Ja Pasaules kausa sacensības skeletonā Siguldas trase jau uzņēmusi, lai arī pirms tāliem 14 gadiem, bobsleja Pasaules kausa posms pie mums notiks pirmoreiz. Siguldas trases darbinieki un ledus meistari augsta līmeņa sacensībām pa šiem gadiem jau ir pielāgojušies, uzņemot Pasaules kausa un pasaules čempionāta sacensības kamaniņu sportā, savukārt bobslejistiem un skeletonistiem, kas šonedēļ ieradušies Siguldā, mūsu trase ir diezgan ciets un sarežģīts rieksts.

Lai arī trases apkārtne trešdien bija vairāk rudenīga nekā ziemīga, ar zaļu zāli un bez sniega, ledus renē ir kvalitatīvs un laika apstākļi, cerams, ļaus to tādu saglabāt. Siguldas trases direktors Dainis Dukurs treniņus īsu brīdi vēroja ierasti rāms. Sarunā ar portālu "Delfi" viņš atzina, ka darba, protams, netrūkstot, bet citādi viss esot kārtībā. Runājot par laika prognozēm, Dainis Dukurs izteica cerību, ka nedēļas nogalē nebūs augsts gaisa mitrums, lai trasē neveidotos sarma, par temperatūras grādiem rūpe mazāka.

15. virāža, kurā pagājušonedēļ treniņos ietriecās Junjons Vons, ir sakārtota, taču trases darbinieki, korejietim uzsākot treniņbraucienu, puspajokam "bažīgi" skatījās, kā nu Vonam veiksies šoreiz.

Pārrunājot šo kritiena epizodi ar bobsleja pārzinātājiem, viņi pieļāva iespēju, ka sākumā korejietis varētu būt saņēmis neprecīzas norādes, kā jāizbrauc konkrētā virāža. Pēc tam Vonam jau esot doti pareizāki padomi un trešdienas abos treniņbraucienos Korejas ekipāža uzrādīja pat ļoti labu rezultātu, attiecīgi 11. un 8. ātrāko laiku.

To, ka Siguldas bobsleja trase ir ļoti sarežģīta un prasīga, atzina visi dalībnieki. Pirmajos treniņos kritienu un kļūdu netrūka, un arī trešdien tika piedzīvoti vairāki, autosporta terminoloģijā runājot "vāki". Šveicietes Martinas Fontanives pilotētais divnieks apgāzās 14. virāžas izejā un trases beigu daļu viņas nošļūca apgāztās kamanās. Martina ar stūmēju diezgan ilgi sabija medicīniskās palīdzības mašīnā un otrajā treniņbraucienā nepiedalījās, taču viņu veselībai nekas nekaišot.

Kritiens tajā pašā virāžā sanāca pieredzējušajam holandietim Ivo de Brujnam, kuram arī nekas nekaitēja, tikai stūmējs bija sasitis plecu. Abi bija uz starta otrajā treniņbraucienā, bet de Brujns pēc kritiena bija ļoti sapīcis par sevi. "Ar mani viss kārtībā, paldies, bet es esmu tik nokaitināts!" portālam "Delfi" atzina holandiešu pilots. "Jā, Siguldā mēs braucam pirmo reizi, bet vakar viss izdevās. Šodien kritiens. Trase ir sarežģīta, "strādājama". Būs jau labi!" Bija arī – otrajā treniņbraucienā viņam ceturtais labākais rezultāts.

Ātrākos laikus trešdienas treniņos uzrādīja vācieši, Niko Valters vīriešu un olimpiskā čempione Marjama Jamanka dāmu konkurencē. Starp citu, stāsta, ka Vācijas izlase šīm sacensībām īpaši gatavojusies. Pirms došanās uz Latviju komanda esot kopīgi ļoti rūpīgi izanalizējusi visus pieejamos videomateriālus par Siguldas trasi un tās virāžām un izmantojusi Kristofa Hēfera pieredzi – viņš pie mums startēja 2016. gadā, kad Latvija uzņēma Eiropas kausa sacensības bobslejā. Trešdienas treniņbraucienos Pasaules kausa debitantam Hēferam attiecīgi sestais un otrais rezultāts, savukārt pirmssacensību analīzes vērtību pierādīja jau pieminētais Niko Valtera rezultāts – viņš tikai par pussekundi atpalika no trases rekorda!

Jaunums augstākā līmeņa bobsleja sacensības Siguldas trasē ir arī ledus meistariem. Pēc Junjona Vona kritiena nācās pielabot ne tikai ledu, bet arī pašu trases konstrukciju, taču tas pagaidām palicis lielākais darbs. Pārējā rūpe ir "aizšpaktelēt" dziļākas švīkas, ko ledū ievelk treniņbraucienos apkritušās kamanas, un tādu nav mazums. Paši ledus meistari smejas, ka trasi neesot taisījuši priekš savējiem, kā tas nereti gadās citās trasēs un citās sacensībās, taču atšķirības sagatavošanā, salīdzinot ar kamaniņu sportu, esot gan. Siguldas trases ledus dienesta vadītājs Jānis Skrastiņš pastāstīja, ka braucamrīku platuma dēļ atšķirīgas esot dažas virāžas, taču "uz aci" tas nav ieraugāms. Bobsleja kamanas ir platākas, aptecētāji atrodas tālāk no sliecēm, savukārt kamanām slieces ir gandrīz vienā platumā ar tām, tāpēc kamaniņu sporta sacensībās virāžas ir nedaudz "apaļākas". Pārtaisīt trasi no bobsleja uz kamaniņu sporta sacensībām esot "vienas pilnas dienas darbs", saka pieredzējušais ledus meistars.

Latvijas bobsleja izlase trešdien saņēma norādes par formastērpiem, izskatījās apzinīgi relaksēta un aizvadīja labus treniņbraucienus – Oskaram Ķibermanim septītais un trešais rezultāts, mūsu Pasaules kausa debitantam Ralfam Bērziņam 14. un 13. laiks.

Arī ceturtdien sportistiem ir kārtīga darba diena – katrā ieskaitē vēl pa diviem treniņbraucieniem un komandu kapteiņu sapulces. Pirmā šīs sezonas Pasaules kausa posma izcīņa sāksies piektdien, 7. decembrī, ar sieviešu bobsleja divnieku sacensībām, kuras gan sāksies nedaudz vēlāk nekā minēts sākotnējā programmā. Sestdien, 8. decembrī, pirmais starts pl. 9.30 ir skeletonistiem, bet dienas vidū, pl. 13, pirmos divus braucienus aizvadīs bobsleja divnieki. Svētdien, 9. decembrī, rīta sacensībās sacentīsies skeletonistes, bet pēc tam Pasaules kausa jau otrā posma divus braucienus aizvadīs vīru bobsleja divnieki.

Ieeja uz sacensībām Siguldas trasē skatītājiem un līdzjutējiem būs bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!