Priekšā četras brīvdienas, kurās gribas paspēt tik daudz – atpūsties, izklaidēties, apciemot radus un izkauties ar olām. Piedāvājam plašu ideju klāstu, kā interesanti un aktīvi pavadīt šos svētkus.

Par to, kur Lieldienās paredzēti koncerti un dievkalpojumi, lasiet šeit.

Atpūta ar bērniem

Svētdien pulksten 12 Lieldienu svinētājus gaidīs arī Džūkstes pasaku muzejā, kur norisināsies Pavasara saulgriežu festivāls "Lieldieniņa". Mazos apmeklētājus sagaidīs pasaku tēli – vista un zaķis, kuri aicinās krāsot olas no Pasaku dārzā atrodamajiem dabas materiāliem, ripināt olas, šūpoties, minēt mīklas un iet rotaļās. Svinētājiem līdzi jāņem nevārīta ola krāsošanai. Pasākums norisināsies Pasaku dārzā, nelabvēlīgos laika apstākļos - muzeja telpās. Ieeja ar muzeja biļeti. Adrese: Lancenieki, Džūkstes pagasts, Tukuma novads. Vairāk informācijas pa tālruni 63154691, 26513314, www.tukumamuzejs.lv.

Tajā pašā laikā arī Jaunmoku pilī paredzēta Lieldienu svinēšana. Pasākuma programmā jestras izdarībām pils parkā – olu krāsošana, iespēja darboties radošajās darbnīcās un orientēties parkā. No pulksten 14 līdz 17 būs atvērts arī Zīmes, centrs, kur ikviens interesents varēs izgatavot savu vai savas ģimenes latvisko rakstu zīmi. Svinēšana sāksies pulksten 12. Ieejas maksa ar muzeju biļeti, zīmes izgatavošana 1,50 eiro. Adreses: Jaunmoku pils, Tumes pagasts, Tukuma novads. Vairāk informācijas pa tālruni 63107125, 26187442 www.jaunmokupils.lv.

Savukārt pulksten 13 Lieldienas latviskās tradīcijās svinēt aicina Pastariņa muzejs. Apmeklētāji aicināti krāsot olas no dabas materiāliem un tās meklēt orientēšanās sacensībās muzeja apkārtnē. Būs iespēja arī piedalīties sacensībās "Putnu koris", atdarinot putnu balsis un, dziedot dziesmas, iet rotaļās. Ieeja ar muzeja biļeti. Adrese: "Bisnieki", Dzirciems, Tukuma novads. Vairāk informācijas pa tālruni 63154518, 28651091 www.tukumamuzejs.lv.

No pulksten 13 līdz 16 Lieldienas svinēt aicina arī Šlokenbekas muižā. Tur apmeklētājus gaidīs Amatnieku un mājražotāju tirdziņš, spēles un rotaļas, olu izstāde, radošās darbnīcas, mazi pūkaiņi no Trušu pilsētiņas, zirgu izjādes, putnu būrīšu gatavošana, izstādes, umurkumurs un lustēšanās. Mazajiem apmeklētājiem, kuri varēs iziet cauri zaķu vārtiem, ieeja bez maksas, pārējiem - eiro. Adrese: Šlokenbekas muiža, Milzkalne, Smārdes pagasts, Engures novads. Vairāk informācijas pa tālruni 29904147 vai sadaļā "Jaunumi" mājaslapā www.slokenbeka.lv

Foto: Publicitātes foto

No pulksten 13 līdz 16 Jūrmalas brīvdabas muzejā Tīklu ielā 1a Lielupē Lieldienas tiks sagaidītas raibi un krāsaini, ar senajiem latviešu tradīciju rituāliem un jautrām atrakcijām. Olu krāsošanas radošajā darbnīcā varēs krāsot olas ar senām, tradicionālām metodēm. Olas, sīpolu mizas un citus dabīgos materiālus olu krāsošanai būs sagatavojuši muzeja darbinieki. Mazos un lielos dzīvnieku draugus iepriecinās šķirnes trusīšu un zīda vistiņu izstāde. Bērniem būs iespēja piedalīties putnu būrīšu izgatavošanas darbnīcā un izgatavotos putnu būrīšus pēc tam varēs novietot mežā vai piemājas dārzā. Vairāk informācijas: www.visitjurmala.lv

