Foto: F64

Latvijas vīriešu basketbola izlasei svētdien Ļubļanā 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas Eiropas zonas otrā posma I grupas mačā pret pašreizējo Eiropas čempioni Slovēniju palīdzēja otrā puslaika sākumā piedzīvotie asumi.

Jau ziņots, ka Latvijas valstsvienība guva panākumu ar 82:77 (20:22, 9:24, 29:16, 24:15), komandas kapteinim Jānim Blūmam gūstot 28 punktus un realizējot sešus tālmetienus.

Latvijas komanda mača laikā bija iedzīvojusies 17 punktu deficītā, taču spēja atgūties un izcīnīt uzvaru.

"Gribējām sākt agresīvi gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Cerējām izmantot augumu pārsvaru un radīt lielu spiedienu uz pretinieku groza apakšu, kas lielā mērā izdevās Rīgā pret Melnkalni," Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājaslapā citēts Vecvagars. "Neveiksmēm bija vairāki iemesli. Bija iespaids, ka partneri pārāk daudz cer uz Dairi Bertānu, un paši nebija tik droši, cik bija vajadzīgs."

"Pretinieki daudz spēlēja ar kustīgu "mazo" sastāvu un asi spēlēja aizsardzībā. Kad pie pirmajiem fiziskajiem kontaktiem tiesnešu svilpe klusēja, sākām meklēt vieglākos ceļus - tālmetienus, kas nebija precīzi. Meklējām labāko sastāvu, taču līdz puslaika beigām tādu neatradām un problēmu sniega pika auga aizvien lielāka," atklāja treneris.

Trešā ceturtdaļa iesākās ar savstarpēju konfliktu starp Blūmu un Gregoru Hrovatu, pēc kuras tiesneši devās skatīties video atkārtojumu, lai izvērtētu, kādus soda mērus piešķirt, tomēr abi spēlētāji tika cauri sveikā un duelis varēja turpināties.

"Pārtraukumā papildus motivējošas runas nebija vajadzīgas, jo visiem bija skaidra situācijas nopietnība. Pamainījām taktiku aizsardzībā, izvēlējāmies spēlēt ar mazāku un kustīgāku sastāvu, kas deva vajadzīgo efektu. Bija arī svarīgi nesteigties, necensties lielo punktu starpību sadeldēt dažās minūtēs. Arī kontrolēt emocijas, ko šoreiz izdevās izdarīt. Asumi otrā puslaika sākumā mums šoreiz palīdzēja nevis traucēja," atklāja Vecvagars.

Neskaitot Blūma 28 punktus, Bertāns šajā mačā guva 18 punktus, bet Mārtiņš Meiers izcēlās ar "double-double" jeb 16 punktiem un 13 atlēkušajām bumbām.

"Katrā spēlē ir svarīgi, lai kāds nospēlē virs sava vidējā līmeņa un šodien tāda diena bija Blūmam. Viņa stabilitāte ļāva tikt pie "otrās dzīvības". Svarīga uzvara un, galvenais, ka viss ir pašu rokās," sacīja treneris.

Ņemot vērā pirmā posma rezultātus, šobrīd Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā I grupas vadībā ar astoņiem uzvarām desmit spēlēs atrodas Spānija, kas jau nodrošinājusi ceļazīmi uz finālturnīru. Tikmēr otrā ar septiņiem panākumiem deviņās cīņās ir Turcija, bet Latvija ir trešā ar sešām uzvarām desmit dueļos.

Tālāk ar pieciem panākumiem desmit spēlēs ir Ukraina, Melnkalnei ir tikpat uzvaras deviņās spēlēs, bet divus panākumus desmit cīņās guvusi Slovēnija, kas vairs nepretendē uz iekļūšanu Pasaules kausa finālturnīrā.

Trīs labākās I apakšgrupas komandas izcīnīs ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!