Latvijas vīriešu volejbola izlases galvenais treneris Avo Kēls pirms trešdien gaidāmās Eiropas čempionāta pirmās spēles Izraēlā vēlreiz akcentē svarīgāko – serves. Par pārējiem spēlēs elementiem igaunim īsti galva nesāp, sarunā ar portālu "Delfi" saka treneris.

Latvijas un Izraēlas spēle Rānanā trešdien, 15. augustā, sāksies pulksten 19:30 pēc vietējā laika. Portāls "Delfi" piedāvās spēles teksta tiešraidi no Izraēlas. Pēc spēles Izraēlā Latvijas volejbolisti atgriezīsies dzimtenē un svētdien, 19. augustā, "Arēnā Rīga" aizvadīs principiālo maču pret ziemeļu kaimiņiem igauņiem, kas šajā grupā tiek uzskatīti par favorītiem.

"Pirmajā treniņā daudz piestrādājām pie servēm – gan uzņemšanas, gan izpildes. Iespēlējām dažus uzbrukumus, bet treniņš nebija pārāk grūts, jo negribas "lauzt" spēlētājus pēc tāda lidojuma," sacīja Kēls.

Latvijas volejbolisti pirms Eiropas čempionāta atlases bija piecas pārbaudes spēles, kurās Kēlu, salīdzinot ar maijā un jūnijā aizvadītajiem Eiropas līgas mačiem, nepatīkami pārsteigušas Latvijas volejbolistu daudzās kļūdas vienā no spēles svarīgākajiem elementiem – servēs.

"Tas bija tāds diezgan nepatīkams moments. Ja ir bīstamas serves un kļūdāmies, bet mača gaitā arī daudz gūstam tādā veidā punktus, tad ir labi. Bet šoreiz tā nebija. Pret Izraēlu un, jo īpaši, pret igauņiem bez serves nav ko darīt. Nē, nu darīt ir ko, bet būs ļoti grūti bez šī elementa," volejbola pamatlietas akcentē Kēls.

Vēl otrdienas vakarā Kēlam bija bažas par iespējamo spēles plānu pret Izraēlu. Uz savu treniņu mājinieki Izraēlas volejbolisti ieradās 16 spēlētāju sastāvā, turklāt Latvijas treneru korpusam nav izdevies tikt pie video ierakstiem no Izraēlas pēdējām pārbaudes spēlēm pret Rumāniju.

"Rumāņi mums visu laiku sola "skautinga" video, bet vēl kā nav, tā nav. Mums ir tikai jūlija beigu video no spēlēm pret Dāniju. Bet tur bija kādi divi spēlētāji, kas līdz šim komandā nebija. Un tad rodas jautājums – šie jaunie spēlētāji dosies laukumā vai šajos mačos nebija to dažu spēlētāju, kas būs pret mums. Tas ir lielais nezināmais," nelielas raizes ir Kēlam.

Trešdien gan izdevies tikt pie dažiem video no Izraēlas-Rumānijas spēles, kas treneriem ļaus nedaudz ieskatīties aktuālākajā Izraēlas sastāvā. To arī Kēls darīs trešdien pēc rīta treniņa un pirms vakara spēles. Komandai pēcpusdienā dažas stundas pirms spēles arī paredzēta video analīze, kurā tiks salikti pēdējie akcenti pirms vakara spēles.

"Lielais nezināmais pagaidām ir diagonāles spēlētājs, kurš sāks pamatsastāvā. Un vēl ir jautājums par cēlāju, kā veidosies viņu saspēle un kuras saspēles ir viņiem labāk iestrādātas," par pēdējiem darbiem saka Kēls.

Kopumā igauņu speciālists pretiniekus raksturo kā normāla līmeņa komandu – apmēram Latvijas līmenis. "Viņiem nav tik laba serves uzņemšana. Ja būs spēcīga serve, tas var viņus izsist no līdzsvara. Centrā viņiem ir labi bloķētāji – viens vairāk cenšas uzminēt uzbrukuma virzienu, bet otrs atkal vairāk "lasa" spēli. Ja mums būs laba serves uzņemšana, tad domāju, ka viņiem būs problēmas ar mūsu uzbrukumu."

Latvijas komanda Eiropas čempionāta atlasē B grupā ir ielozēta kopā ar kaimiņiem igauņiem un Izraēlu. Pēc divu apļu turnīra grupas uzvarētāja, kā arī piecas labākās no septiņu grupu otro vietu ieguvējām iegūst ceļazīmi uz finālturnīru, kas 2019. gadā risināsies Francijā, Beļģijā, Nīderlandē un Slovēnijā.

Latvijas volejbolisti 24 gadus nav spēlējuši Eiropas čempionāta finālturnīrā. Šoreiz izšķirošajā posmā par medaļām cīnīsies nevis 16, bet gan 24 komandas, līdz ar to Eiropas čempionāta finālturnīra paplašināšana devusi labu iespēju Latvijai atkal spēlēt Eiropas meistarsacīkstēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!