Foto: F64
Pēdējā laikā pieaugošo spriedzi Latvijas futbolā pirmdien saasināja Latvijas Telpu futbola asociācijas (LTFA) prezidenta Vadima Ļašenko izplatītais paziņojums, kurā norādīts uz Latvijas Futbola federācijas (LFF) neizdarībām vairākos jautājumos.

LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks pirms pāris nedēļām žurnālistiem apgalvoja, ka LTFA rīkotā "Optibet" virslīga ir telpu futbola oficiālais Latvijas čempionāts un tās uzvarētājs piedalīsies Eirokausos. Tomēr tagad LTFA izplatītais paziņojums norāda uz pretējo – Latvijā šobrīd nav sava nacionālā čempionāta telpu futbolā.

"Tāpat esmu spiests nodot UEFA vadībai informāciju, ka līgums vēl aizvien nav parakstīts un LFF nav sava leģitīma telpu futbola čempionāta, kas nozīmē, ka nav leģitīma kluba, kas pārstāvēs Latviju 2019./2020. gada UEFA Čempionu līgā," apgalvo Ļašenko.

"Optibet" virslīgas sacensības sākās septembra pēdējā nedēļā. LFF visu laiku izteikusies, ka sadarbības līguma noslēgšana ir tikai formalitāte, kam nevajadzētu ietekmēt sacensību norisi. Tomēr telpu futbola spēcīgākajās sacensībās tiesneši joprojām nav saņēmuši atalgojumu, lai gan turnīrs sākās septembra nogalē. Kā norāda Ļašenko, "tiesneši ir LFF darbinieki un pašlaik tiesīgi saņemt algu tikai no LFF".

"Sākot ar 17. decembri, LTFA parakstīs līgumu ar katru tiesnesi un inspektoru atsevišķi un LFF vietā izmaksās algu par padarīto darbu sezonas pirmajā pusē," sola Ļašenko.

Tiesnešu atalgojuma jautājumu arī LFF sola atrisināt, ja gadījumā nebūs līgums starp abām organizācijām, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā LFF ģenerālsekretāra Pukinska sarakste ar telpu futbola pārstāvjiem.

"No LFF puses varu informēt, ka esam tikušies ar LTFA vadību un vienojušies par līguma nosacījumiem. Esam informējuši, ka līguma gala versija tiks nosūtīta 28.11.2018, savukārt saskaņota starp LFF un LTFA domājams šīs nedēļas laikā. Jebkurā gadījumā šis līgums nav šķērslis pārskaitījumus tiesnešiem organizēt operatīvāk, ja gadījumā aizkavēsies tā saskaņošana, jo nepieciešamības gadījumā esam gatavi slēgt atsevišķu vienošanos par tiesnešu apmaksu, ko organizē LTFA caur LFF. No LFF līdzekļiem tiesnešu apmaksa tiks veikta sākot ar 1.1.2019 apjomā līdz 15 000 eiro. Pārējās izmaksas atbilstoši iepriekšējiem gadiem sedz LTFA," elektroniskā pasta sarakstē novembra beigās solīja Pukinsks.

Pukinsks sarunā ar portālu "Delfi" apliecināja, ka līdzīgi kā iepriekšējos gados, šie 15 000 eiro tiks novirzīti tiesnešu atalgojumam no 1. janvāra. Savukārt sezonas pirmās daļas samaksa jāuzņemas LTFA.

LFF ģenerālsekretārs noliedz, ka federācija kavējot līguma slēgšanu, norādot uz vairākiem faktiem. LFF piedāvātajā versijā tika lūgts sagatavot LTFA neatkarīgu finanšu auditu, bet LTFA šo punktu svītrojusi. LTFA piedāvā sniegt finanšu atskaiti par LFF piešķirtajiem 15 000 eiro, nevis par visiem organizācijas finanšu līdzekļiem.

"Jā, LFF grib, lai mēs atveram finanšu pārskatu, kad viņi to vēlas. Mums ir līgums (līdz šim) par virslīgu un esam gatavi atskaitīties par katru santīmu no šiem 15 000 eiro, ko saņemam no LFF. Kādēļ man jāatskaitās par visu savu finansējumu un atbalstītājiem?," portālam "Delfi" argumentēja Ļašenko.

"LFF valdes sēdē aicinājām LTFA parakstīt vienošanos un runājām, ka parakstam līgumu par šiem 15 000 eiro un LTFA apņems atļaut LFF veikt viņu auditu. Tad mēs varētu iznākt ar kopīgu ziņu, ka viss ir caurspīdīgs, viss ir uzskatāmi redzams, utt. Tad mums atsūta atbildi, kur šis punkts ir svītrots un ir gatavi sniegt atbildi tikai par šiem 15 000 eiro. Tad rodas jautājumi, cik ticama un caurspīdīga ir šīs organizācijas darbība," savu viedokli argumentē Pukinsks.

