Foto: F64

Latvijas vadošie skeletonisti brāļi Tomass un Martins Dukuri šo Pasaules kausa sezonu sestdien, 8. decembrī, iesāka ar otro un sesto vietu. Abi atzina, ka neizdevās izvairīties no kļūdām savā mājas trasē, un "Sigulda kļūdas nepiedod".

Martins Dukurs arī pēc pirmā brauciena bija otrajā vietā, to saglabāja arī pēc otrā, tomēr ar savu sniegumu nebija apmierināts, lai gan otrajā braucienā savus tiešos konkurentus – korejieti Sunbinu Junu un krievu Aleksandru Tretjakovu – apsteidza vairāk nekā pirmajā. Uzvaru Pasaules kausa posmā izcīnīja Krievijas pilots Ņikita Tregubovs.

"Interesants īstenībā bija sezonas pirmais posms... Pirmajā braucienā man bija ļoti rupjas kļūdas, treniņos gāja citādāk," pēc finiša atzina Martins. "Jutu, ka dažās virāžās kamanas iet ne tā, kā vajag. Otrais brauciens jau labāks, varbūt varēja kaut kur slīdēt kripatiņu labāk. Arī bez kļūdām Tregubovs diez vai būtu noķerams, viņš objektīvi bija labāks."

Runājot par šīs sezonas galvenajiem konkurentiem, Martins Dukurs uzskata, ka tie būs tie paši, kas parasti – abi Krievijas braucēji, korejiešu olimpiskais čempions. "Vācieši savās trasēs un šur tur pieslēgsies. Man liekas, būs bez baigiem pārsteigumiem," viņš saka.

"Sacensības visu saliek pa vietām. Treniņi ir viens, bet sacensībās pie augsta pulsa tu uzvedies citādāk, tas viss ir jānoķer un jāstrādā,"piebilda Martins. "Par rupju strādāju, varbūt man vēl jāadaptējas pie jaunās tehnikas. Neko krasi nemainītu, ja būtu vēl trešais brauciens, slidu izvēle, manuprāt, bija laba. Tīri mana vaina braukšanā un arī paša sajūtas uz kamanas – jauna tehnika, to vēl nejūtu līdz galam."

"Bišķi ar savu braukšanu neesmu apmierināts. Mājas trasē ir jābrauc labāk, lai pacīnītos par augstāku vietu. Tretjakovam noteikti labāk slīdēja, bet pārējiem tā..." pēc finiša atzina Tomass. "Sigulda kļūdas nepiedod – uzreiz salasās. Otrais brauciens bija labāks, bet nebija pavisam labs. Tehnika jauna, ar to turpināšu braukt, nebija jau tik traki, problēmas vairāk bija manī nekā tehnikā. Bet sacensību sajūtu noķēru, jāturpina pilnveidot."

Lietus sportistus neietekmēja, Martins Dukurs pat atzina, ka esot cerējis uz siltu laiku. "Ir jumts virs trases, trase bija labā stāvoklī," viņš saka. "Uzskatu, ka šādiem apstākļiem rezultāti ir pat ļoti labi. Priecājos par startu, domāju, ka būšu tālāk. Līdz pēdējam brīdim skatījos laika prognozi, gaidīju, vai kļūs siltāks, jo slieces nebija īsti piemērotas vēsākam laikam. Paldies dievam, pienāca šis siltais laiks."

Lai arī abi sportisti ir ļoti pieredzējuši, sacensības savās mājās, turklāt sezonas pirmais posms, tomēs rada papildu "mandrāžu". "Biju domājis – ai, viegli, bet uz pirmo braucienu jutu, ka iekšā kņud, pats izbrīnījos. Uz otro jau biju mierīgāks," ar smaidu atzīstas Martins.

"Pirmajā posmā pēc pauzes grūti ieiet sacensību režīmā, varbūt lielāks uztraukums, un vēl savās mājās. Jātiek galā," brālim piekrīt Tomass Dukurs. Viņam gan esot nelieli veselības sarežģījumi: "Ar gūžām problēmas, tās pavasarī "jāsaremontē" un būs kārtībā. Fokuss uz Vitsleru (pasaules čempionātu – aut.), bet tas ir marts, vēl tālu. Pēc tam skatīsimies gadu no gada, kā ies, kā gribēsies, vai varēs. Jāsaliek visi plusi un mīnusi un tad jāizlemj."

Pēc Phjončhanas olimpiskajām spēlēm brāļi Dukuri paņēma "pārdomu pauzi", lai izlemtu par nākotnes plāniem, bet abi savu sporta karjeru turpinās. Šogad ir sagādāta jauna tehnika un pie tās tiks strādāts ar citādu pieeju nekā iepriekš, atklāja brāļi.

"Bija idejas, ko varam labāk. Ja viss paliktu, kā pa vecam, neturpinātu," saka Tomass. "Tagad daudz ko mierīgāk eksperimentējam, ja šķiet, ka vajag kaut ko mēģināt, izmēģinām. Nav tā, ka vajag šajā nedēļā kaut ko parādīt. Strādājam mierīgāk, lai ieguvums no tā visa būtu nākotnē."

"Ir jāiet citā virzienā," atzīst arī Martins. "Varbūt kādreiz tas solis atpakaļ ir divi uz priekšu. Mums bija lielas iekšējās pārrunas, kurā virzienā ejam. Gribētu pilnveidot tehniku, adaptēties, saprast, kāpēc kurā trasē iet ātrāk, lēnāk, un izdarīt secinājumus."

"Šosezon braukšu ar vienām kamanām, mēģināšu tās maksimāli pilnveidot, saprast, kāds ir virziens, lai nākotnē zina, kur iet. Tā lēkāšana "nosit" sajūtas," viņš saka. "Varbūt pagājušosezon tā bija mana lielākā kļūda, ka pārāk daudz lēkāju starp kamanām. Tās ir līdzīgas, tomēr atšķirīgas niansēs gan seglos, kuros guļam, gan izsvarojumā, aptecētāju cietība. Pat ir tā, ka viena slida iet ar vienu kamanu un ar otru īsti nestrādā. Lai kaut kur baigi neaizmaldītos, šogad esmu uztaisījis četrus slieču pārus un neko nemainīšu, jo jātiek galā ar kamanu. Kad tikšu skaidrībā ar to, pāriešu pie sliecēm, jo lēkājot starp 15 slieču pāriem, viss "aizpeldēs"."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!