Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) pēc ilgākas tielēšanās oficiāli atzinusi Krievijas bobslejistu diskvalifikāciju, pēc kuras zelta medaļas bobsleja četrinieku sacensībās pienākas Latvijas ekipāžai ar pilotu Oskaru Melbārdi.

Kopā ar Melbārdi zelta medaļas pienākas stūmējiem Daumantam Dreiškenam, Jānim Strengam un Arvim Vilkastem.

Tāpat veiktas izmaiņas divnieku sacensību rezultātos, kur pēc divu Krievijas ekipāžu sodīšanas olimpiskā bronza piešķirta Melbārdim/ Dreiškenam.

Tādējādi Latvijas komanda Soču olimpiskajās spēlēs tikusi pie piecām medaļām. Sočos vēl sudrabu skeletonā vīriem izcīnīja Martins Dukurs, kamaniņu divniekos bronzu izcīnīja Andris un Juris Šici, kā arī Latvijai bija bronza kamaniņās komandu stafetē.

2014. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos bobslejā vīriešiem gan divniekos, gan četriniekos zelta medaļas izcīnīja Aleksandra Zubkova ekipāžas. Drīz pēc olimpiskajām spēlē Sočos sākās plašs Krievijas dopinga skandāls, pēc kura Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) pērnā gada novembrī uz mūžu diskvalificēja daudzus Krievijas sportistus. Starp sodītajiem bija arī Aleksandrs Zubkovs un vēl viens Krievijas pilots Aleksandrs Kasjanovs.

Tā kā Krievijas sportisti bija iesnieguši apelācijas prasības, tad IBSF, atšķirībā no citām sporta federācijām, nesteidza oficiāli veikt izmaiņas Soču olimpisko spēļu rezultātos.

Šī gada 1. februārī neilgi pirms Phjončhanas olimpiskajām spēlēm Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) apmierināja 28 Krievijas sportistu apelācijas un atcēla viņu diskvalifikācijas, bet 11 sportistu sūdzības tika daļēji apmierinātas. Starp šiem sportistiem, kuru sūdzības daļēji apmierināja, bija arī Zubkovs un Kasjanovs – viņu lietās palika spēkā diskvalifikācija un Soču olimpisko spēļu medaļu atņemšana.

Tomēr arī pēc šī lēmuma IBSF nesteidza oficiāli veikt izmaiņas Soču olimpisko spēļu rezultātos, kā to pieprasīja SOK un kā lēma CAS. Tagad IBSF oficiālajos protokolos veikusi izmaiņas.

Līdz ar šīm izmaiņām Soču olimpisko spēļu bobsleja četrinieku sacensībās sudrabs pienākas pērn pāragri no dzīves aizgājušajam amerikāņu pilotam Stīvenam Holkombam, bet bronza – britu pilotam Džonam Džeimsam Džeksonam. Savukārt divniekos par olimpisko čempionu pasludināts šveicietis Beats Hefti un sudrabs piešķirts Holkombam.

Pēc IBSF veiktajām izmaiņām Soču olimpiskajās spēlēs izmainījušās arī otra Latvijas pilota Oskara Ķibermaņa izcīnītās vietas. Divniekos ĶIbermanis ar stūmēju Vairi Leibomu ierindoti 14. vietā, bet četriniekam Ķibermanis/ Raivis Broks/ Helvijs Lūsis/ Leiboms piešķirta 12. vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!