Foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV atklātā tenisa čempionāta sieviešu vienspēļu fināls vēsturē paliks ne tikai ar japānietes Naomi Osakas pārsteidzošo uzvaru, bet arī ar titulētās Serēnas Viljamsas nesavaldīšanos, par ko viņa dārgi samaksāja.

Finālā Osaka uzvarēja ar 6-2, 6-4, kļūstot par pirmo japānieti, kas triumfē "Grand Slam" turnīros. Tomēr lielāku ažiotāžu pēc mača raisījusi tiesneša Karlosa Ramosa godīgā rīcība, neļaujot Serēnai Viljamsai pārkāpt tenisa ētikas normas.

Otrā seta otrajā geimā Viljamsa saņēma aizrādījumu par komunicēšanu ar treneriem, kas tenisā nav atļauts. Pēc mača tenisistes treneris Patriks Muratoglu atzina, ka deva norādes tenisistei un bija noteikumu pārkāpums. Tiesneša aizrādījumu Viljamsa uztvēra kā personisku aizvainojumu, kas vēlāk ietekmēja viņas uzvedību.

Pēc aizrādījuma Viljamsa nākamajā pārtraukumā turpināja paust tiesnesim savu neapmierinātību un taisnojās, ka nav saņēmusi nekādas norādes un sods ir bijis negodīgs. Tas gan netraucēja Viljamsai lauzt pretinieces serves geimu, panākt 3-1 savā labā. Nākamajā geimā Viljamsa zaudēja savu serves geimu un no visas sirds trieca raketi pret zemi, par ko saņēma nākamo aizrādījumu no Ramosa, kas automātiski nozīmēja viena izspēles punkta zaudēšanu.

Viljamsa zaudēja nākamos divus geimus, nonāca zaudētājos ar 3-4 un pārtraukumā jau daudz agresīvāk vērsās pret soģi. "Es nekad dzīvē neesmu krāpusies. Man ir meita un es vienmēr pastāvēšu par to, kas ir godīgums. Nekad neesmu krāpusies, un tu esi man parādā atvainošanos. Atvainojies. Tu nozagi man punktu. Tu esi zaglis," emocionāli un agresīvi sacīja Viljamsa.

Pēc šiem vārdiem, atsākoties spēlei, Ramoss paziņoja par nākamā geima uzvaras atdošanu Osakai, izsaucot skaļu neapmierinātību tribīnēs un asaras Viljamsas acīs. Pēc Ramosa lēmuma kortā iznāca turnīra soģu virsuzraugi, kuri pēc konsultācijām atstāja spēkā sodu.

Viljamsa tad vienu geimu atspēlēja, bet nākamajā pārāka bija Osaka, kura līdz ar to triumfēja "US Open".

Pēc mača Viljamsa turpināja savu nostāju pret tiesnesi un neatkāpās no savas rīcības. "Es nevaru noliegt, ka nosaucu viņu par zagli, jo uzskatu, ka viņš man atņēma geimu. Esmu redzējusi vīriešu tenisistus, kuri tiesnešiem veltījuši dažādus vārdus (bez sekām). Es šeit gribu cīnīties par sieviešu tiesībām un vienlīdzību. Man ir sajūtas, ka notikušais ir seksisms. Viņš nekad neatņemtu geimu vīrietim, ja viņš viņu nosauktu par zagli. Mani tas kaitina. Bet es turpināšu cīņu par sieviešu tiesībām un vienlīdzību – tāpat kā Alizē Kornē bija tiesības nomainīt kreklu bez soda saņemšas. Tas nav cilvēcīgi."

Atgādinām, ka šī gada "US Open" spēlē Kornē saņēma aizrādījumu no tiesneša par to, ka viņa kortā atļāvās nepareizi uzvilktu kreklu novilkt un uzvilkt atpakaļ pareizi. Vēlāk "US Open" rīkotāji atvainojās par tiesneša rīcību, kas nebija godīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!