Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Valdība otrdien, 23. oktobrī, pārdalīja vairāk nekā 10 miljonus eiro no ministriju šogad neiztērētās naudas dažādiem citiem mērķiem, ieskaitot 1,2 miljonu eiro, kas bija paredzēts Latvijas Paralimpiskās komitejas sporta centra izveidei.

Izglītības un zinātnes ministrija 1 200 000 eiro, kas bija paredzēti Latvijas Paralimpiskās komitejas sporta centra izveidei, pārdalīs citu sporta kompleksu labiekārtošanai – tenisa centram "Lielupe", futbola kluba "Jelgava" treniņbāzei, stadionam "Daugava", kā arī Murjāņu sporta ģimnāzijai.

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) šo lēmumu par finansējuma pārdali sauc par sasteigtu, to neatbalsta un norobežojas no šādas lēmuma sagatavošanas procedūras un kārtības, kā arī aicina IZM vadīties pēc pašas deklarētajiem labas pārvaldības principiem.

LOK šodien izplatītajā preses relīzē norāda, ka lēmumprojekts par finansējuma pārdalīšanu neatbilst sporta organizāciju interesēm un tas arī nav saskaņots Ministru prezidenta Māra Kučinska vadītajā Nacionālajā sporta padomē. Sagatavotais lēmumprojekts ir klajā pretrunā ar labas pārvaldības principiem un nav skaidrs pēc kādiem kritērijiem 1 200 000 eiro tiek pārdalīts citām sporta būvēm.

LOK uzskata, ka IZM tādējādi ir noteikusi par prioritāti sporta būves, nevis sportiskos sasniegumus.

Kā ziņojām, pirms tam IZM piekrita ļaut Latvijas Paralimpiskajai komitejai (LPK) pagājušajā gadā Paralimpiskā sporta centra būvniecībai neizmantotos līdzekļus 31 570 eiro apmērā izlietot līdz šā gada beigām.

Paralimpiskā sporta centra būvniecībai 2017. gadā no valsts budžeta tika piešķirti 615 000 eiro. Finansējums bija nepieciešams sporta centra būvniecībai, iegādātās zemes apsaimniekošanai un teritorijas sakopšanai, konsultantu un ekspertu piesaistei, kā arī metu konkursa žūrijas komisijas darba nodrošināšanai.

Pērn starp Izglītības un zinātnes ministriju un LPK tika noslēgts sadarbības līgums par 615 000 eiro liela valsts budžeta finansējuma piešķiršanu no budžeta programmas "Sports" apakšprogrammas "Dotācija biedrībai "Latvijas Paralimpiskā komiteja". Saskaņā ar līgumā noteikto, piešķirtais finansējums izlietojams Paralimpiskā sporta centra izveidei nepieciešamās zemes iegādei, būvniecības metu izstrādei, tehnisko noteikumu saņemšanai, centra biznesa plāna izstrādei un citu darbu veikšanai.

Pēc visu līgumā paredzēto darbu izpildes, Latvijas Paralimpiskās komitejas Valsts kases kontā izveidojies pārpalikums, kuru komiteja lūgusi atļaut izmantot nepieciešamo darbu apmaksai 2018. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!