Foto: F64

Latvijas futbola virslīgas komanda "Metta"/"Latvijas Universitāte" (LU) vēlas, lai Latvijas Futbola federācija (LFF) kompensē 15 000 eiro par nepamatoti aizvadītajām pārspēlēm, atklāja futbola skolas "Metta" līdzdibinātājs Ģirts Mihelsons.

Jau ziņots, ka 26.novembrī LFF valdes sēdē tika lemts par virslīgas paplašināšanos, kas ar nākamo sezonu paredz deviņu komandu dalību Latvijas augstākajā līgā.

"Metta"/LU aizvadītajā sezonā virslīgā ieņēma septīto pozīciju un par vietu nākamās sezonas virslīgas turnīrā pārliecinoši apspēlēja pirmās līgas otrās pozīcijas ieguvēju "Super Nova".

Virslīgas klubi jau septembrī vienojās, ka komandu skaitam jābūt zināmam pirms pārspēļu organizēšanas, taču LFF lēmumu pieņēma pēc pārspēlēm. Ņemot vērā to, ka komandu skaits tika palielināts līdz deviņām, pārspēlēs vajadzēja piedalīties virslīgā astoto vietu guvušajai "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" (ViA) vienībai.

"2017.gada sezonas beigās sacensību komitejā tika izrunāts jautājums par iespējamo virslīgas paplašināšanos. Pēc tam šī iniciatīva ceļoja uz valdi. Valdes sēde notika 20.decembrī, kad tika pieņemts lēmums kategoriski neatbalstīt izmaiņas attiecībā uz 2018.gadu, bet ar norunu, ka to varētu skatīties 2019.gada kontekstā. Sacensību komitejā tika izskatīti trīs varianti: pirmais ar astoņām komandām, kurā tiek saglabāta tobrīd esošā sistēma; otrais ar deviņām komandām, kurā pirmās septiņas komandas saglabā vietu virslīgā un pēdējās vietas īpašniece aizvada pārspēli ar pirmās līgas otrās vietas ieguvēju; un trešais ar desmit komandām, kurā astotās vietas īpašniece spēlē pārspēles ar pirmās līgas trešo vienību. Ja valde pieļāva domu, ka varētu šāds scenārijs būt uz 2019.gada sezonu, tad šie punkti attiecībā uz 2018.gada sezonas nolikumu bija jāņem vērā," stāstīja Mihelsons.

Viņaprāt, LFF vajadzēja laicīgi izvērtēt, cik komandas 2019.gada sezonā atbilstu virslīgas kritērijiem.

"Tas, ka spēlēšanai virslīgā atbilst vismaz deviņas komandas, bija zināms ātrāk par novembri. To, ka "Metta"/LU nepaliks pēdējā vietā, zinājām vairākas kārtas pirms čempionāta beigām. Mēs varējām ātrāk nopirkt leģionāriem lidmašīnas biļetes uz Ganu, Libēriju, Nigēriju, Kanādu, Krieviju... Varējām rezervēt biļetes uz datumu kādas četras dienas pēc čempionāta beigām. Turpretī tagad viņiem bija jāaizvada treniņi, jāīrē dzīvokļi, jāmaksā par viņiem nodokļi, jāēdina, jāīrē laukumi un jāorganizē spēles. Tāpat ilgāk jāstrādā treneru štābam un kluba personālam, kuri varēja doties atvaļinājumā. Klubā strādā 30 cilvēki uz galveno komandu, kurā ir 20 spēlētāji. Tie ir neskaitāmi izdevumi. Izvērtējot, tas posms izmaksā aptuveni 30 000 eiro, tā ka esmu iedevis 50% atlaidi," stāstīja Mihelsons.

"Metta"/LU šonedēļ plāno iesniegt iesniegumu, pieprasot LFF kompensēt izmaksas 15 000 eiro apmērā. Pagājušajā piektdienā šis iesniegums tika atbalstīts arī "Latvijas Futbola virslīgas" (LFV) kopsapulcē.

"Vērsos pie virslīgas klubiem, kuriem lūdzu saprast radušos situāciju un iedziļināties. Visi kā viens piekrita, ka šī situācija attiecībā pret "Metta"/LU bija netaisnīga. Iesniegums tika atbalstīts vienbalsīgi," atklāja Mihelsons.

"Manuprāt, tā ir augstākā līmeņa nekompetence no LFF vadības. Uzskatu, ka par to ir jāatbild un jāsamaksā par bezatbildīgo rīcību. Izdevumu atlīdzināšana būtu augstākā līmeņa rīcība, labojot savu kļūdu," skaidroja kluba vadītājs.

Virslīgas 2019.gada sezona sāksies marta otrajā nedēļas nogalē. Aizvadītajā sezonā pirmie mači tika aizvadīti marta un aprīļa mijā.

Nākamsezon virslīgā spēlēs čempione "Riga", "Ventspils", RFS, "Liepāja"/"Mogo", Jūrmalas "Spartaks", "Jelgava", "Metta"/LU, "Valmiera Glass"/ViA un "Daugavpils"/"Progress".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!