Foto: F64

Virknei Latvijas bobslejistu pavisam vai uz laiku atvadoties no profesionālā sporta, Latvijas bobsleja izlasi gaidāmajā Pasaules kausa sezonā pārstāvēs Oskars Ķibermanis un Ralfs Bērziņš, pirmssezonas preses konferencē paziņoja Latvijas izlases galvenais treneris Sandis Prūsis.

Iespējams, visu sezonu vai tās daļu izlaidīs Phjončhanas spēļu bronzas medaļnieks Oskars Melbārdis, kurš dziedē kājas traumu. Jaunākā informācija no Hamburgas, kur sportistam tiek veikta medicīniskā pārbaude, esot "labāka nekā gaidīts", saka Prūsis, un Melbārdis varētu iztikt bez operācijas, atveseļošanās notiktu ar citādām metodēm. Tādējādi Melbārdis šobrīd nav iekļauts Pasaules kausa izlasē, tajā iekļaujoties jaunajam Ralfam Bērziņam.

Prūša rīcībā ir puse no pagājušās sezonas Pasaules kausa komandas, bez Melbārža no sporta malā pagājuši arī viņa stūmējs Daumants Dreiškens, pilots Uģis Žaļims, Ķibermaņa stūmēji Raivis Zīrups un Jānis Jansons.

"Paaudžu maiņa ir laba lieta, ja ir, ko mainīt," saka Sandis Prūsis. "Vienu brīdi arī man šķita, ka izskatīsimies bēdīgi, jo līderi iziet ārā. Man arī nebija "pacēlums", bet dzīve jau nebeidzas. Paaudžu maiņai bija jānotiek agrāk vai vēlāk, un jo agrāk sāks, jo ātrāk kaut kas, iespējams, sanāks. Varbūt attiecībā uz Siguldu mēs neizskatīsimies tik labi, kādi būtu pagājušogad, bet paies Sigulda, būs nākamie mači."

"Ķibermanis jau sen gribēja būt pirmais numurs, reku, tagad būs," sarunā ar portālu "Delfi" saka pieredzējušais treneris. "Man ir pilnīgi vienalga, vai viņš ir pirmais vai piecpadsmitais numurs. Galvenais ir tas, ko parāda trasē. Ko es sagaidu no Bērziņa? Ceru, ka viņš tiks pie otrā brauciena, tas ir — divdesmitnieku. Protams, ka viņam vēl ir par agru braukt Pasaules kausā, bet tāda situācija izveidojās. Ko tad, es viņu speciāli bremzēšu un nesūtīšu uz mačiem? Lai brauc!"

"Domāju, paaudžu maiņa notiek tagad diezgan dabiski. Es jau varēju pierunāt Melbārdi turpināt trenēties un braukt, bet viņš būtu tikai aplāpījis, aplaizījis tās traumas. Mēs smuki izskatītos Siguldā, labi nostartētu, bet pēc tam atkal sāktos problēmas — kam tas vajadzīgs! Ja jau mums mērķis ir nevis novinnēt Siguldu, bet pēc četriem gadiem par kaut ko vairāk cīnīties Olimpiādē, tad jāstrādā citādāk. Tā mēs piegājām tam jautājumam," saka Prūsis.

Pirmo reizi Pasaules kausa sezona bobslejistiem iesāksies pašu mājās, savā trasē Siguldā. "Mājās mači nav bijuši, nezinu, vai mājas sienas palīdz," pasmaida Prūsis. "Eiropas kauss tomēr nav tas līmenis. Konkurence, protams, vienmēr ir, bet mums bija Pasaules kausa komanda, reāls salīdzinājums tas nebija."

"It kā varbūt nav labi, ka sezona sākas pašu mājās. Varbūt labāk būtu bijis, ja Siguldas posms būtu sezonai pa vidu," viņš piebilst. "Pirms sezonas daudzi te var vairāk varēs patrenēties. Es to saku kā egoistisks Latvijas treneris, bet ja domāju par bobsleja attīstību, tad ir labāk, ja cilvēki vairāk brauc šurp un aizbrauc ar pozitīvākām domām. Es kalendāru nekad neuztveru kā traģēdiju, tam jāpielāgojas un nav, ko šķirot."

Šobrīd Latvijas bobsleja izlase strādā Siguldas trasē, bet 18. novembrī nosies uz treniņnometni Vācijā, uz divām trasēm.

2018./2019. gada Pasaules kausa sezona sāksies ar Latvijas posmu, kas no 3. līdz 6. decembrim risināsies Siguldā. Latvijā Pasaules kausa sacensības aizvadīs skeletonisti un bobsleja divnieku ekipāžas. Kopumā Pasaules kausa izcīņā būs astoņi posmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!