Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālā sporta padome (LNSP) atzinusi problēmas sporta nozarē un, lai risinātu jautājumus, kas saistīti ar finansējumu sportam, plānots izveidot īpašu darba grupu Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadībā.

Pirmdien Latvijas Nacionālajā sporta padomē (LNSP), izskatot iniciatīvas "Es atbalstu sportu!" aktualizēto sporta finansēšanas jomas problemātiku, lemts tuvākajā laikā izveidot darba grupu, kurā darbotos sporta nozares eksperti, kā arī valsts institūciju pārstāvji, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Ņemot vērā ievērojamo ziedojumu apmēra kritumu par vairāk nekā 50%, darba grupai būs jāizstrādā priekšlikumi kompensējošo mehānismu izveidei 2 – 3 gadu pārejas periodam, lai nepieļautu kopējā sporta budžeta samazinājumu. Tāpat darba grupa vērtēs, kā pilnveidot sporta nozares valsts pārvaldības sistēmu, uz kuras trūkumiem norāda sportisti un sporta organizācijas. Paredzams, ka darba grupā tiks uzaicināti nozares eksperti, kuru dalība nodrošinās kompetentu jautājumu izskatīšanu sporta nozares interesēs. Darba grupa sniegs ziņojumu nākamajā Nacionālās sporta padomes sēdē šā gada oktobrī.

Kučinskis darba grupā plāno sapulcēt dalībniekus, kuru dalība varētu nodrošināt sekmīgu un raitu jautājuma risināšanu. Darba grupa izstrādās priekšlikumus finansēšanas modeļa attīstībai, un tos plānots nodot izskatīšanai tuvākajā Sporta padomes sēdē, kas paredzēta oktobrī.

Ņemot vērā, ka Saeimas Sporta apakškomisija lūgusi šī gada budžetā rast divus miljonus eiro, lai kompensētu zaudējumus sporta nozares budžetā, šodien padomē nav pieņemts lēmums par minēto līdzekļu piešķiršanu. Savukārt saistībā ar nākamajiem gadiem pieprasītajiem desmit miljoniem eiro lemts, ka šis jautājums skatāms nākamo gadu budžetu kontekstā.

Iniciatīvas autoru ieskatā sports Latvijā netiek pietiekami mērķtiecīgi atbalstīts, kā rezultātā būtiski pasliktinās ne vien sportistu sasniegumi un profesionālās attīstības iespējas, bet arī bērnu un jauniešu fiziskā sagatavotība un veselības līmenis. Iniciatīvas pārstāvji uzskata, ka sportam jābūt vienai no nacionālajām prioritātēm Latvijā, turklāt nepieciešams rīcības plāns, kā tiks īstenotas vajadzīgās izmaiņas arī valsts sporta pārvaldībā.

Sabiedriskās iniciatīvas "Es atbalstu sportu!" autori ir sešas sporta organizācijas – Latvijas Komandu sporta spēļu asociācija, Latvijas Sporta federāciju padome, Latvijas Basketbola savienība, Latvijas Futbola federācija, Latvijas Hokeja federācija, Latvijas Olimpiskā komiteja. Vēstuli kā pirmie parakstījuši gan olimpisko, gan neolimpisko sporta veidu pārstāvji, tostarp Andris un Juris Šici, Aleksandrs Samoilovs, Jānis Šmēdiņš Oļegs Sorokins, Madara Palameika, Laura Ikauniece-Admidiņa, Rebeka Koha, Artūrs Plēsnieks, Matīss Karro, Elīza Cauce, Ulla Zirne, Roberto Puķītis, Haralds Silovs, Anastasija Grigorjeva, Pauls Ārents, Oskars Ķibermanis, Jeļena Prokopčuka, Sinta Sprudzāne un daudzi citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!