Foto: AP/Scanpix

Bokss riskē zaudēt vietu olimpiskajās spēlēs, ja turpināsies apšaubāma tā pārvaldīšana, paziņojusi Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izpildkomiteja.

SOK asi brīdinājusi Starptautisko boksa asociāciju (AIBA) par iespējamām sankcijām gaidāmajā kongresā.

Izpildkomitejas sanāksmē Buenosairesā, kur sestdien atklās Jaunatnes olimpiskās spēles, tika uzsvērts, ka AIBA problēmas var ietekmēt ne tikai boksu, bet arī sportu kopumā.

Jūlijā SOK brīdināja par iespējamu boksa izslēgšanu no 2020.gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, ja AIBA nesakārtos savu saimniecību.

Fabruārī SOK pauda raizes par uzbeku uzņēmēja Gafura Rahimova virzīšanu AIBA pagaidu prezidenta amatā. Rahimovs, kurš tiek minēts saistībā ar organizēto noziedzību, ir vienīgais kandidāts AIBA prezidenta vēlēšanās, kas novembrī notiks Maskavā.

Lai piestu veikt pārmaiņas AIBA iekšienē, SOK jau agrāk tai ir apturējusi finansiālos ieguldījumus.

Kā vēstīts, AIBA uz mūžu diskvalificējusi tās bijušo prezidentu Činku Vu un izpilddirektoru Ho Kimu. Vu pērn tika atstādināts no amata, jo ņēmis kredītus 15 miljonu Šveices franku (13,1 miljona eiro) apmērā. Savukārt Vu apgalvoja, ka AIBA finanšu situācija ir laba, apsūdzot oponentus "militārā apvērsumā".

AIBA, kas pārrauga amatieru boksa sacensības, ieskaitot olimpiskos turnīrus, cieš no nestabilitātes un finansiālām problēmām.

SOK arī bijušas iebildes par dopinga procedūrām, punktu skaitīšanas sistēmu un finanšu pārvaldi, tādējādi tā joprojām ir aizturējusi maksājumus AIBA par 2016.gada olimpiskajām spēlēm.

Bokss ilgu laiku bijis viens no redzamākajiem sporta veidiem olimpisko spēļu programmā. Tas tajā bijis iekļauts visu laiku, izņemot 1912.gadu, kad tolaik Zviedrijā, kur notika Olimpiāde, tas bija aizliegts sporta veids.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!