Foto: Publicitātes foto

Iet pa vienu un to pašu ielu gadiem un nezināt, ka dažu metru attālumā ir kas pilnīgi unikāls un skaists? Tas nebūt nav neiespējami, jo Rīga ir garāmgājēju acīm paslēptu pagalmu, brīnišķīgu kāpņu telpu un klusu stūrīšu pārpilna. Šos Rīgas noslēpumus un citu acīm paslēptas arhitektūras pērles var atrast ne tikai klusās ieliņās, bet vienkopus arī Facebook profilā “Paslēptā Rīga”, kur ikviens var iesūtīt savus atklājumus. Pašlaik šim profilam ir jau gandrīz 6800 sekotāju.

Ideja par Facebook projektu “Paslēptā Rīga” pieder arhitektam Zigmāram Jaujam. Viss sācies ar to, ka pašam bieži nācies doties uz no biroja pie Matīsa jeb Vidzemes tirgus uz jaunbūvi pie Maskavas ielā esošā Siena tirgus. “Izrādījās, ka šo ceļu var veikt nieka 30 minūtēs. Pa ceļam ieskatījos vairākos pagalmos un atklāju skaistas vietas,” stāsta Zigmārs. Nofotografējis savus atklājumus, viņš bildes salicis Facebook profilā, kur tās guvušas lielu atsaucību un kāds ieteicis sākt veidot atsevišķu vietni. 

Tas notika pirms vairākiem gadiem un nu jau sakrātas vairāk nekā 100 paša un vēl aptuveni 50 iesūtītas bildes, kur redzami citu acīm apslēpti Rīgas “dārgumi”, kas varbūt nav klasiski skaisti, bet ļoti šarmanti. 

Jautāts, kur šādu vietu ir visvairāk, Zigmārs min Stabu un Matīsa ielu pagalmus, kā arī Ģertrūdes ielu, kur esot vairāki ļoti īpaši objekti. Piemēram, kāda māja ar skaistu kāpņu telpu, kurai pretī piebūvēta vēl otra – spoguļattēlā, kas radot sirreālu sajūtu, it kā pats lūkotos uz savu atspulgu, bet sevi spogulī neredzētu. “Vēl viens interesants atklājums man gadījās turpat blakus Ģertrūdes ielā, kad, ieejot pagalmā, pie šķūnīša ieraudzīju piesistu plakātu, uz kura sanskritā bija rakstīts par cukura taloniem, ko varot dabūt. Kara laika plakāts, 1940. gads. Domāju – nu nevar būt, ka tas visus šos gadus tur stāvējis! Ieliku fotogrāfijas profilā. Tās izraisīja spraigu diskusiju un daudz fantāziju,” stāsta Jauja.

Vēlāk gan noskaidrojies, ka plakāts bijis dekorācija no kādas filmēšanas un pēc tās beigām tur vienkārši pamests. “Protams, šādās vietās rodas dažādas fantāzijas, bet lielākoties, aprunājoties ar cilvēkiem, kas tur dzīvo, patiesība izrādās pavisam citāda,” zina stāstīt idejas autors.

Arī pats vairākas reizes kādas iesūtītas fotogrāfijas dēļ, devies uzmeklēt attēloto vietu dabā un apskatīt, vai tur neslēpjas vēl kas interesants. Parasti slēpjoties gan un gājienu nožēlot nevajag. Jāpiebilst, ka šādos meklējumos var doties ikviens, jo projekta “Paslēptā Rīga” fotogrāfijām vienmēr ir pievienota arī adrese vai vismaz iela, kur tās uzņemtas. Tāpat, ja ieraudzīts, kas interesants, nevajag turēt sveci zem pūra, bet gan uzņemt dažas bildes un iesūtīt Facebook. Jauja atzīst, ka publicē tās fotogrāfijas, kuras, viņaprāt, atbilst projekta idejai un īpašajām sajūtām, kas ar to saistās. Citu ierobežojumu neesot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!