Foto: Publicitātes foto

Savukārt Tērvetē Pirmajās Lieldienās, 16. aprīlī, Latvijas valsts mežu dabas parkā norisināsies pasākums "Krāsainās Lieldienas!". Rūķus sētā no pulksten 11 līdz 16 darbosies Rūķu saimes pārstāvji – aicinās radoši darboties ar krāsām, uzdos āķīgus jautājumus par "pavasara brīnumkastītēm", spēlēs Lieldienu olu spēles un iepazīstinās ar Rūķus sētas pūkainajiem iemītniekiem. Un kāds gan būs Rūķu sētas truša vārds? To īsto izvēlēties varēs palīdzēt ikviens dabas draugs. Garauši dabas parkā Tērvetē viesojas sadarbībā ar Codes pagasta "Trušu pilsētiņu". Rūķu pilsētā "Čiekurē" no pulksten 12 līdz 16 saimniekos vista Tiba, trīs Zaķi un Lapsa. Neaizmirstiet paņemt līdzi pašu krāšņāko Lieldienu olu! Pie vistas Tibas varēsi piedalīties Lieldienu olu parādē, trīs Zaķi pārbaudīs Lielās dienas svinētāju veiklību, bet Lapsa gādās par veselības pērienu. Pilsētā no 12 līdz 14 dabas parka viesus rotaļās aicinās Pūpolrūķis, bet no 14 līdz 15 sadziedāšanās ar folkloras kopu "Dimzēns". Vairāk informācijas: www.mammadaba.lv.

Šogad Lieldienās Līgatnes pusē esošais Vienkoču parks svin 10 gadu jubileju. Tādēļ 16. aprīlī paredzētas svinības un ekskursijas. Pulksten 11 notiks ekskursija pa Vienkoču parku un Kokamatniecības muzeju parka un muzeja veidotāja vadībā. Būs arī Līgatnē gatavota bērzu sīrupa degustācija, Lustīgo meistaru virtuve, vizināšanās zirga pajūgā, dažādas Lieldienu aktivitātes, pavasara rūnas ar Meža māti, koka olu krāsošana un dabas rotu darbnīca. Būs vienkoču olu ripināmās renes. Bērniem būs iespēja iemēģināt jauno bumbiņu ripināmo renīšu sistēmu. Ģimenēm pieejamas vairākas piknika vietas. Vairāk informācijas šeit.

Pirmdien, 17. aprīlī, pulksten 12 visus uz Otrajām Lieldienām gaidīs Jaunpilī. Pils pagalmā zaķis Robis, cālis Bimbaso un Minnija aicinās gan lielus, gan mazus svinēt Lieldienas ar jautrām rotaļām un dziesmām, dejām un krāsotām olām. Pasākumā piedalīsies "Ķipariņi", "Pilskundziņi", "Vīgriezes" un pasākumu aģentūra "Smaidu darbnīca". Darbosies arī pils krodziņš, Jaunpils muzejs, Jaunpils Amatu māja un Viduslaiku izklaides "Niedru lija".
Adrese: Jaunpils pils, Jaunpils, Jaunpils novads. Vairāk informācijas pa tālruni 26101458, www.jaunpils.lv.

Pārgājieni un ekspedīcijas

Foto: DELFI

Lai arī Lieldienu laika prognozes nav pārāk labas, bet tas nevar būt iemesls, lai neizbaudītu brīvdienas. Uzvelciet zābakus un siltāku jaku un aiziet dabā!

Šajās brīvdienās tiek organizēti arī vairāki interesanti pārgājieni.

Pavasaris ir labākais gadalaiks ūdenskritumu vērošanai, jo pēc ziemas atkušņiem ūdens līmenis nodrošina ūdenskritumu varenuma augstāko pakāpi. Tādēļ 14. aprīlī Kurzemē notiks biedrības "Dabas draugi" organizēta ekspedīcija uz 10 ūdenskritumiem, tostarp piedaloties zibakcijā #vimbaslec Kuldīgā pie Ventas rumbas. Vairāk informācijas par pieteikšanos un tikšanās laikiem, lasiet šeit.

Biedrība "Dabas draugi" sestdien, 15. aprīlī, aicina piedalīties arī auto ekspedīcijā "Bāku medības Kurzemē". Ekspedīcijas mērķis ir atklāt Kurzemes skaistākās bākas un iepazīties ar Slīteres nacionālā parka dabas bagātībām pavasarī stāsta Arvis Ozoliņš, biedrības "Dabas draugi" pārstāvis.

