Foto: F64

Latvijas U-18 puišu basketbola izlase sestdien Ventspilī Eiropas čempionāta A apakšgrupas pirmajā mačā ar 73:77 (13:17, 20:21, 13:20, 27:19) zaudēja Horvātijas vienaudžiem.

Latvijas rindās rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Valters Vēveris, kamēr 12 punktus pievienoja Artūrs Kurucs, bet pa desmit iemeta Anrijs Miška un Artūrs Žagars, kuram arī septiņas rezultatīvas piespēles.

Mačs starp abām vienībām iesākās līdzvērtīgā cīņā, tomēr pirmās ceturtdaļas viducī Horvātija pārņēma iniciatīvu, iegūstot dažu punktu pārsvaru, kas tai pirmās desmit minūtes ļāva noslēgt ar četru punktu vadību (17:13). Spēles gaita arī turpinājumā bija ļoti līdzīga, turklāt otrā ceturkšņa ievadā mājiniekiem izdevās veikt nelielu izrāvienu un jau pārņemt vadību – 13. minūtē Kurucs ar trejaci panāca 21:17. Dažas minūtes Latvijas basketbolistiem izdevās noturēt vadību, bet pirmā puslaika pašās beigās horvāti atbildēja ar 10:0 izrāvienu, pēdējās četrās minūtēs neļaujot mājiniekiem gūt kaut punktu.

Līdz ar to pēc pirmā puslaika Horvātijas basketbolisti atradās vadībā ar 38:33.

Otrā puslaika ievadā horvātiem turpināja piederēt iniciatīva, viņiem 25. minūtē panākot arī vairāk nekā desmit punktu pārsvaru (50:39), bet ar atspēlēšanos Latvijai diez ko nesekmējās. Pēdējās desmit pamatlaika minūtes Latvija iesāka ar 12 punktu deficītu (46:58). Noslēdzošajās minūtēs mājinieki centās izmisīgi samazināt rezultāta starpību, kas arī vainagojās panākumiem, jo Valters ar precīzu trejaci 58 sekundes pirms finālsignāla samazināja rezultāta starpību vairs tikai līdz četriem punktiem (69:74).

Nākamajā uzbrukumā horvāti gan atbildēja ar diviem gūtiem punktiem, bet 13 sekundes pirms beigām tablo Latvijai vēstīja vairs tikai trīs punktu deficītu (73:76), tomēr atspēlēties neizdevās.

Otrā A grupas mačā Grieķijas basketbolisti sestdien ar 81:65 (22:19, 15:13, 21:16, 23:17) uzveica Itāliju.

Svētdien Latvijas jaunie basketbolisti spēkosies ar Grieķijas U-18 izlasi, bet otrdien tiksies ar itāļiem.

Astotdaļfinālā A apakšgrupas četrinieks tiksies ar B apakšgrupas vienībām Turciju, Krieviju, Franciju un Vāciju, kuras arī savus mačus aizvada Ventspilī.

Savukārt Liepājā C apakšgrupā cīnās Spānija, Ukraina, Somija, kā arī Bosnija un Hercegovina, bet D apakšgrupā duelējas Lietuva, Lielbritānija, Melnkalne un Serbija.

Astotdaļfināla uzvarētāji 3., 4. un 5. augustā "Arēnā Rīga" cīnīsies par 1.-8.vietu, bet zaudētāji - "Elektrum" Olimpiskajā centrā par 9.-16.vietu. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu augstākajā divīzijā.

Latvijas U–18 basketbolistu cīņā ved Artūrs Visockis-Rubenis, kuram asistē Gunārs Gailītis, Gatis Melderis, Roberts Zeile un bijušais nacionālās valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis. Komandā strādā arī fiziskās sagatavotības treneris Ēriks Visockis un fizioterapeite Kristīne Plūme.

Šā gadu gājuma komandas spēli kopš U-14 grupas diriģējis saspēles vadītājs Artūrs Žagars, bet atsevišķās spēlēs līdera funkcijas var uzņemties daudzi. Artūram Kurucam, Anrijam Miškam un Armandam Berķim šis ir jau ceturtais Eiropas jauniešu čempionāts, bet pirmo reizi kontinenta meistarsacīkstēs spēlē tikai spēka uzbrucējs Mārcis Šteinbergs.