LFF ģenerālsekretārs arī neizprot, kādēļ notiek šāda "politiska spēlīte vai kas tamlīdzīgs". Pukinskam pirmdien bijusi plānota tikšanās ar LTFA izpilddirektoru Jāni Nartišu, kurš tikšanos atcēlis, jo neesot Latvijā. Tādēļ tikšanās pārcelta uz trešdienu, bet tagad pirmdienā LTFA prezidents izplata paziņojumu. "Tāpēc Ļašenko paziņojums izraisa smīnu un nesapratni. Vai tad viņi nekomunicē savā starpā?"

Tikmēr Ļašenko portālam "Delfi" apgalvoja, ka Nartišam – kas no LTFA puses aktīvi veic pārrunas par līgumu - nekādas tikšanās ar LFF pirmdien neesot bijušas plānotas. Ļašenko gan ir informēts, ka trešdien bija plānotas tikšanās.

Pukinsks apgalvo, tiesnešu atalgojums nav vienīgais klupšanas akmens šobrīd valdošajās attiecībās. "Mūsu versijā iekļāvām punktu, ka viņi gatavi sadarboties virslīgas, pirmās līgas, kausa izcīņas ietvaros – visā telpu futbolā. Tagad atsūtītajā versijā visi punkti svītroti, versija tikai par šiem 15 000 eiro un tiesnešu apmaksu. Tad kāpēc jūs gribiet nākt uz LFF valdes sēdēm, diskutēt par telpu futbola attīstību, ja gatavi sadarboties tikai virslīgā?"

Ļašenko arī uz šo piebildi ir savs arguments. Kā norāda LTFA prezidents, par šiem 15 000 eiro LTFA nav gatavi līdzdarboties pirmās līgas un kausa izcīņas rīkošanā. "Tāpēc koriģējām, ka šie 15 000 ir tikai par virslīgas tiesnešiem, jo Gorkšs ar Pukinsku grib, lai organizējam arī pirmo līgu un kausu. Tāpat gribu parakstīt līgumu uz diviem gadiem, lai šī situācija neatkārtotos nākamvasar, jo tad jau sāksies pirmsvēlēšanu laiks un Gorkšs izdomās neparakstīt jaunu līgumu."

Sarunā ar portālu "Delfi" abas strīda puses norādīja, ka ir gatavas parakstīt vienošanos un abi neliekot šķēršļus, bet tomēr vienošanās nav noslēgta.

"Lai viņi neizvairās no tikšanās un izrunājam tos jautājumus, kuriem abas puses nepiekrīt. Neatkarīgi no lielās vienošanās, esam gatavi noslēgt elementāru vienošanos par tiesnešu apmaksu. Mums šobrīd tiesnešu apmaksai 15 000 ir paredzēti 2019. gada sākumā. Sezonas sākumu finansē viņi paši, bet, izvairoties slēgt līgumu, viņi paši kavē tiesnešu atalgojumu izmaksu," saka Pukinsks.

"Galvenais, ka nevajag jaukt personisko nepatiku ar sabiedriskām lietām," risinājumu meklē Ļašenko, norādot uz Gorkša it kā personiskām antipātijām pret viņu "Vajag apvienoties un darīt kopējas lietas. Viņš negrib to darīt, meklē dažādus attaisnojumus. Man žēl komandu, kuras nezina, vai varēs piedalīties Eirokausos vai nē, un tiesnešu, kuri kopš septembra nav saņēmuši atalgojumu."

Pagājušajā nedēļā pamatīgi futbola sabiedrību saviļņoja biedrības "Latvijas Futbola virslīga" valdes priekšsēdētājs Maksims Krivuņecs, skarbi kritizējot LFF un tās vadītāju Gorkšu. Tagad ar kritiku Gorkšam un LFF klajā nācis Ļašenko. Gan Ļašenko, gan Krivuņecs uzvārdi saistīti ar virslīgas klubu RFS un tās galveno sponsoru, holdinga kompāniju "LNK Group".

Ļašenko gan norāda, ka viņa paziņojumam nav nekāda saikne ar Krivuņeca interviju un nevajagot meklēt saikni starp abiem gadījumiem. "Nē, nav saiknes. Es tikai gribu pievērst sabiedrības uzmanību tam, kas notiek telpu futbolā un vispār futbolā. Lai nav tā, ka visi domā, ka futbolā viss ir kārtībā. Nav viss kārtībā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!