Ekspedīcijas dalībnieki tiek aicināti pulcēties Kolkas ragā sākot no pulksten 11, lai varētu ģimenes un draugu lokā iepazīt vietu, kur Baltijas jūra saskaras ar Rīgas jūras līci. Kolkas rags pavasarī ir unikāls ar to, ka putnu migrācijas laikā vienā diennaktī Kolkas ragu šķērso vairāk nekā 100 tūkstoši putnu, kuri lido no dienvidiem uz ziemeļiem. Vairāk lasiet šeit.

Skrundas zivju dīķu komplekss ir labākā putnu vērošanas vieta Skrundas novadā. Pavasarī un rudenī kā atpūtas un barošanās vietu to izmanto tūkstošiem pīļu, ķīvīšu un dzelteno tārtiņu. Regulāri kā medību vietu izmanto zivju ērglis un rudenī vienlaicīgi var novērot pat 30 jūras ērgļu. Kopā teritorijā konstatētas 199 putnu sugas. Aprīļa vidus ir izcils laiks tieši migrējošo ūdensputnu vērošanai. 16. aprīlī Skrundas zivju dīķos plānoti divi putnu vērošanas pārgājieni – no pulksten 8 līdz 11 (tikšanās pie Skrundas zivju dīķiem pulksten 8), kā arī no pulksten 12 līdz 15 (tikšanās pie Skrundas zivju dīķiem pulksten 12). Iepriekšēja pieteikšanās putnu vērošanas pārgājieniem – obligāta (pa tālruni 28256131 vai rakstot kurzemesputni@gmail.com). 10–12 cilvēku grupas vadīs biologs Ritvars Rekmanis. Dalība pārgājienā – par ziedojumu 5 eiro apmērā (bērniem līdz 15 gadu vecumam – brīva). Vairāk informācijas.

Arī Otrajās Lieldienās, 17. aprīlī, var doties putnu vērošanas pārgājienā. Tad jādodas uz Sātiņu dīķi, kas ir viena no labākajām putnu vērošanas vietām Kurzemē.

Pavasarī un rudenī kā atpūtas un barošanās vietu izmanto tūkstošiem caurceļojošo putnu. Lielā skaitā sastopamas zosis, pīles, gārņi, ķīvītes un dzeltenie tārtiņi. Sātiņu dabas liegumā kopā konstatētas 225 putnu sugas. Aprīlī šeit uzturas vairāki simti ūdensputnu – pīles, lauči, dūkuri un kaijas. Paredzēti divi putnu vērošanas pārgājieni ar tikšanās laiku pulksten 8 vai pulksten 12. Tikšanās Sātiņu dīķsaimniecībā pie "Tauriņu" mājām

Grupā 10–12 cilvēki. Gids – biologs Ritvars Rekmanis. Ziedojums 5 eiro (bērniem līdz 12 gadu vecumam bez maksas). Iekļauti gida pakalpojumi (3 stundas), teleskopa izmantošana, maršruta apraksts un teritorijas sugu saraksts. Iepriekšēja pieteikšanās obligāta, tālrunis 28256131 vai rakstot uz kurzemesputni@gmail.com.

Dabas takas

Ja organizēti pārgājieni nav veids, kā jums patīk iepazīt dabas vērtības, piedāvājam arī dažas idejas, kurp pašiem doties pārgājienā šopavasar.

Izcila vieta rīta pastaigai, kam jāieplāno aptuveni pusotra stunda, ir Cenas tīreļa laipa. Paņemiet līdzi karstu kafiju un maizītes un ieturiet brokastis skatu tornī. Pie kājām pavērsies purvs, kas savulaik bijis otrais lielākais Latvijā, tūlīt aiz Teiču purva. Cenas tīrelis atrodas starp Babītes ezeru un Olaini, aptuveni 30 kilometru attālumā no Rīgas centra. Lai tur nokļūtu, jābrauc pa Rīgas – Liepājas šoseju un jānogriežas pie norādes "Purva laipa". Vairāk informācijas šeit.

Vieta ar neparasto nosaukumu – Pētertāle atrodas starp Jaunpili un Tukumu, vien nedaudz vairāk nekā 60 kilometrus no Rīgas. Tā ir vieta, kur sākas dabas un izziņas maršruts uz dižo Spuņņu akmeni un taku "Viesatas upesloki". Tā ir aptuveni 11 kilometru gara, marķēta un viegli izejama. Var noiet arī tikai daļu takas, jo paralēli atrodami arī īsāki atpakaļceļa maršruti. Tie būs piemēroti ģimenēm ar bērniem. Vairāk lasiet šeit.

