Foto: FIBA
Latvijas U-18 puišu basketbola izlase trešdien Ventspilī Eiropas čempionāta (EČ) astotdaļfināla mačā dramatiskā cīņā ar viena punkta pārsvaru — 62:61 — pārspēja Turcijas vienaudžus, lai gan pēc pirmā puslaika bija pārliecinošā vadībā ar 42:29.

Latvijas jauniešu izlase guva uzvaru ar rezultātu 62:61 (30:16, 12:13, 5:19, 15:13), turpinājumā šajā čempionātā spēlējot par 1.-8. pozīciju, piecām labākajām izlasēm tiekot pie ceļazīmēm uz nākamā gada U-19 Pasaules kausa izcīņu.

Mājinieki pēc pirmā puslaika bija pārliecinošā vadībā ar 42:29, turklāt spēles otrajā daļā Latvijas pārsvars sasniedza pat 21 punktu. Tomēr turpinājums bija katastrofāls, jo trešajā ceturtdaļā latvieši guva vien piecus punktus, pēc tam nepilnas piecas minūtes pirms beigām nonākot arī iedzinējos ar 51:58.

Tiesa, spēles beigās Latvijai bija iespēja izglābties, kas tika izmantota, vispirms starpību samazinot līdz 58:60, bet 52 sekundes līdz sirēnai Artūrs Kurucs ar tālmetienu panāca izlīdzinājumu 61:61. Visbeidzot, uzvaras grozu iemeta komandas līderis Artūrs Žagars, kurš 29 sekundes pirms beigām trāpīja vienu no diviem soda metieniem.

Turcijai atlika pēdējais uzbrukums, kurā pretinieki no groza apakšas izdarīja pat četrus metienus, tomēr Latvijas puiši ar agresīvu aizsardzību spēja nosargāt minimālu pārsvaru un iekļūt turnīra astoņu labāko komandu skaitā.

Latvijas U-18 izlase pirmajā puslaikā realizēja septiņus tālmetienus, jau spēles sākuma daļā iegūstot ievērojamu pārsvaru. Latvijas izlase vēl pirmās ceturtdaļas astotajā minūtē bija vadībā ar 21:8, pēc tam panākot arī 37:22. Puslaika beigās turki gan starpību nedaudz sadeldēja, taču Latvija saglabāja padsmit punktu pārsvaru.

Šī dueļa spēcīgākā komanda ceturtdaļfinālā mērosies spēkiem ar Lielbritāniju, kas astotdaļfinālā nedaudz negaidīti ar 77:73 (24:19, 14:17, 24:19, 15:18) uzvarēja Somiju.

Eiropas čempionāta piecas labākās komandas izcīnīs ceļazīmes uz 2019.gada U-19 Pasaules kausa izcīņu.

Jau vēstīts, ka šī turnīra pirmajā mačā Latvija sestdien ar 73:77 piekāpās Horvātijai, pēc tam ar 80:74 uzvarēja Grieķiju, bet noslēdzošajā duelī ar 90:68 droši uzveica Itāliju.

Tikmēr Turcija pirmajā spēlē ar 73:67 uzvarēja Vāciju, bet vēlāk sekoja zaudējums Francijai ar 67:78, kā arī neveiksme pret Krieviju 56:65.

Līdz ar to Latvija ar diviem panākumiem trīs spēlēs finišēja pirmajā pozīcijā A apakšgrupā, kamēr Turcija ierindojās pēdējā vietā B grupā ar vienu uzvaru tikpat mačos.

Turcija ir divkārtēja Eiropas čempione U-18 vecuma grupā. Pirmoreiz turki šajā turnīrā triumfēja 2013.gadā, kad sacensības risinājās Latvijā, bet jau nākamgad savās mājās izcīnīja vēl vienu zelta medaļu. 2015.gadā Turcija ieņēma otro vietu, bet pēc gada sekoja kritiens jeb 12.vieta. Tiesa, pagājušajā gadā Turcija Eiropas čempionātā ieņēma ceturto vietu.

Kopumā Turcijai U-18 Eiropas čempionātos ir divas zelta, trīs sudraba un divas bronzas medaļas.

Astotdaļfināla uzvarētāji šajā nedēļas nogalē "Arēnā Rīga" cīnīsies par 1.-8. vietu, bet zaudētāji - "Elektrum" Olimpiskajā centrā par 9.-16.vietu. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu augstākajā divīzijā.

Latvijas U-18 izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Artūrs Žagars (Badalonas "Divina Seguros Joventut", Spānija), Ojārs Bērziņš ("Valmiera"/ORDO), Artūrs Kurucs (Vitorijas "Baskonia-2", Spānija), Valters Vēveris ("Valmiera Glass"/ViA), Kristaps Ķilps ("Ventspils Augstskola"), Dāvids Vīksne ("Valmiera"/ORDO), Adrians Šnipke ("Latvijas Universitāte"), Oskars Hlebovickis ("VEF skola"), Anrijs Miška ("Valmiera"/ORDO), Armands Berķis ("Betsafe"/"Liepāja"), Mārcis Šteinbergs (Ogre"), Edvards Mežulis ("Latvijas Universitāte").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!