Balvu "Mūža ieguldījums Latvijas sportā" šogad Latvijas gada balvas ceremonijā saņems Olimpisko spēļu dalībnieks kamaniņu sportā, kamanu izgatavošanas speciālists un sacensību tiesnesis Valdis Ķuzis, paziņojusi Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

Kamaniņu sportā Valdis Ķuzis ir kopš 1967. gada. Viņš ir piedalījies Cīrulīšu kamaniņu trases būvniecībā un guvis atzīstamus panākumus gan kā sportists, gan kamanu meistars.

1976. gadā XII ziemas olimpiskajās spēlēs Insbrukā Ķuzis pārī ar Rolandu Upatnieku izcīnīja devīto vietu divnieku ekipāžu sacensībās. Vēlāk Ķuzis kļuva par PSRS izlases mehāniķi, tomēr arī saglabāja labu sportisko formu, kas ļāva 1979. gadā sekmīgi aizstāt traumu guvušu PSRS izlases sportistu un pārī ar Valēriju Jakušinu izcīnīt ceturto vietu Eiropas čempionātā, kā arī devīto vietu pasaules čempionātā.

Beidzot aktīvās sporta gaitas, Valdis Ķuzis sevi apliecinājis kā izcils kamanu izgatavošanas mehāniķis. Ar viņa gatavotām kamanām Latvijas sportisti startēja 1980., 1984., 1988., 1992., un 1994. gada ziemas olimpiskajās spēlēs.

1989. gadā Ķuzis kopā ar bijušo Latvijas kamaniņu izlases treneri Edvīnu Guršponu nodibināja uzņēmumu "Fiberglass", kas sekmīgi darbojas joprojām. Ar Valda rokām šajā uzņēmumā ik gadu tiek gatavots vairāk nekā 100 kamanu ne tikai Latvijas, bet visas pasaules bērnu un jaunatnes grupu sportistiem.

Valdis Ķuzis ir arī ilggadējs starptautiskās kategorijas kamaniņu sporta tiesnesis. Viņš ir bijis galvenais tiesnesis pasaules un Eiropas čempionātā, divos pasaules junioru čempionātos un vairākos Siguldā notiekošajos Pasaules kausa posmos. 2006. gadā, būdams Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas tehniskais delegāts, Ķuzis strādāja arī Turīnas ziemas Olimpiskajās spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!