Foto: EPA/Scanpix/LETA
Latvijas tenisistes Anastasijas Sevastovas nonākšana tenisā bijusi pamatīga nejaušība, bet viņas panākumi — talanta, smaga darba un neatlaidības rezultāts.

Kā zināms, Sevastova pirmo reizi karjerā sasniegusi "Grand Slam" turnīra pusfinālu sev veiksmīgajā ASV atklātajā tenisa čempionātā. Tajā viņas pretiniece būs slavenā Serēna Viljamsa, kuras ceļš tenisā, ja neskaita neatlaidību, ir bijis teju diametrāli pretējs.

Izdevums "The New York Times" pirms gaidāmā mača ir papētījis Latvijas tenisistes ceļu uz "US Open" pusfinālu. Anastasija Sevastova bija jau paguvusi atvadīties no sporta, taču 2014. gadā savam trenerim un draugam Ronaldam Šmitam atklājusi, ka vēloties atkal pamēģināt spēlēt. Pēc četriem gadiem viņa pārspējusi visus savus iepriekšējos panākumus.

Sevastovas pretiniece Serēna Viljamsa arī šo to zina par apņēmību un nepadošanos, taču uz tenisu izteikti tendētās Viljamsu ģimenes stāsts ir pretējs Anastasijas Sevastovas ceļam uz tenisa virsotnēm, jo viņas ģimenē šis sporta veids bija svešs.

"Tā bija vistīrākā sakritība. Citi bērni tā aiziet uz mākslas skolu, mums tas bija teniss, jo bija vasara, korti ir tuvu jūrai un mūsu mājām."
Diāna Golovanova, Anastasijas Sevastovas mamma

"Es biju bezcerīga, bezcerīga, divkārt bezcerīga," atzīst Anastasijas mamma, angļu valodas skolotāja Liepājā Diāna Golovanova, kura meitu uzaudzināja kā vientuļā māmiņa. Viņa stāsta, ka neesot vēlējusies no Anastasijas izveidot lielu čempioni. "Nē, nekad. Es neesmu no tiem, kas uz kaut ko uzstāj," viņa saka. "Es esmu no tām mammām, ko viegli saraudināt. Es neesmu no tiem skarbajiem "Aiziet! Tev tas ir jāizdara!" tipiem kā [Marijas] Šarapovas vai Jeļenas Dokičas tēvi."

Meiteni uz tenisa nodarbībām aizveda vecmāmiņa, un arī tikai tāpēc, ka tenisa korti bija tuvu mājām. "Tā bija vistīrākā sakritība," saka Diāna Glolovanova. "Citi bērni tā aiziet uz mākslas skolu, mums tas bija teniss, jo bija vasara, korti ir tuvu jūrai un mūsu mājām."

Atlētiskajai, sportiskajai meitenei būtu izveidojusies laba karjera arī basketbolā vai futbolā, taču viņai sāka nodarboties ar tenisu, un šai aizrautībai par labu nāca arī pirmais treneris Edgars Ernestsons, kurš neesot vis bijis "padomju laiku disciplīnas" piekritējs, bet mentors, kurš radīja patiku pret tenisu. "Lielisks treneris," par Ernestsonu saka Sevastova. "Tas ir tik svarīgi, radīt bērniem mīlestību uz tenisu."

Drīz vien kļuva skaidrs, ka talantīgajai meitenei ar Liepājas skolas koka fizkultūras zāli un vietējiem treneriem ir par maz un Sevastova aizbrauca uz Nikija Piliča tenisa akadēmiju Minhenē, kurā pirms mācījās Ernests Gulbis un pusaudža gados arī Novāks Džokovičs.

Līdz 14 gadu vecumam Sevastova prestižu tenisa skolu un akadēmiju vietā trenējās fizkultūras zālē skolā Liepājā, kurā strādāja viņas mamma. "Rīgā ir vairākas labas slēgtās halles ar māla un tenisita segumu, bet es visu laiku biju Liepājā," viņa stāsta. "Spēlēt zālē ar koka segumu ir pavisam citādi, jo tas ir ātrs, un bumbiņa bieži atlec nepareizi."

Tomēr drīz vien kļuva skaidrs, ka talantīgajai meitenei ar Liepājas skolas koka fizkultūras zāli un vietējiem treneriem ir par maz un viņa aizbrauca uz Nikija Piliča tenisa akadēmiju Minhenē, kurā mācījās Ernests Gulbis un pusaudža gados arī Novāks Džokovičs. "French Open" finālists Piličs noskatījās Sevastovas pirmo treniņu un jau pareģoja viņai karjeru tenisā. "Piličs nekad viņu nebija redzējis un neko nebija par viņu dzirdējis," stāsta Diāna Golovanova. "Viņa bija meitene no nekurienes vidus, bet viņš teica: "TOP 50. Vai TOP 30, ja viņa smagi strādās!" Kā viņš to varēja paredzēt?"

Akadēmijas vadītājam noticēja visi, gan Anastasija, gan viņas ģimene, kura "saspringa", lai varētu apmaksāt mācības Minhenē. "Tas bija nenormāli, ārprātīgi dārgi," atceras Anastasijas mamma. "Taču tas bija ierakstīts zvaigznēs un nauda atradās." Liepājnieces pirmos soļus apmaksāja no ģimenes iekrājumiem, no draugu atbalsta, privātiem sponsoriem un Latvijas Tenisa federācijas finansējuma.

"Viņa bija meitene no nekurienes vidus, bet viņš teica: "TOP 50. Vai TOP 30, ja viņa smagi strādās!" Kā viņš to varēja paredzēt?"
Diāna Golovanova, Anastasijas Sevastovas mamma

Šogad izrādījās, ka Nikijs Piličs, kā saka, "tēmējis par zemu" — Anastasija jau ir WTA ranga divdesmitniekā un klauvē pie TOP 10 durvīm. Lai iekļūtu starp 10 labākajām planētas tenisistēm, 28 gadus vecajai Sevastovai šonakt jāuzvar pati dižā Serēna Viljamsa, kas ir par viņu astoņus gadus vecāka. "Es ceru, ka viņa spēs tikt galā ar šo situāciju un to izbaudīt," saka Šmits. "Es viņai teicu, ka starp ceturtdaļfinālu un pusfinālu nav lielas starpības. Par uzvaru tajos kausus nedod, tāpēc situācija ir diezgan līdzīga kā pirms mača ar Sloeinu [Stīvensu]."

Taču Serēna Viljamsa ir bīstama, īpaši viņas serves, kas var nomākt jebkurus pretinieces "radošos impulsus", raksta "The New York Times". Toties Sevastovas firmas zīme ir saīsinātie sitieni, tomēr Latvjas tenisistei vajadzēs pret Viljamsu likt lietā visu iespējamo arsenālu, tempu un trajektorijas, lai neļautu amerikānietei uzspiest viņai ērto jaudīgo spēli pie tīkla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!