Foto: F64
Rudenī Daugavpilī sākās tiesa pret Latvijas futbolā mūža diskvalifikāciju saņēmušo, ar spēļu sarunāšanas skandāliem saistīto Oļegu Gavrilovu, kuram izvirzītas apsūdzības par naudas piesavināšanos un nodokļu nenomaksāšanu. Gavrilovs nekad nav bijis diez ko atsaucīgs sarunās ar masu medijiem, bet tagad sarunā ar laikrakstu "Latvijas Avīze" stāsta par futbolu un notikumiem ap viņu, kā arī Latvijas futbola dzīvi.

Intervijā Gavrilovs klāsta, ka ir Latvijas futbolā jau 19 gadus un nenoliedz, ka darbojies Daugavpils komandās arī pēc Latvijas Futbola federācijas 2009. gadā piespriestās mūža diskvalifikācijas.

"Ko nozīmē diskvalifikācija? Vai tiesa to piesprieda? Cilvēka tiesības var ierobežot tikai tiesa. Federācija, protams, zināja, ka darbojos. LFF prezidents Guntis Indriksons uzskricelēja to diskvalifikāciju bez pierādījumiem, tikai pēc baumām – tiesnesis, inspektors, vēl kāds kaut ko pateica, viņš savāca tos kopā un norādīja: man ir 14 iemesli, kuru dēļ diskvalificēju. Sasauca LFF valdes sēdi, bet tur jau visiem ir vienalga," saka Gavrilovs. "Kā es to varu zināt? Man nav uzrādīts neviens dokuments par diskvalifikāciju, varbūt tagad uzrakstīsi un viņi atsūtīs. Tikai mutiski pateica. Kā var aizliegt iet uz futbolu, ja es nopērku biļeti? Piekrītu, ka oficiāli nevaru būt kluba darbinieks."

Vairākos skandālos iepītais Gavrilovs intervijā bija izvairīgs par saikni ar negodīgu darbību vai spēļu rezultātu ietekmēšanu. "Es neesmu balts un pūkains, bet lai ar presi skaidrotos... Lai tiesa vērtē, vai spēlēju vai ne. Neviens nav balts un pūkains. Ja šodien presē uzrakstīs, ka esi gejs, rīt visi teiks, ka tu tāds esi. Pat ja neesi gejs. Taisnība katram sava, bet patiesība tikai viena."

Pirmās runas par toreizējās Daugavpils "Dinaburg" saikni ar spēļu rezultātu iespējamu ietekmēšanu parādījās vēl 2005. gadā, kad LFF nācās atbrīvoties no preses sekretāra Krišjāņa Kļaviņa. Kā tolaik apgalvoja LFF, viņš ļoti bieži kontaktējies ar Gavrilovu un bijis redzams Daugavpilī. Vēlāk Gavrilovs bijis arī viens no Kļaviņa kāzu viesiem, tomēr intervijā LA viņš ir izvairīgs arī šajā jautājumā par saikni ar Kļaviņu.

2007. gadā "Dinaburg" tika izmesta no Baltijas līgas par aizdomīgām spēlēm, bet 2009. gadā Gavrilovs un toreizējais galvenais treneris Tamazs Pertija saņēma mūža diskvalifikācijas. Pertiju vēlāk LFF reabilitēja, bet Gavrilova mūža diskvalifikāciju saglabāja.

"Vērsāmies Sporta arbitrāžas tiesā Lozannā, viss bija skaidrs, mēs būtu uzvarējuši. Bet Mežeckis ļoti lūdza atsaukt prasību, gandrīz katru dienu zvanīja Mališkovam. Atsaucām, Tamazam Pertijam atcēla diskvalifikāciju, man ne. Tur vēl bija arī finansiālais aspekts, jo vairs nevarēju atļauties maksāt advokātiem, un Mališkovs pierunāja apstāties, nestrīdēties ar federāciju. Pēc tam sapratu, ka vajadzēja iet līdz galam, un simt procenti, ka gan komandu atjaunotu, gan visas runas izbeigtos. Tā bija mana kļūda, federācijai būtu ļoti sāpīgi," gandrīz 10 gadus senus notikumus atceras Gavrilovs.

Savulaik Gavrilovs esot braukājis uz Ugāli pie bijušā Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta Viļņa Baltiņa, kur ar toreizējo LFF prezidentu Gunti Indriksonu spēlējis golfu un gājis pirtī. Gavrilovam bija labas attiecības ar Indriksonu, viņš pāris reizes saņēmis "signālus" par iespējamiem sodiem, bet pēc diskvalifikācijas saņemšanas viņam vairs neesot attiecību ar Indriksonu.

