Foto: AFP/Scanpix/LETA
Tikai dažos Krievijas reģionos pilnībā ieviesta jaunā antidopinga likumdošana, bet pārsvarā aizliegto preparātu pieķertajiem sportistiem nekādi sodi nedraud un viņi turpina ieņemt un saņemt augstus amatus un apbalvojumus, pētījumā secinājis Krievijas jurists.

Murmanskas advokāts Andrejs Suško, veicot izpēti, secinājis, ka pieprasītā antidopinga likumdošanas ieviešana Krievijā pārsvarā tiek ignorēta. No 85 Krievijas apgabaliem tikai desmit ir pilnībā ieviesta jaunā antidopinga likumdošana, dažos reģionos ieviesta tikai daļa noteikumu, bet citos nekādas izmaiņas likumdošanā saistībā ar cīņu pret dopingu nav novērojamas.

Jurists apgalvo, ka 2008. gadā ieviestais likums par goda nosaukumu un titulu atņemšanu antidopinga pārkāpumos pieķertajām personām reti likts lietā, bet 2017. gadā atbilstoši valdības rīkojumam tas vispār atcelts. Tas savukārt ļāvis daudziem sportistiem, kas apsūdzēti antidopinga noteikumu pārkāpšanā, piemēram, bobslejistam Aleksandram Zubkovam, saglabāt prestižus valsts apbalvojumus un amatus. Virknē reģionu šie sportisti joprojām saņem arī prēmijas.

"Ir svarīgi par to runāt, jo šīs problēmas parāda, ka Krievijā likmi nestrādā, tiklīdz runa ir par dopingu," Suško izteicies intervijā vācu telekanālam "ARD". "Tas skaidrojams ar krievu slinkumu un nevērību. Visspilgtākais un vienkāršākais piemērs tam ir, kā pa kluso tika anulēta likuma norma par goda nosaukumu atņemšanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!