Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Par spīti tam, ka Stokholmas pilsētas domē nebūšot atbalsta šai idejai, pieteikuma autori sola cīnīties par iespēju kopā ar Siguldu rīkot 2026. gada Ziemas olimpiskās spēles.

Iepriekš šonedēļ Stokholmas kandidatūra, kurā renes sporta veidu rīkošana uzticēta Siguldai, tika oficiāli iekļauta saīsinātajā 2026. gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanas kandidāšu sarakstā. Tajā ir arī Kanādas pilsēta Kalgari un Itālijas pilsētu Milānas un Kortīnas d'Ampeco apvienotais pieteikums.

Tiesa, Zviedrijas mediji šonedēļ vēstīja, ka pēc septembrī notikušajām vēlēšanām par Stokholmas vadīšanu vienojušās Zaļā partija un centriski labējā partiju apvienība "Alliance" - abas uzskata, ka pilsētai nevajadzētu uzņemties 2026. gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanu.

"Nevēlamies, lai olimpiskās spēles tiktu finansētas no nodokļu maksātāju naudas. Tāpat olimpiskajās spēlēm nevajadzētu atstāt iespaidu uz vidi. Stokholmai šobrīd ir daudz citu izaicinājumu, pie kā strādāt," Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT citē "Alliance" ietilpstošās Centriskās parijas pārstāvi Kārinu Ernlundu.

Pēc medijos izskanējušajiem paziņojumiem ar paziņojumu klajā nāca Stokholmas un Siguldas apvienotās kandidatūras pieteikuma autori, kuri solījuši cīnīties par iespējām uzņemt Olimpiādi.

"Gatavojamies savus plānus apspriest ar jauno koalīciju," teikts paziņojumā. "Savstarpējais dialogs sāksies nekavējoties, līdz ar to jau iesāktā kampaņa turpināsies."

"Mūsu pieteikums rīkot Olimpiādi ir spēcīgs, tāpat kā budžets - to nodrošina tikai privāti atbalstītāji, tā nav nodokļu maksātāju nauda. "Stokholma 2026" uzstādīs jaunus standartus vides ilgtspējībā ne tikai mūsu spēlēs, bet Ziemas Olimpiādē kopumā," norāda pieteikuma autori.

Jau iepriekš Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ieviesa programmu "Agenda 2020", kas nodrošina labvēlīgas iespējas spēļu organizatoriem. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc Stokholma par partneri izvēlējusies Siguldu, jo tajā jau ir gatava kamaniņu trase.

Vēl 9. oktobrī SOK publicēja aptaujas datus, kurā 49% Stokholmas iedzīvotāju atbalstīja olimpisko spēļu rīkošanu, bet 25% bija pret.

SOK lēmumu par 2026. gada Ziemas olimpisko spēļu saimnieci pieņems jau nākamā gada jūnijā.

Šī gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietai Phjončhanai no Dienvidkorejas savulaik rīkot četrgades nozīmīgāko forumu bija tikai divas konkurentes - Minhene (Vācija) un Ansī (Francija), kamēr Ķīnas galvaspilsēta Pekina uzvarēja cīņā par tiesībām rīkot 2022. gada Ziemas olimpiskās spēles ar tikai vienu citu pilsētu - Almati no Kazahstānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!