Dabas brīnumi atrodami visā pasaulē, bet reizēm gadās pat tik ērti, ka tie "koncentrēti" vienuviet un nav jāmeklē nepieejamās vietās. Runa ir par valsts izveidotiem brīnišķīgiem parkiem, kur mīt gan reti dzīvnieki, gan atrodami neparasti augi un dabas veidojumi, kā arī izbaudāmas visdažādākās aktīvās atpūtas iespējas.

Lūk, 10 nepārspējami skaisti un ļoti atšķirīgi nacionālie parki no visas pasaules.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no Placestoseeinyourlifetime.com un National Geographic.

Oulankas nacionālais parks Somijā

10. Oulankas nacionālais parks SomijāParks atrodas valsts ziemeļos, pie pašas Somijas robežas ar Krieviju, Lapzemē. Tajā ir brīnišķīga, mežonīga daba un milzīgas cilvēku darbības neskartas teritorijas. Tur apskatāma unikāla dabas daudzveidība, kas raksturīga Somijas ziemeļu, dienvidu un austrumu reģioniem. Parkā sastopamas daudzas apdraudētas dzīvnieku, putnu un augu sugas.Un kā jau Lapzemē, tur ir lielas ziemeļbriežu kolonijas, kas brīvi pārvietojas milzīgajās platībās. Tūristi parku apmeklē visos gadalaikos, arī ziemā, kad zemi sedz bieza sniega kārta.

Kādēļ turp doties?

Populārākā izklaide šajā vietā ir pārgājieni un distanču slēpošana. Lāča taka ir parka populārākais un ainaviskākais maršruts – tā ir 80 kilometrus gara un būs izaicinājums pat pieredzējušiem aktīvās atpūtas cienītājiem. Ziemā tiek piedāvāti arī maršruti, ko var veikt ar slēpēm, sniega kurpēm un sniega motocikliem. Vasarā parkā populārs atpūtas veids ir braukšana pa straujajām upēm ar kanoe laivām, velobraukšana, kā arī ogošana un sēņošana.

Krkas nacionālais parks Horvātijā

Olimpijas parks Vašingtonā, ASV

Granparadīzo nacionālais parks Itālijā

Khaosāmroijotas nacionālais parks Taizemē

Grandtetonas nacionālais parks Vaiomingā ASV

Gede Pangrango nacionālais parks Indonēzijā

Doiinthanonas nacionālais parks Taizemē


3. Doiinthanonas nacionālais parks Taizemē
Šis parks slavens ar daudzajiem ūdenskritumiem, kas piesaista neskaitāmus ceļotājus.
Doi Inthanon ir 1850 metrus augsts kalns – tas ir augstākais Taizemē. Jāpiebilst, ka arī pārējā parka teritorija atrodas krietni virs jūras līmeņa, tādējādi radot interesantas klimata variācijas un līdz ar to dabas daudzveidību un bagātību. Parkā ir arī daudz alu, ko ceļotāji labprāt dodas apskatīt un izpētīt.

Serengeti nacionālais parks Tanzānijā


2. Serengeti nacionālais parks Tanzānijā
Serengeti ir vecākais Tanzānijas nacionālais parks un visapmeklētākais dabas parks Āfrikā.
Tā teritorijā sastopami vairāki miljoni dzīvnieku. Tieši tie ir galvenais iemesls, kāpēc šajā valstī ik gadu ierodas liels tūristu skaits. Parks atrodas vairāk nekā 14,7 kvadrātkilometru lielā teritorijā tropiskās un subtropiskās savannas zonā.


Ceļotāji šajā parkā savvaļā var novērot gan to, kā plēsēji medī savu laupījumu, gan to kā rāmi ganās zebras, milzīgie ziloņi un žirafes, kā arī dramatiskas ainas ar lauvām, krokodiliem un leopardiem, kad tie brīvi dzīvo savā dabiskajā vidē.

Tongariro nacionālais parks Jaunzēlandē


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!