Foto: F64

Pirms 46 gadiem, 1972. gada 3. augustā, Siguldā dzimis izcilais latviešu hokejists Sandis Ozoliņš. Jau savas profesionālās karjeras sākumā Ozoliņš virs galvas cēla Stenlija kausu. Savukārt tās noslēgumā viņš bija Latvijas hokeja izlases kapteinis olimpiskajās spēlēs.

Savas karjeras sākumā Sandis Ozoliņš vēl paguva uzspēlēt arī Rīgas "Dinamo" vienībā PSRS čempionātā, taču no 90. gadu sākuma viņa karjera attīstījās Ziemeļamerikā. Un jau 1996. gadā "Colorado Avalanche" sastāvā Ozo izcīnīja Nacionālās Hokeja Līgas (NHL) galveno balvu – Stenlija kausu. Turklāt Sandis Ozoliņš bija viens no komandas galvenajiem "trumpjiem" – izslēgšanas spēļu rezultatīvākais aizsargs.

Savas karjeras laikā Ozoliņš vairākkārt piedalījās NHL Zvaigžņu spēlēs, kļuva par labāko vārtu guvēju aizsargu Stenlija kausa izcīņā, bija īsta latviešu hokeja "zvaigzne", kas raudzījās no krāsainu žurnālu vākiem un plakātiem.

Savu NHL karjeru Sandis Ozoliņš noslēdza 2008. gadā "San Jose Sharks" sastāvā – komandā, kurā bija uzsācis savas NHL gaitas 1992. gadā. Kopumā NHL regulārajā čempionātā viņš ir aizvadījis 875 spēles un guvis 564 punktus! Kā arī – piedalījies 137 sacīkstēs un guvis 90 punktus NHL izslēgšanas spēlēs. Neviens cits Latvijas hokejists nevar palepoties ar tādiem "skaitļiem" pasaules spēcīgākajā hokeja līgā.

Jau pēc aiziešanas no "lielā hokeja" Ozo tomēr atgriezās, lai kļūtu par Kontinentālās Hokeja Līgas (KHL) "zvaigzni". Četrus gadus Sandis Ozoliņš bija Rīgas "Dinamo" kapteinis (2009–2012, 2013–2014), bija KHL zvaigžņu spēļu dalībnieks un arī "seja".

Latvijas hokeja izlases sastāvā Sanda Ozoliņa statistika ir salīdzinoši trūcīga. Saskaņā ar Latvijas Hokeja federācijas oficiālo statistiku viņš izlasē aizvadījis tikai 40 spēles, kurās guvis 35 punktus. Te pie vainas ir garās sezonas Ziemeļamerikā un citas nebūšanas, kuru rezultātā Ozo no valstsvienības aizgāja pēc olimpiskajām spēlēm Turīnā (2006). Tomēr pēdējie Sanda Ozoliņa "ieraksti" valstsvienības vēsturē bija 2013. un 2014. gadā. Ozo atgriezās! Vispirms , lai 2013. gadā olimpiskās kvalifikācijas turnīrā kļūtu par kapteini un palīdzētu izlasei izcīnīt iespēju startēt olimpiskajās spēlēs. 2014. gadā Sočos Latvijas hokeja izlase ar kapteini Sandi Ozoliņu sastāvā panāca līdz šim savu augstāko sasniegumu olimpiskajās spēlēs – 8. vietu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!