Foto: LETA
Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība, turpinot gatavošanos Pasaules kausa izcīņai, sestdien Spānijas pilsētā Valensijā ar 53:61 zaudēja Beļģijas izlasei, turnīru noslēdzot pēdējā – ceturtajā – vietā.

Latvijas izlasē rezultatīvākā ar 15 punktiem bija Anete Šteinberga, kura izcīnīja arī septiņas atlēkušās bumbas, kamēr Digna Strautmane guva astoņus, bet Aija Brumermane septiņus punktus.

Pēc puslaika Latvija zaudēja ar 19:30, bet pirms spēles noslēdzošās ceturtdaļas bija iedzinējos ar 31:40.

Tomēr izglābties no zaudējuma Latvijai neizdevās, lai gan vienu brīdi Mārtiņa Zībarta trenētā komanda spēja pietuvoties līdz 38:42. Tomēr tad pretinieces veica izrāvienu, beigās arī svinot panākumu.

"Lai iegūtu tik vajadzīgo rūdījumu, šādas spēles ir neaizstājamas. Zaudēt, protams, nav patīkami, taču cita ceļa nav," Latvijas Basketbola savienība (LBS) pēc spēles citēja galveno treneri Zībartu.

"Uzbrukumā pārāk daudz joņojam, nemainot ritmu. Pietrūkst gudras pārejas uz pozicionālu spēli. Apburtais loks - sasteigti un tāpēc bieži neprecīzi metieni, pēc kuriem smagi jāstrādā aizsardzībā un, turpinot ātri skriet, bieži nākas mest "bez elpas". Otrajā puslaikā, kad skriešanas kļuva mazāk, toties uzbrukums kopumā kļuva kustīgāks, parādījās arī punkti. Aizsardzībā meklējām labākos variantus un viens nostrādāja. Intrigu atdzīvinājām," bilda Zībarts.

"Kopumā pietrūka stabilitātes. Gan piektdien pret Franciju, gan šodien bija divi pagari krīzes brīži, kas izšķīra spēles iznākumu. Taču stabilitāte nāk līdz ar pieredzi, kuru tagad krājam. Sāk izskristalizēties gan spēlētāju lomas, gan taktiskie varianti, kurus turpināsim attīstīt. Runāsim, skatīsimies video, strādāsim treniņos," norādīja treneris.

Ziņots, ka pirmajā pārbaudes spēlē jeb šī turnīra pusfinālā Latvija ar 66:82 piedzīvoja zaudējumu Francijas izlasei.

Finālā Francija spēlēs ar Spāniju, kas piektdien otrā mačā ar 58:46 apspēlēja beļģietes.

Latvijas izlase uz Valensiju devās ceturtdien 12 spēlētāju sastāvā, mājās paliekot Zentai Meļņikai un Paulai Strautmanei. Jau iepriekš tika ziņots, ka divas no 14 kandidātēm nedosies uz Valensiju.

Turpinājumā Latvijas izlase no 7. līdz 9. septembrim piedalīsies trīs komandu turnīrā Parīzē, kur pretinieces būs Francijas un Austrālijas basketbolistes. Savukārt 14. un 15. septembrī Latvija Rīgā spēlēs ar 2017. gada Eiropas čempionāta ceturto labāko komandu – Grieķijas izlasi.

Tāpat divas dienas pirms Pasaules kausa izcīņas turnīra Tenerifē Latvijas komanda spēlēs ar FIBA Amerikas zonas čempioni Kanādas izlasi.

Kā vēstīts, augusta vidū pārbaudes turnīrā Rīgā latvietes ar 67:62 uzvarēja Zviedrijas izlasi, ar 66:71 zaudēja Krievijai un ar 80:59 sagrāva Ukrainu. Savukārt jūnijā, aizvadot tradicionālo rozā lentītes spēli, ar rezultātu 96:46 tika sagrauta Somijas valstsvienība.

Pasaules kausa apakšgrupā Latvijas basketbolistes spēkosies ar Ķīnu, Senegālu un planētas titulētāko izlasi ASV.

Pasaules kausa izcīņā no 22. līdz 30. septembrim notiks Kanāriju salās, Spānijā. Tajā piedalīsies planētas 16 spēcīgākās izlases, kas būs sadalītas četrās apakšgrupās. Grupu uzvarētājas uzreiz kvalificēsies ceturtdaļfinālam, otrās un trešās vietas ieguvējas spēlēs astotdaļfinālā, bet ceturtās vietas ieguvējām turnīrs būs beidzies.

Latvijas dāmu izlase ceļazīmei uz Pasaules kausu tuvu bija vēl divas reizes, taču tad pie kārotās iespējas netika.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes Pasaules kausa izcīņai:

Elīna Dikeulaka (bez kluba), Ieva Pulvere, Baiba Eglīte, Kate Krēsliņa, Gunta Baško, Dita Rozenberga, Aija Brumermane, Kristīne Vītola (visas - "TTT Rīga"), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Digna Strautmane (Sirakjūsas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinnipakas Universitāte, NCAA), Aija Putniņa (Salamankas "Perfumerias Avenida", Spānija), Anete Šteinberga (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija), Zenta Meļņika (San Martino di Lupari "Lupe Basket", Itālija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!