Foto: DELFI.lt
Latvijas vīriešu basketbola izlase, gatavojoties 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra otrā posma pirmajām divām spēlēm, svētdien viesos ar rezultātu 97:80 (23:19, 22:18, 23:19, 29:24) pārspēja Lietuvu.

Latvijas izlases rindās pa 18 punktiem guva Jānis Timma, Mārtiņš Meiers un Rihards Lomažs, bet pa desmit punktiem bija Jānim Strēlniekam un Aigaram Šķēlem.

Tikmēr laukuma saimniekiem ar 15 punktiem izcēlās Latvijā labi zināmais lietuviešu basketbolists Edgars Žeļonis.

Pateicoties Jānim Timmam un Latvijas izlases precīzajiem tālmetieniem, latvieši pirmo ceturtdaļu uzvarēja ar 23:19. Otrā ceturkšņa sākumā latviešu pārsvars sasniedza septiņus punktus (28:21), bet nedaudz vēlāk tas jau bija pāri divciparu skaitlim (43:32).

Puslaika pārtraukumā Latvija devās ar astoņu punktu handikapu (45:37), kas spēles otrās daļa sākumā tika samazināts līdz diviem punktiem (45:43). Tiesa, uz to viesi no Latvijas atbildēja ar izrāvienu 9:0 un atgriezās drošā vadībā. Arī ceturtajā ceturtdaļā mājinieki neapturēja latviešus, pēc Ojāra Siliņa metiena pārsvaram sasniedzot 20 punktus (81:61). Mača nogalē Latvijas izlases handikaps nedaudz saruka, taču tas netraucēja izcīnīt drošu uzvaru ar 97:80.

Latvijas izlase piektdien savā laukumā ar 84:86 pārbaudes spēlē zaudēja Somijai, kam ar 73:80 piekāpās arī pirms nedēļas viesos.

Spēle pret Lietuvu Arņa Vecvagara trenētajai komandai bija pēdējā pārbaudes pirms Pasaules kausa kvalifikācijas otrā posma sākuma, kuru Latvija sāks 14.septembrī, kad Rīgā spēkosies ar Eiropas čempioni Slovēnijas izlasi, bet trīs dienas vēlāk Madridē gaidāma cīņa ar Spāniju.

Latvijas izlasei šajā sasaukumā jāiztiek bez Anžeja Pasečņika, Žaņa Peinera, Daira Bertāna un Rolanda Šmita. Tāpat jau iepriekš bija zināms, ka komandā nebūs Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošie Dāvis Bertāns un Kristaps Porziņģis, kā arī kandidātu sarakstā nav šogad NBA draftētā Rodiona Kuruca. No savainojuma pašlaik turpina atlabt arī "VEF Rīga" uzbrucējs Mareks Mejeris.

Tikmēr vien ceturtdien komandai pievienojās Jānis Strēlnieks un Jānis Timma, kurus uz izlasi palaida Grieķijas klubs Pirejas "Olympiakos".

Arī Lietuvas izlasei šoruden nepalīdz tās lielākās šā brīža zvaigznes - Jons Valančūns un Domants Sabonis.

Ņemot vērā pirmā posma rezultātus, šobrīd Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Spānija ar sešām uzvarām sešās spēlēs ir pirmajā vietā, kamēr ar četriem panākumiem seko Turcija un Latvija. Melnkalnei un Ukrainai ir trīs uzvaras, kamēr Slovēnijai ir divi panākumi.

Pirmajā posmā Latvija pa divām reizēm spēkojās ar Turciju un Ukrainu, kā arī Zviedriju, kas netika nākamajā kvalifikācijas kārtā, bet otrajā posmā gaidāmas cīņas pret Spāniju, Melnkalni un Slovēniju.

Pēc pirmajām divām spēlēm Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Latviju 29.novembrī gaida cīņa Rīgā pret Melnkalni, bet 2.decembrī viesos būs duelis pret Slovēniju. Visbeidzot trešajā "logā" nākamā gada 22.februārī gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks noslēgta 25.februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Pasaules kausa finālturnīram, kas nākamgad notiks Ķīnā, kvalificēsies grupas trīs labākās izlases.

Latvijas vīriešu basketbola izlases kandidāti:

Jānis Strēlnieks, Jānis Timma (Pirejas "Olympiakos", Grieķija), Kaspars Vecvagars (Ščecinas "King Wilki Morskie", Polija), Rihards Lomažs, Ronalds Zaķis (abi - "Ventspils"), Aigars Šķēle (Antibas "Olympique", Francija), Jānis Blūms (bez kluba), Artūrs Ausējs, Artis Ate, Andrejs Gražulis, Artjoms Butjankovs (visi - "VEF Rīga"), Artūrs Strautiņš (Triestes "Alma", Itālija), Ojārs Siliņš (bez kluba), Mārtiņš Meiers (Krasnojarskas "Jeņisej", Krievija), Iļja Gromovs (bez kluba).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!