Foto: Shutterstock

Saskaņā ar aptauju, ko veica Direct Line, trīs miljoni namīpašnieku labprāt izīrētu daļu vai visu sava dzīvokļa vai mājas uz neilgu termiņu, lai nedaudz nopelnītu, raksta The Guardian. Tāpat netrūkst ceļotāju, kas labprāt izmanto šos pakalpojumus, jo tas ir gan ērti, gan lētāk, nekā dzīvot viesnīcā. Neapšaubāmi lielākajai daļai cilvēku ir pozitīva pieredze ar naktsmītņu izīrēšanas portāliem. Bet ko darīt, ja kaut kas noiet greizi, un kā no tā izvairīties?

Kā īrēt naktsmājas, lai netiktu apkrāpti?

Tonijs Neits no portāla Get Safe Online atzīst, ka sociālie ceļojumu portāli un aplikācijas ir pilnībā mainījušas veidus, kā cilvēki var rezervēt naktsmītnes, jo tagad to var izdarīt ceļojuma laikā vai pēdējā brīdī. "Diemžēl, lai arī lielākā daļa to lietotāju ir godīgi, vienmēr būs kādi, kas izmantos slepenas taktikas un viltotas identitātes, lai leģitīmu lietotāju aizsegā mēģinātu apkrāpt citus," brīdina eksperts. "Tomēr ir brīdinājuma zīmes, kuras ievērojot un pievēršot tām uzmanību iespējams izvairīties no apkrāpšanas. Piemēram, vai piedāvājums nešķiet pārāk labs, lai būtu patiess? Ievērojot piesardzību un loģiku iespējams izvairīties no iespējas tikt apkrāptiem tā vietā, lai pavadītu lieliskas brīvdienas."

Lielākā daļa šo portālu vispirms iekasē naudu un pēc tam to pārskaita naktsmāju izīrētājiem, ieturot komisijas naudu. Tie ir aptuveni 6 – 15 % no maksas par naktsmājām.

Krāpnieki parasti piedāvā klientiem apiet šo sistēmu un samaksāt viņiem uzreiz visu summu, kas ir mazāka nekā, rezervējot naktsmītni caur portāla sistēmu. Kad tas izdarīts, krāpnieki parasti sola, ka sagaidīs klientus mītnes vietā – dzīvoklī vai mājā, bet, kad ceļotāji tur ierodas, izrādās, ka šāda vieta neeksistē, bet "biznesmenis" jau sen gabalā. 

"Viena no galvenajām drošības garantijām ir tā, ka ieturam klienta maksājumu, un pārskaitām to naktsmītnes īpašniekam tikai 24 stundas pēc tam, kad ceļotājs veiksmīgi tajā piereģistrējies," skaidro Wimdu pārstāvis. "Tas ļauj garantēt, ka, ja retos gadījumos ar naktsmītni vai tās izīrētāju kaut kas nav kārtībā, varam klientam atgriezt naudu vai nekavējoties sameklēt citu mītni."

Tāpat jāuzmanās, lai ceļojot vai vienkārši esot pie sveša datora, neaizmirstu, to atstājot, "iziet" no saviem sociālo tīklu profiliem, lai kāds cits jūsu identitāti nevarētu izmantot ļaunprātīgi. 

Tomēr, ja viss norit, kā nākas, šāds ceļošanas veids ir ļoti ērts un bieži, iespējams, izīrēt patiešām interesantas naktsmājas. To atzīst arī Kevins Linčs, kas CNN pastāstījis, ka pēdējo gadu pavadījis dzīvojot tikai Airbnb īrētās naktsmājās, un piedzīvojis daudz neparastu un interesantu notikumu. Viņa pieredze esot tikai pozitīva un viņš mitinājies gan uz ekskluzīvas jahtas, gan pilī - gada laikā vairāk nekā 80 mītnēs.

Kā pareizi izīrēt īpašumu?

Savukārt tie, kas izīrē savas mājas vai dzīvokļus svešiniekiem, parasti bažījas, vai īpašums netiks bojāts. Jāsaka, ka parasti interneta vietnes piedāvā naktsmājas īrēt tikai reģistrētiem lietotājiem, kam reģistrējoties jānorāda personu apliecinoša informācija, piemēram, pases numurs vai autovadītāja apliecība. Piemēram, Airbnb visi klienti – gan namīpašnieki, gan to īrnieki - var piereģistrēties tikai norādot savu e–pastu, tālruņa numuru, sociālo tīklu lietotāja vārdu un kāda identitāti apliecinoša dokumenta fotogrāfiju. Savukārt Wimdu naktsmāju izīrētājus pārbauda, sazvanoties un apmeklējot vairākus no objektiem. Tādējādi parasti viss ir diezgan droši.
Tomēr tā kā mājās tiek ielaisti svešinieki, svarīgi pārliecināties, vai, izīrējot tās, nepārkāpjat kādus noteikumus līgumos, piemēram, ja mājai vai dzīvoklim ir hipotekārais kredīts, mājokļa apdrošināšana vai kādi citi saistoši līgumi, kas, iespējams, neparedz to izīrēšanu, un var radīt jums sarežģījumus. Tāpat, ja izīrējat dzīvokli, ko pats no kāda nomājat, nepatikšanu gadījumā varat zaudēt nomas tiesības un tikt izlikts uz ielas.

