Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Sākot no 2019. gada sezonas vairs nerisināsies Latvijas virslīgas dublieru čempionāts, kas tiks integrēts pirmās līgas sacensībās, otrdien lēma Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde.

LFF valdē otrdien apstiprināts Latvijas vīriešu klubu sacensību izspēles modelis tuvākajiem četriem gadiem, kas papildina iepriekš apstiprināto Virslīgas komandu skaita pakāpenisko pieaugumu. Modelis paredz, ka 2019. gada sezonā pēc esošās sistēmas tiks izspēlēts pirmās līgas A čempionāts un reģionālie otrās līgas čempionāti, bet virslīgas dublieru čempionātu aizstās pirmās līgas B sacensības, kurās sacentīsies virslīgas čempionāta klubu U-21 komandas. Šīs sacensības darbosies pēc līdzšinējā virslīgas dublieru čempionāta reglamenta ar vairākiem papildinājumiem, starp kuriem būs aizliegums laukumā doties citā asociācijā sagatavotiem spēlētājiem ārpus attiecīgajiem vecuma ierobežojumiem.

"Šajā jautājumā nebija vienprātības no pirmās līgas klubiem. Ar lielāku daļu no klubiem izdevās atrast saskarsmes punktus. Cerams, ka U-21 komandu integrācija palīdzēs jaunajiem spēlētājiem ātrāk nobriest un sacensties "ar večiem". Savukārt pirmās līgas klubiem šāda sāncensība, spēlējot ar virslīgas tuvākajām rezervēm, palīdzēs nobriest startam virslīgā , tādējādi paaugstinot arī savu līmeni," uzskata LFF prezidents Kaspars Gorkšs.

2020. gadā pirmās līgas A turnīrā spēlēs 2019. gada pirmās līgas A turnīra 2.-7. vietas ieguvēji un četras labākās B sacensību komandas, bet 2020. gada pirmās līgas B turnīrā sacentīsies pārējās 2019. gada pirmās līgas A un B turnīru komandas, kā arī 2019. gada sezonas otrās līgas uzvarētāji. Tikmēr otrajā līgā arī turpmāk būs reģionālo sacensību princips.

Tādējādi no 2020. gada Virslīgā, 1. līgā A un 1. līgā B spēlēs pa desmit komandām, bet tālāk sekos 2. līgas reģionālās sacensības. Paredzēts, ka katru gadu labākā 1. līgas A komanda iegūst vietu Virslīgā, Virslīgas 10. vietas ieguvēja vietu sacensībās zaudē, bet Virslīgas 9. vietas ieguvēji un 1. līgas A 2. pozīcijas īpašnieki savā starpā aizvada pārspēles. Tāds pats princips būtu komandu rotācijai starp 1. līgu A un 1. līgu B, kamēr 2. līgas labākā komanda iegūst tiesības spēlēt 1. līgā B.

Līgu noteikumi paredz, ka vienā līgā nedrīkstēs spēlēt viena kluba divas komandas. Citi sacensību saistošie noteikumi tiks precizēti līdz ar turnīru reglamentu apstiprināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!