Foto: Reuters/Scanpix
Izraēlas čempionvienība basketbola Telavivas "Maccabi" ceturtdien Stambulā aizvadīs kārtējo ULEB Eirolīgas maču pret Žaņa Peinera pārstāvēto vienību "Darussafaka", tomēr pirms cīņas dueli aizēnojis skandāls – Izraēlas vienības sportistu viesnīcā uz durvīm rotājis nacistiskās Vācijas laiku skandalozais uzraksts "Arbeit Macht Frei" ("Darbs dara brīvu").

Fotogrāfiju ar šo uzrakstu sociālajos tīklos publicējis "Maccabi" basketbolists Džeiks Koens.

"Mēs to uztveram ļoti nopietni, tas nav pieļaujams," īsā paziņojumā norāda "Maccabi".

"Darussafaka" un "Maccabi" spēle risināsies ceturtdienas vakarā.

Saukli "darbs dara brīvu" nacistiskā Vācija nereti izvietoja virs koncentrācijas nometņu ieejām, lai ieslodzītie katru dienu redzetu šo uzrakstu. Lozungs atstāja arī psiholoģisku iespaidu uz ieslodzītajiem, jo ar laiku viņi saprata, ka savu individuālo brīvību tā arī nespēs atgūt un nometnēs, visdrīzāk, arī mirs.

Pasaulē pazīstamākā nacistu koncentrācijas nometne atradās Aušvicā, kur tagad iekārtots muzejs un memoriāls, kas kļuvis par simbolu nacistiskā režīma noziegumiem un Otrā pasaules kara šausmām. Kā atgādinājums par nacistiskā režīma šaušalīgajiem noziegumiem šis uzraksts atstāts Aušvicas nometnē. Tiek lēsts, ka šajā koncentrācijas nometnē tika noslepkavots 1,1 miljons ieslodzīto, no kuriem lielākā daļa bija ebreji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!