"Nebija tā, ka man teica – rīt tavu komandu noņems. Par šiem jautājumiem vispār nerunājām, varbūt pāris reizes viņš izteicās: skaties, tev var būt problēmas. Saproti, Latvijas futbolā uzstādījums ir tāds – pie visām problēmām vainīgs Gavrilovs. Kur stadioni, bērni, izlase? Nekur. Lai to aizmālētu, visa federācija runā par totalizatoriem. Viņiem pie sienas stāv Gavrilova bilde, un tajā met šautriņas. Tur jau no veciem laikiem visi nozombēti," uzskata Gavrilovs. "Te ir viens iemesls, ko es šodien nevaru atklāt. Viss nav tik vienkārši, totalizators ir tikai aisberga redzamā daļa, un tā ērta visiem. Tagadējā LFF vadība arī turpina to pašu dziesmu."

Gavrilovs intervijā apgalvo, ka nekad naudu nav zadzis, bet to darīja "tas, kurš sēdēja uz naudas". "Varbūt Indriksons, varbūt Jānis Mežeckis. Man ir jautājums – kur palika nauda par izlases iekļūšanu 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā? Es tobrīd biju LFF valdē, cienījams cilvēks. Pajautā viņiem, kur palika tie septiņi miljoni Šveices franku.. Neesmu redzējis attīstību. Kur paliek nauda par izlases TV translācijas tiesībām?," divdomīgi izsakās Gavrilovs.

Tagad Gavrilovs ir manīts gan Kurzemē, gan Daugavpilī telpu futbola sacensībās, bet šajā Latgales pilsētā līdz ar tiesas prāvu uzvirmojušas kaislības vietējā futbola dzīvē. Pats Gavrilovs sakritības tajā nesaskata.

"Ar ("Ventspils" jauno īpašnieku Adlanu) Šišhanovu esmu pazīstams jau sen, es viņam ieteicu, ka ir tāds klubs un var ienākt. Šišhanovam Moldovā bija savas nesaskaņas, "Dacia" negribēja vai nevarēja ar "Šerif" vairs cīnīties. Ienāca Ventspilī, jo Latvijas čempionāts šķita pateicīgāks, lai kļūtu par čempionu" skaidro Gavrilovs. "(Daugavpils pēdējie notikumi) ir ļoti ērta tēma, lai sabiedrības viedokli noskaņotu pret kādu. Tāpēc vajag atrast slikto. Kāds man sakars ar pilsētas futbola skolu, BFC "Daugavpils"?"

Pēc Gavrilova teiktā, viņš šobrīd joprojām ir saistīts ar futbolu un cenšas palīdzēt futbolistiem, vedot arī leģionārus uz Latviju. Savukārt par ienākumiem viņš daudz neko nestāsta, vien bilstot, ka esot "bomzis". Tiesa, uz sarunu ar LA Gavrilovs ieradies ar 2016. gada "Mercedes benz" auto, bet tiesā viņu aizstāv viens no Latvijā dārgākajiem un pazīstamākajiem advokātiem Oskars Rode.

"Piesaistu futbolistus, drīz arī uz Latviju varēsim kādu atvest, jo parādās nauda un tirgus kļūst interesants. Strādāju ar komandām Krievijā, Ukrainā un vēl citur. Piemēram, pirms dažām dienām biju Mahačkalas "Anži". Nav obligāti jābūt saviem futbolistiem. Svarīgākais, lai ir kontakti ar komandām un citiem aģentiem. Šogad pāris futbolistu atvedu uz Latviju, taču nekonkretizēšu. Par tādu naudu nav nekāds bizness," uzskata Gavrilovs.

Gavrilovs apsūdzēts kopā ar bijušo Daugavpils "Daugava" direktoru Jevgeņiju Klopovu. Šogad šajā lietā paredzēta vēl viena tiesas sēde, bet spriedumu, visticamāk, sabiedrība uzzinās tikai pēc kāda gada.

"Vai baidos atgriezties cietumā? Nezinu, kā viss pavērsīsies. Neuzskatu sevi par vainīgu. Apsūdzība ir par naudas piesavināšanos – nauda no konta tika izņemta, un prokurora ieskatā es to piesavinājos, bet kā tādā gadījumā komanda dzīvoja, saņēma algas? Komanda taču eksistēja," taisnojas Gavrilovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!