Ne visi zina, ka, šķērsojot Abavu pie Rendas, vērts piestāt malā pie veikala "Top", iepretim baltajai, askētiskajai baznīcai, un, sekojot norādei, doties uz kreiso pusi – lejā pa kāpnēm līdz pat mazajai un straujajai Īvandes upītei, no kuras 20. gadsimta sākuma dumpinieciskā rakstniece, sieviešu tiesību aizstāve un Aspazijas draudzene Īvande Kaija (Antonija Lūkina) aizņēmās pseidonīmu, bet Ernests Vīgners gar tās krastiem labprāt klīdis un sapņojis. Tur, īsi pirms Īvandes ietekas Abavā, atrodama vairāku ūdenskritumu kaskāde. Vairāk par šo jauko vietu lasiet šeit.

Foto: DELFI

Ja negribas braukt nekur tālu vai pat auto atstāt mājās un sēsties vilcienā vai velosipēdam sedlos, brauciet uz Jūrmalu. Pilsētā ir daudzas zināmas un arī mazzināmas pastaigu vietas dažādām gaumēm. Lūk, desmit garāki un īsāki maršruti, kurp doties jau šajās brīvdienās.

Šūpoļu festivāls Siguldā

Lieldienās, no 15 līdz 17. aprīlim, Siguldā norisinās otrais Šūpoļu festivāls "Latvija šūpojas Siguldā", kura laikā ikviens aicināts doties aptuveni trīs kilometru garā pastaigu maršrutā, lai apskatītu un izšūpotos 100 īpaši festivālam veidotās šūpolēs.

Festivāla objektus radījušas dažādas sabiedrībā zināmas personības – mūziķi no grupām "Astro`n`out" un "Dzelzs Vilks", Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku organizatori, LNT Brokastu komanda, tēlnieks un scenogrāfs Rūdolfs Baltiņš, jaunās mākslinieces Kristīne Niedrāja un Zanda Puče, kā arī Siguldas novada uzņēmēji, amatiermākslas kolektīvi un izglītības iestādes. Kopā paredzēti ap 100 šādi objekti.

Festivāla objekti tiks izvietoti trīs kilometru garā pastaigu maršrutā, bet atsevišķi objekti atradīsies arī citās Siguldas iedzīvotāju un viesu iecienītās vietās – Siguldas pils kompleksā, Gaujas nacionālā parka teritorijā un citviet. Iezīmējot otrā Šūpoļu festivāla norisi Siguldas novadā, festivāla objekti būs apmeklējami arī Allažos, Morē, Jūdažos un Siguldas pagastā. Īpašā šūpoļu ceļa karte būs pieejama Siguldas novada Tūrisma informācijas centrā, kā arī Siguldas novada pašvaldības interneta vietnē www.sigulda.lv.

Šūpoļu festivāls tiks atklāts 15. aprīlī ar Zaķu skrējienu – tā starts tiks dots pulksten 13 Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā.

Svētdien, 16. aprīlī, no pulksten 9. līdz 16 Siguldas Svētku laukumā notiks Lieldienu gadatirgus, kurā būs iespējams iegādāties amatniecības izstrādājumus, zemnieku labumus un pašmāju gardumus svētku galdam. Svētku noskaņu papildinās Lieldienām atbilstoša kultūras programma.

Vimbu svētki

Foto: LETA

Bauskā, vienā no populārākajām vimbu makšķerēšanas pilsētām Latvijā, 16. aprīlī Mūsas upes krastā pirmo reizi norisināsies "Vimbu svētki". Šajos svētkos liela nozīme būšot ne tikai makšķerēšanai, bet arī aktivitātēm dāmām un bērniem, kā arī Lieldienu tradīcijām, pastāstīja Bauskas Kultūras centra sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Lujāne.
"Bauska "Vimbu svētkiem" ir lieliski piemērota, jo šeit satiekas ne tikai cilvēki, bet arī upes, kas mums ir bagātas ar zivīm. Tāpat veiksmīgi sagadījies, ka labākais vimbu laiks šogad sakrīt ar Lieldienām – tā mēs varam šos divus svētkus apvienot," stāsta Bauskas Kultūras centra pasākumu producente Līga Stankeviča.

