Foto: DELFI
Lai uzlabotu tūristiem sniegto pakalpojumu kvalitāti galvaspilsētā, no nākamā gada Rīgā plānots sertificēt gidus un aizliegt sniegt gidu pakalpojumus nesertificētām personām. Tā portālu "Delfi" informē Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Maksims Tolstojs.

2014.gadā, Rīgai kļūstot par Eiropas kultūras galvaspilsētu un gaidot ievērojamu tūristu pieplūdumu, esot nepieciešams sakārtot gidu darbību Rīgā. "Mūsu pilsētas viesiem jāsniedz patiesa un pilnvērtīga informācija gan par Rīgā notiekošajiem pasākumiem, gan par pilsētas vēsturi, gan par arhitektūras un citiem pieminekļiem. Nevar būt tā, kā tas ir patlaban, kad kāds, kurš uzdodas par gidu, stāsta tūristiem, ko vien vēlas. Tāpēc gidu pakalpojumi jāsniedz profesionāli sagatavotām personām, kas regulāri papildina savas zināšanas," uzsvēris Tolstojs.

Patlaban tūristu gida pakalpojumus var sniegt jebkura persona neatkarīgi no tās izglītības, profesionālās kvalifikācijas vai zināšanām.

Lai uzlabotu situāciju, Rīgas Tūrisma attīstības birojs (RTAB) sagatavojis jaunus saistošos noteikumus, kas paredz, ka gidu pakalpojumus varēs sniegt tikai personas ar attiecīgu sertifikātu. Ar gidu sertificēšanu nodarbosies RTAB izveidota speciāla komisija, kuras sastāvā būs pārstāvji no Rīgas pašvaldības, nozares apvienībām, tūrisma operatoriem, kā arī Rīgas Tūrisma attīstības biroja.

Gidiem sava piemērotība pakalpojumu sniegšanai būs jāpierāda ar dokumentiem par attiecīgu augstāko izglītību vai pietiekamā apjomā izietiem kursiem.

Lai nesamērīgi neierobežotu gidu pakalpojumu sniegšanas tiesības personām, kuras ilgstoši ir strādājušas par tūristu gidiem un ir savas jomas lietpratēji, saistošie noteikumi sākotnējā sertifikācijā pieļauj pietiekami plašas iespējas gida profesionālās kvalifikācijas apliecināšanai. Savukārt turpmākā tūristu gidu sertifikācijā noteiktas obligātas prasības profesionālo zināšanu un prasmju pilnveidei.

Paredzēts, ka gidi tiks sertificēti uz trim gadiem, bet pēc šī termiņa būs jāveic atkārtota sertificēšana. Gidu sertificēšana notiks par maksu, tāpēc neradīs papildus izdevumus pašvaldības budžetā.

To, vai strādājošajiem gidiem ir sertifikāts, uzraudzīs Rīgas pašvaldības policija. Gidus, kas darbosies bez sertifikāta, policija sākotnēji brīdinās, bet atkārtotu pārkāpumu gadījumā viņi var tikt saukti pie administratīvās atbildības.

Publiskajā ārtelpā esošie tūrisma objekti un apskates vietas, par kurām informāciju drīkstēs sniegt tikai sertificēti tūristu gidi, būs Rīgas vēsturiskais centrs, Ķīpsalas vēsturiskā apbūve, Mežaparks, Brāļu kapi, Ziemeļblāzmas kultūras nama apbūves ansamblis ar parku un Kalnciema ielas kvartāls.

Kā informē RTAB, prasības tūristu gidu profesionālai kvalifikācijai un sertifikācijas nosacījumi noteikti daudzās Eiropas valstīs. Piemēram, Lietuvā par gidu var strādāt persona, kurai ir augstākā izglītība, kā arī kura absolvējusi sešus mēnešus ilgus tūristu gidu kursus un iesniegusi attiecīgu pieteikumu licences saņemšanai Valsts Tūrisma departamentā; Čehijā tūristu gidi tiek licencēti un apmācības ir tiesīgas veikt Izglītības, jaunatnes un sporta ministrijā akreditētas skolas; savukārt Anglijā gidu apmācību un sertifikāciju nodrošina Tūristu gidu institūts, kā arī citas šī institūta akreditētas institūcijas.

Saistošie noteikumi stāsies spēkā 2014.gada 1.janvārī, bet aizliegums nesertificētu gidu pakalpojumu sniegšanai noteikumos minētajos objektos stāsies spēkā no 1.aprīļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!