Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Par Latvijas Jaunatnes basketbola līgas (LJBL) labākajiem absolventiem šī gada sezonā atzīta Ventspils "Spars" audzēkne Luīze Šepte un Valmieras sporta skolas audzēknis Edgars Kaufmans, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Abi basketbolisti 19. jūnijā kopā ar LJBL šīs sezonas labākajiem treneriem un tiesnešiem, jaunatnes basketbola atbalstītājiem, kā arī mācībās labākajiem basketbolistiem viesosies Saeimā, kur saņems tradicionālos Valdemāra Baumaņa kausus.

Šepte ir dzimusi Ventspilī, bet pirmajos skolas gados sportojusi dažādos pulciņos. Kad mācījusies 4. klasē, viņa gandrīz vienlaikus sākusi trenēties basketbolā un tenisā, bet dažus gadus vēlāk izšķīrusies par labu basketbolam. "Man ir sportiski vecāki, kas paši spēlējuši basketbolu savam priekam. Arī pašai patika kustēties. Treneriem Dacei un Jānim Ļaksām iekritu acīs jau pirmajā nodarbībā. Dažus gadus centos savienot basketbolu un tenisu, bet basketbols piesaistīja vairāk. Tenisā vienai jātiek galā ar saviem pārdzīvojumiem, bet basketbolā ir komanda - ja kādā brīdī spēle neiet, partneres var atbalstīt. Pēdējos gados Ventspilī mūsu komandu trenēja Vents Kārkliņš. Sākumā bija grūti pierast pie citām prasībām, bet kopumā daudz iemācījos. Tāpat, kā no izlašu trenera Aināra Čukstes."

Ventspils komandā Šepte bijusi izteikta līdere, bet titulus izcīnīt nav izdevies - Rīgas, arī Liepājas un Daugavpils komandas parasti bijušas pārākas. Izņemot 2016. gadu, kad U-17 grupas turnīra ceturtdaļfinālā izdevies uzvarēt favorītes "Rīdzenes" basketbolistes un izcīnīt bronzas medaļas, bet pēcāk jaunā spēlētāja pārcēlās jau uz galvaspilsētu.

Savukārt nupat aizvadītajā sezonā Šepte guva divas medaļas - "TTT Rīga Junioru" sastāvā viņai bronza apvienotajā Latvijas un Igaunijas čempionātā, kā arī pašmāju līgā.

Šepte bija vienīgā, kura piedalījās visās 39 spēlēs, vidēji katrā nospēlējot gandrīz 30 minūtes un gūstot 10,3 punktus.

jau 18 gadu vecumā Šeptei aiz muguras divi Pasaules kausa izcīņas turnīri un četri Eiropas čempionāti Latvijas jaunatnes izlašu sastāvā un divas spēles sieviešu valstsvienībā, bet jūlijā gaida Eiropas U-20 čempionāts.

Nākamajā sezonā Šepte jau studēs Dienvidfloridas Universitātē un kopā ar citu latvieti Kitiju Laksu šīs komandas sastāvā spēlēs Nacionālās koledžu asociācijas (NCAA) čempionātā.

Edgars Kaufmanis dzimis Valmierā, kura piederība basketbolistu dinastijai kopš četru gadu vecuma nav atstājusi iespēju izvēlēties citu ceļu sportā. Pirmie treneri bijuši vecāki - Eva un Alvils Kaufmaņi. Latvijas Jaunatnes basketbola līgā Valmieras komandas sastāvā kļuvis par četrkārtēju Latvijas čempionu, tradicionāli būdams viens no komandas līderiem. Pēdējos gados Valmieras kluba sastāvā trenējies un spēlējis Gata Meldera, Sanda Amoliņa, arī Roberta Štelmahera un Uvja Helmaņa vadībā. U-16 un U-18 izlašu sastāvā trīs reizes piedalījies Eiropas čempionātos.

Aizvadītās sezonas nogalē Kaufmanis palīdzēja Valmieras komandai uzvarēt LJBL U-19 grupas čempionātā un tika atzīts par finālturnīra vērtīgāko spēlētāju. Iepriekš sezonas lielāko daļu viņš pavadīja ASV, mācoties vidusskolā un spēlējot basketbolu. "Gan treniņos, gan spēlēs bija jāspēlē atlētiskiem puišiem, kas bija ātri kā Useins Bolts. Ticu, ka arī pats kļuvu ātrāks un spēcīgāks. Savukārt amerikāņi slavēja manu metienu un katrā mačā mudināja daudz uzbrukt, ko arī centos darīt. Domāju, esmu progresējis. Arī kļuvis pārliecinātāks par sevi."

Pašlaik Edgars U-20 izlases sastāvā gatavojas Eiropas čempionātam, bet nākamsezon spēlēs ASV studentu līgā, lai gan konkrēta universitāte vēl nav izvēlēta.

Pērn par labākajiem jaunajiem basketbolistiem tika nosaukti basketbola skolas "Rīga"/"Rīdzene" audzēkne Digna Strautmane un "Rīga"/DSN audzēknis Artūrs Strautiņš.

Kā zināms, Valdemārs Baumanis bija Latvijas vīriešu valstsvienības veidotājs un treneris pirmajā Eiropas čempionātā 1935. gadā Ženēvā, kur latvieši izcīnīja pirmo vietu, un 1939. gadā Kauņā, kur Latvijas komanda finišēja otrā. Baumaņa vārdā nosaukto kausu Latvijas labākajiem jaunajiem basketbolistiem pasniedz kopš 1994. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!