Pēc ļoti ilga pārtraukuma daudzi U-18 izlases spēlētāji iekrājuši solīdu pieredzi pieaugušo basketbolā. Septiņiem bijusi laba prakse Latvijas Basketbola līgā (LBL) – Anrijam Miškam, Dāvidam Vīksnem un Ojāram Bērziņam komandā "Valmiera"/ORDO, Adrianam Šnipkem un Edvardam Mežulim "Latvijas Universitātē", Armandam Berķim Liepājas komandā, bet Kristapam Ķilpam "Ventspilī". Piedevām Valters Vēveris, Oskars Hlebovickis un Mārcis Šteinbergs daudz spēlējuši LBL otrajā divīzijā. Savukārt Spānijā rūdījumu guvuši Artūrs Žagars un Artūrs Kurucs, turklāt pirmais no viņiem aizvadītajā sezonā debitēja šīs valsts spēcīgākajā līgā.

Komandā iekļauti Valmieras, Ventspils, Ogres, Jelgavas, Siguldas, Liepājas, "Rīga"/DSN, "Rīga" un "VEF skolā" sagatavotie spēlētāji.

Tikmēr Horvātijas izlases neapšaubāms līderis ir 2,11 metrus garais spēka uzbrucējs Luka Šamaničs, kurš ir Spānijas kluba Barselonas "Lassa" sistēmā un tiek minēts kā viens no nākamā gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) drafta labākajiem spēlētājiem no Eiropas.

Pērn Latvija Eiropas U–18 čempionātā, liekot uzsvaru uz gatavošanos šī gada turnīram, ieņēma pēdējo vietu starp 16 komandām. Savukārt horvāti triumfēja B divīzijā, izcīnot vietu starp Vecā kontinenta spēcīgākajām izlasēm.

Latvijas jaunie basketbolisti ziemā izcīnīja uzvaru Baltijas kausa izcīņā, tiekot pie panākumiem visās trīs spēlēs. Tikmēr vasarā sagatavošanās posmā astoņās cīņās gūtas sešas uzvaras. Divreiz tika uzvarēta Vācijas junioru izlase (88:81 un 77:75), pa reizei Igaunija (82:60), Lietuva (73:56), Spānija (75:74) un Francija (79:67), bet abi zaudējumi piedzīvoti pret Igauniju (64:73 un 69:77).

Eiropas čempionātā U-18 grupā Latvijas puiši savulaik izcīnījuši bronzas medaļas (2007., 2010.) un ceturto vietu (1998., 2013.). Pēdējos gados starts nav bijis tik veiksmīgs - desmitā (2015), 13. (2016.) un 16. vieta (2017.). Pirms diviem gadiem, kad 2000.gadā dzimušie spēlēja U-16 čempionātā, pirmajā četriniekā bija Spānija, Lietuva, Turcija un Horvātija. Toreiz Latvijas komanda ne visai veiksmīgi aizvadīja svarīgās spēles turnīra vidusdaļā un beigās ieņēma 11.vietu.

Eiropas U-18 čempionāta visas spēles tiks pārraidītas Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) oficiālajā "Youtube" kanālā. Latvijas spēles, kā arī pusfinālu un finālu translēs Latvijas Televīzijas (LTV) 7. kanāls.

Latvijas U-18 izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Artūrs Žagars (Badalonas "Divina Seguros Joventut", Spānija), Ojārs Bērziņš ("Valmiera"/ORDO), Artūrs Kurucs (Vitorijas "Baskonia-2", Spānija), Valters Vēveris ("Valmiera Glass"/ViA), Kristaps Ķilps ("Ventspils Augstskola"), Dāvids Vīksne ("Valmiera"/ORDO), Adrians Šnipke ("Latvijas Universitāte"), Oskars Hlebovickis ("VEF skola"), Anrijs Miška ("Valmiera"/ORDO), Armands Berķis ("Betsafe"/"Liepāja"), Mārcis Šteinbergs (Ogre"), Edvards Mežulis ("Latvijas Universitāte").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!