Pagājušās nedēļas nogalē sporta un atpūtas kompleksā "Mežezers" aizvadīts VIVUS.lv MTB Maratona 3. posms, kur, piedaloties Latvijas kalnu riteņbraukšana elitei, noskaidroja ātrākos braucējus HRX Maratona, Latvijas Valsts Meži pusmaratona un Labs Kino pusaudžu distancēs.

"Vārdu salikums "MTB SPA" (radies no pilsētu - Smiltene, Pļaviņas un Ape, pirmo burtu savirknējuma) ir folklorizējies tautā un ļoti daudziem kalnu riteņbraukšanas faniem tas ir tikpat kā "Svētā Trīsvienība" vai trīs vaļi, kas tur MTB pasauli uz saviem pleciem. Piedalīties sacīkstēs kādā no šīm pilsētām nozīmē piedzīvot kaut ko unikālu, maģisku, satriecošu un neaizmirstamu, kas spilgti iespiežas atmiņā uz ilgu laiku, šo vārdu vispozitīvākajā nozīmē," norāda rīkotāji.

Par Pļaviņu "Mežezera" trases šarmu stāsta tās autors - Lauris Purniņš: "Trasē ir ļoti daudz ainavisku elementu, ir vietas, kas ļauj sajust plašumu un izbaudīt Vidzemes klasisko ainavu. Cenšamies izmantot maksimāli šeit pieejamo ziemas sporta veidu infrastruktūru - tās ir kalnu un distanču slēpošanas trases. Domājam, kā distancē veiksmīgi apvienot sakoptu vidi ar dabas radīto skaistumu. Tāpēc tajā ir gan platas stigas, gan mazas taciņas, gan arī zvēru takas. Gari kāpumi un nobraucieni, kas summā veido daudz augstuma metru. Vēlamies, lai dalībniekiem ir interesanti, tāpēc piedomājam gan pie trases tehniskās sarežģītības, gan pie tā, lai tam kuram pjedestāls nav tas svarīgākais būtu kāda vieta, kur nobildēt lielisku "pašīti" ."

Sacensību dalībniekiem bija lieliska iespēja izbaudīt īstu SPA - saules siltums, smilšu putekļu skrubis, acis priecējoši skati, elpu aizraujoši nobraucieni, īsta cīņa ar sevi un noslēgumā vēl pelde ezerā. Šajā sezonā VIVUS.lv MTB Maratons savus līdzjutējus ir spējis lutināt ar aizraujošām sportiskajām intrigām distancēs un dalībniekus ar neaizmirstamiem piedzīvojumiem. Katrā posmā cits uzvarētājs. Tas bija arī šī trešā posma aktuālais jautājums - vai tradīcija tiks turpināta, vai kādam būs pa spēkam atkārot savu triumfu.

HRX Maratona distancē ierindā bija gandrīz visi spēcīgākie riteņbraucēji. Starts un pirmais kilometru garais kāpums ieved sportistus mežā. Pirmais, kurš sasniedz CAT aktīvākā braucēja starpfinišu ir Mārtiņš Blūms (CST Sandd American Eagle). Tālāk grupa izriņķo pa distanču slēpošanas trases pakalniem un nokļūst meža taciņās. Pirmo apli gandrīz plecu pie pleca aizvada padsmit braucēju grupa, kura kilometru pēc kilometra izsijājas arvien mazāka. Līdz otrā apļa vidum tā ir sarukusi līdz četriem braucējiem - Mārtiņš Blūms (CST Sandd American Eagle), Dmitrijs Sorokins (ZZK), Oskars Muižnieks un Aleksandrs Patrijuks (abi, Pulsaar komanda), kuriem seko Ivars Prokofjevs (ZZK). Līdz Cigoriņa kalnam Blūmam un Muižniekam izdodās aizbēgt no pārējiem. Skatītāji ar nepacietību gaida šīs intrigas sportisko atrisinājumu finišā, taču vienā no pēdējiem nobraucieniem Oskaram Muižniekam gadās tehniska ķibele ar ķēdi, kas dod iespēju Mārtiņam Blūmam iekrāt nelielu pārsvaru un izcīnīt uzvaru. Tādējādi atstājot Muižnieku otrajā vietā, kas ir pietiekami, lai viņš saglabātu HRX līdera kreklu. Kā trešais smagajā trasē finišē Ivars Prokofjevs (ZZK).

Dāmu konkurencē turpināja dominēt Katrīna Jaunslaviete-Kipure (ZZK), kura aiz sevis atstāja Ingrīdu Šmiti (Baldones Velokomanda) un Rūtu Brakovsku (KS Sporta Klubs).

Mārtiņš Blūms (CST Sandd American Eagle): " Pēc MTB Pasaules Kausa posma Čehijā sanāca nedaudz apslimt un pacīnīties ar temperatūru. Kādu brīdi nebiju braucis, tad šodien bija nedaudz grūtāk. Pirmajā aplī mēs kādi 15 braucēji turējāmies kopā, tad nāca taciņas un grupa nostiepās. Pēc tam kāds piebraucaa, kāds nepiebrauc tā tā grupa izsijājās. Pēdējā nobraucienā pirms finiša kāpuma, Oskaram [Muižniekam] tehnika "sapērās" un es aizbraucu prom. Pēc Jāņiem dodos prom uz nometni un tad jau MTB Pasaules Kausa nākamie posmi."

Katrīna Jaunslaviete-Kipure (ZZK): "Šodien bija doma braukt savā ritmā īpaši netrakojot, bet vienalga bija ļoti, ļoti grūti. Distancē Jau domāju, ka mani noķers kāda konkurente, bet tā arī finišēju pirmā pēc 3 stundām. Trase ļoti laba, tāda riktīgi grūta, visi tie nobraucieni, bija kritieni - tādi nesāpīgie, samīļoju kādu ozolu. Viss forši! Es šodien braucu ar cieto dakšu un otrajā aplī rokas kārtīgi izjuta šo trasi. Tagad pēc nedēļas jāmēģina aizstāvēt Latvijas Čempiones tituls MTB Maratonā."

Latvijas Valsts Meži pusmaratona distancē savu otro uzvaru pēc kārtas izcīnīja Artis Roze (Pulsaar), kas aiz sevis atstāja līdzšinējo līderi Arvo Godiņu (ZZK) un Zigmāru Zučiku (Sportland Bottecchia). Dāmu konkurencē pie savas kārtējās uzvaras tika Santa Sanija Jurgena (Dobeles Dzirnavnieks/FeelFree). Atlikušās vietas uz goda pjedestāla sadalīja Helēna Mūrniece (KS Sporta Klubs) un Aiga Paegle (Engures Sportam).

VIVUS.lv MTB Maratons turpmāko sacensību kalendārs

8.jūlijs Talsi
22.jūlijs Smiltene
5.augusts Cēsis
8.septembris Ape/Vastse Roosa

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!