakšpadomē un Reformu vadības grupā. Patiešām atzīstami, ka ir ņemti vērā arodbiedrību ieteikumi un prasības, kurus esam uzturējuši spēkā vairākus gadus. LBAS iecerēto nodokļu reformu atbalsta kopā ar darba samaksas pieaugumu veselības aprūpes darbiniekiem un darba samaksas paaugstināšanas grafiku pedagogiem. LBAS akcentē, ka gan veselības, gan izglītības nozarē ir jādomā par darba samaksas palielināšanu, neatkarīgi no nozarē veiktajām reformām, jo darbinieki nav vainīgi, ka tās netiek veiktas pienācīgajā apjomā.

Šī nodokļu reforma līdzsvaros nodokļu nastu starp darba devēju un darbinieku, samazinās sabiedrības polarizāciju ienākumu nevienlīdzības ziņā. Neapliekamais minimums, kuru plānots celt līdz 250 eiro, ir īpaši svarīgs mazajām algām, un arodbiedrības ir piekritušas, ka tas tiek paaugstināts arī pensijām, kā arī tiek paaugstināts atvieglojums par apgādībā esošiem bērniem.

Minimālās algas paaugstinājums par 50 eiro ir ievērojams, un tas ar laiku izraisīs darba samaksas kāpumu visā algu ķēdē. Jāveicina arī koplīgumu un ģenerālvienošanās noslēgšana nozarēs, jau sākot ar būvniecību, kas arī veicinās darba samaksas kāpumu un ēnu ekonomikas mazināšanos. Lai nodrošinātu stabilu darba samaksas kāpumu, ir jānodrošina mūsu uzņēmumu un tautsaimniecības konkurētspēja. Tādēļ LBAS atbalsta arī reinvestētās peļņas principa ieviešanu, jo arodbiedrības interesē tas "lauks", kura ietvaros var paaugstināt darba samaksu.

Esam aprēķinājuši, ka pašlaik, salīdzinot ar Igauniju, Latvijā darbinieka nodokļu slogs ir par 36% augstāks (mēnesī 98 eiro), ar Lietuvu - par 21% augstāks (mēnesī 57 eiro), pie tam neapliekamais minimums Igaunijā un Lietuvā 2018. gadā paredzēts 500 eiro mēnesī. Turklāt, pie šī gada vidējās darba samaksas, kas Latvijā ir 910 eiro, Latvijas darbinieks nodokļos gadā samaksā par 1162 eiro vairāk nekā Igaunijas darbinieks. Šī nodokļu reforma ir ļoti nepieciešama, lai Latvija varētu darba samaksas konkurētspējā pakāpeniski tuvināties Eiropas Savienības vidējam līmenim un, protams, Igaunijai un Lietuvai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!