Ikviens apmeklētājs, kam būs iegādāta makšķerēšanas licence, varēs sacensties vimbu ķeršanas meistarībā, vadoties pēc Bauskas novada domes saistošajiem noteikumiem makšķerētājiem, turklāt dalībnieki, kas dienas gaitā būs tikuši pie brangākās un garākās vimbas, saņems īpašas balvas.

Foto: AFI

Kamēr makšķernieki būs aizņemti, pierādot savas prasmes labas gribas makšķerēšanas sacensībās, citi "Vimbu svētku" viesi varēs piedalīties dažādās Lieldienu izdarībās, klausīties Ivo Grīsniņa-Grīšļa un folkloras kopas "Dreņģeri" uzstāšanās, kā arī apmeklēt trīs pasākumu teltis – dāmu, bērnu, kā arī virtuves telti.

Vairākus metrus garajā kūpinātavā tiks gatavotas vimbas, kas iepriekš būs notīrītas un marinētas blakus esošajā virtuves teltī. Šādi apmeklētāji varēs sekot līdzi zivs gatavošanas procesam, sākot no tās noķeršanas brīža, turklāt ikviens zivju cienītājs varēs nobaudīt gardo gala rezultātu.

"Vimbu svētkos" būs iespēja iegādāties dažādus gardumus un amatnieku darinājumus mājražotāju tirdziņā, piedalīties aizraujošās aktivitātēs, kā arī priecīgi un interesanti sagaidīt pavasara saulgriežus Mūsas upes krastā.
Vairāk informācijas: www.kultura.bauska.lv

Ko vēl apskatīt Bauskā, lasiet šeit.

Jāpiebilst, ka arī Kuldīgā 14. aprīlī notiks zibakcija par godu Ventas rumbā lecošajām vimbām. Vairāk informācijas šeit. Tāpat šopavasar, 29. aprīlī, tiks svinēti tradicionālie vimbu svētki "Lido zivis Kuldīgā". Vairāk lasiet šeit.

Tauriņi un ziedi

Tas nekas, ka aiz loga apstākļi nemīlīgi! Brīvdienās varat doties arī uz siltām vietām tepat Latvijā.

Lieldienu brīvdienās, 14. aprīlī, durvis apmeklētājiem vērs Tērvetes tauriņu māja, kas pēc pagājušā gada veiksmīgi aizvadītās sezonas atsāk darbību, piedāvājot apmeklētājiem apskatīt eksotiskos tropu tauriņus no Dienvidamerikas, Āfrikas un Āzijas. Šī būs Tērvetes tauriņu mājas otrā sezona, un, atšķirībā no iepriekšējā gada, ekspozīcijas zāle tiks papildināta ar dažādiem jaunumiem un uzlabojumiem, savukārt atvēršanas laikā – Lieldienu brīvdienās, būs vairāki jauki tematiski pārsteigumi gan pašiem mazākajiem apmeklētājiem, gan pieaugušajiem, pastāstīja Tauriņu mājas saimnieki. Vairāk informācijas šeit.

Arī Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā papildināta eksotisko tauriņu kolekcija, apmeklētājiem piedāvājot apskatīt vēl neredzētas eksotisko tauriņu sugas. Tāpat Pirmajās Lieldienās, 16. aprīlī, no pulksten 10 līdz 19 Botāniskajā dārzā notiks Lieldienu tirdziņš, kura laikā varēs iegādāties plašu vietējo ražotāju preču klāstu un, piedaloties dažādās tematiskās aktivitātēs, nosvinēt Lieldienas. Vairāk informācijas šeit.
Foto: Publicitātes foto

Atpūta pie kaimiņiem

Kāpēc gan neizmantot garās brīvdienas, lai apmeklētu kādu no tuvējām ārzemēm? Doties uz Igauniju un izstaigājiet kādu no turienes dabas takām, apskatiet jaunos muzejus, bet vakarā atpūtieties spa. Vairāk par atpūtu Igaunijā lasiet šeit.

Foto: Shutterstock

Arī Lietuvā ir daudz jaunu un interesantu apskates objektu. Turklāt Lietuvā Lieldienas tiek atzīmētas īpaši plaši, tādēļ tur varēsiet sajust arī īpašu svētku noskaņu vai ik mazākajā ciemā. Lūk, idejas, ko apskatīt Lietuvā.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja vēlaties nedaudz tālāku izbraukumu, iesakām doties uz Poliju, kur varēsiet gan nosvinēt Lieldienas, gan labi iepirkties un apskatīt interesantas vietas. Lūk, idejas ceļojuma galamērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!