Lai nesanāktu nepatikšanas ar ieņēmumu dienestu, vajadzētu šo biznesu oficiāli reģistrēt un samaksāt nodokļus. Tāpat, ja pašvaldība noteikusi naktsmītņu nodokļus (šāda nodeva noteikta vairākās Latvijas pilsētās), izīrējot savu dzīvokli vai māju ceļotājiem, tie ir jāmaksā, bet ienākumi jānorāda ienākumu deklarācijā, ja tāda tiek aizpildīta.

Pozitīva pieredze

Mets Džonstons savu dzīvokli Londonā izīrējis aptuveni 20 reizes, izmantojot dažādas mājaslapas, raksta theguardian.com. Viņš atzīst, ka viesi atstājušas to tīru un kārtīgu, turklāt šādi pelnīta nauda lieti noderot ģimenes budžetam.

"Man patīk sociālo ceļošanas portālu koncepts un arī pats izmantoju Airbnb, kad ceļoju. Tomēr esmu visai uzmanīgs ar to, ko ielaižu savās mājās – piedāvāju naktsmājas ģimenēm, kurām nepieciešama arī virtuve, kur kaut ko pagatavot, un ērta nokļūšana Londonā. Vienmēr lūdzu pastāstīt, kāds ir ceļojuma iemesls, un cenšos pārbaudīt klienta identitāti Airbnb, piemēram, vai norādīts Facebook vai Linkedin profils, kas ir noderīgi," uzsver Džonstons. "Tāpat iekasēju visai lielu drošības naudu – 500 mārciņas, kas atbaida neuzticamus klientus un tiek iekasēta caur Airbnb, bet atgriezta 48 stundas pēc tam, kad klients aizbraucis, tādējādi nodrošinot to, ka varu pārbaudīt, vai viss ir kārtībā."

Airbnb katastrofu stāsts

Tomēr ne vienmēr viss ir tik labi. Nesen internetā izskanēja vairāki visai skaļi skandāli, kad ASV Airbnb izīrētas naktsmājas tika izpostītas un to īpašniekiem nodarīti zaudējumi. ASV komiķis Ari Temans, piemēram, nebūt nesmējās, kad saprata, ka viņa izīrēts Ņujorkas dzīvoklis izmantots orģijām. Viņš izmantoja Airbnb, iznomājot savu studijā cilvēkam, ko sauca Deivids (David) un kurš stāstījis, ka ieradies pilsētā uz kāzām.

Kad Temens iegriezies ēkā, lai no durvju sarga paņemtu savu čemodānu, viņš ieraudzījis īstu katastrofu - Deivids viņa dzīvoklī sarīkojis orģiju, ko pat pamanījies izreklamēt sociālajos tīklos kā "XXX FreakFest", bet ēkas īpašnieki jau grasās to slēgt. 

"Es dzīvoju studijā, un tāpēc viss, kas man pieder, ir novietots vienā telpā - mūzikas instrumenti, mēbeles, rakstāmgalds, darba aprīkojums. Tas viss bija izmests laukā, iznīcināts vai sasmērēts. Deivids teica, ka viņš dosies prom, ja atdošu viņam drošības naudu. Izsaucu policiju un viņi visi "aiztinās"," stāsta Termans. "Šajā brīdī no Airbnb nebija atbalsta. Jūs zvanāt uz palīdzības centru, bet tur neviena nav pat lielajās pilsētās, piemēram, Ņujorkā. Airbnb gan pēc tam izmitināja mani kādā viesnīcā, kamēr dzīvoklis tika iztīrīts, bet es nekad vairs neizīrēšu to kādam svešiniekam - tas ir ļoti bīstami, un risks ir augsts.

Līdzīgs atgadījums noticis arī Sanfrancisko, kur tika izdemolēti un apzagti kādas sievietes izīrētie apartamenti Sanfrancisko, tomēr Airbnb, gan tikai pēc tam, kad viņa par šo situāciju bija sūdzējusies savā blogā un medijos, tomēr sedza gan morālos, gan finansiālos zaudējumus.
Ņemot vērā šo pieredzi, ieteicams pirms sava īpašuma izīrēšanas kādā no ceļošanas portāliem iepazīties ar visiem viņu uzliktajiem noteikumiem un zināt savas tiesības. Noteikti vērts izlasīt arī portālu sadaļu "Biežāk uzdotie jautājumi," lai saprastu ar kādām problēmām var nākties saskarties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!