Foto: Vadim Morozov
Latvijas volejbola izlase trešdien Eiropas Sudraba līgas otrajā spēlē Daugavpilī ar 3-0 (25:17, 25:16, 25:18) sagrāva Maķedoniju.

Uzvarētāju rindās rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Edvarts Buivids, kamēr 11 punktus pievienoja Romāns Saušs.

Latvijas komanda maču sāka pārliecinoši, tā ievadā izvirzoties vadībā ar 7:4. Tiesa, turpmākajās minūtēs sekmīgāk spēlēja maķedonieši, kuri panāca 9:9, tomēr pēc tam jau atkal iniciatīva pārgāja mājinieku pusē. Viņi panāca 15:12, kā rezultātā Maķedonijai nācās pieprasīt pārtraukumu. Tas gan cerētos augļus nenesa, jo uzreiz pēc tam Latvijas volejbolisti panāca 19:13, bet turpinājumā spēlēja vēl pārliecinošāk, pirmo setu uzvarot ar 25:17.

Līdzīgs scenārijs bija otrajā setā, Latvijas vienībai to iesākot ar 4:1. Iniciatīva pārliecinoši bija mājinieku pusē, jo viņi pakāpeniski audzēja pārsvaru, kas setu ļāva uzvarēt ar vēl drošāko 25:16.

Trešais sets gan iesākās citādāk, jo Maķedonija izvirzījās vadībā ar 4:2, tomēr Latvijas volejbolisti ātri vien atbildēja ar trim punktiem pēc kārtas, no jauna iegūstot vadību. Turpinājumā iniciatīva atkal piederēja Latvijai, kas pakāpeniski palielināja savu pārsvaru, uzvarot arī trešajā setā ar 25:18.

Savukārt otrā šīs grupas spēlē trešdien pie pirmās uzvaras tika Austrija, kas viesos ar 3-0 (25:18, 25:12, 25:17) sagrāva Kosovu.

Ar divās spēlēs izcīnītiem sešiem punktiem Latvija ir grupas pirmajā vietā, kamēr pa trim punktiem guvušas Maķedonija un Austrija, bet Kosova pašlaik ir bez punktiem.

Ziņots, ka Latvijas volejbola izlase, pie valstsvienības stūres debitējot igaunim Āvo Kēlam, sestdien Klāgenfurtē ar rezultātu 3-1 (25:21, 12:25, 25:17, 25:22) pārspēja Austriju.

Savukārt Maķedonija viesos ar 3-1 (20:25, 25:16, 25:17, 25:14) pārspēja Kosovu.

Cenšoties popularizēt volejbolu Latvijas reģionos, Eiropas līgas spēles, kas notiks Latvijā, tiks aizvadītas Daugavpilī un Jelgavā, trešdien un sestdien attiecīgi Maķedonijai un Kosovai viesojoties Daugavpilī, bet pēc tam Austrijas izlase 6.jūnijā tiks uzņemta Jelgavā.

Latvija ar Maķedoniju iepriekšējo reizi spēkojās 2014.gada maijā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā, vispirms uzvarot četros setos, bet pēc tam zaudējot trijos setos.

Kopumā Latvijas valstsvienība Eiropas Sudraba līgas ietvaros aizvadīs sešas grupu turnīra spēles, labākajai komandai nokļūstot finālčetrinieka sacensībās, kur jau ir iekļuvusi Maķedonija, kas ir labāko četru komandu turnīra rīkotāja.

Eiropas Sudraba līgas finālturnīrs notiks jūnija vidū.

Eiropas līgas turnīram šajā sezonā ir jauns formāts, jo tas iedalīts Zelta un Sudraba līgās. Spēcīgākajā - zelta - līgā vadošās 12 izlases sadalītas trīs apakšgrupās, kamēr Sudraba līgā astoņas valstsvienības - divās grupās. Pašas spēcīgākās izlases sacenšas Pasaules līgā.

Sudraba līgas labākā komanda saņems 50 000 eiro prēmiju, kamēr kopējais balvu fonds sasniegs 156 000 eiro.

Eiropas līga volejbolā ir ikgadējs turnīrs, kas līdzīgi kā Pasaules līga norisinās vasarā. Latvija līdz šim vienīgo reizi sacensībās piedalījās 2007.gadā, kad ar augstiem panākumiem neizcēlās.

Savukārt 2019.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvija spēlēs vienā apakšgrupā ar Izraēlu, kā arī galvenā trenera Āvo Kēla dzimteni Igauniju.

Kvalifikācijā izlases tika sadalītas septiņās apakšgrupās, piecās esot pa četrām, bet divās - pa trim izlasēm. Atlase sāksies šī gada augustā, pēc divu apļu turnīra finālturnīram kvalificējoties visu grupu uzvarētājām, kā arī piecām labākajām otro vietu ieguvējām. Lai noteiktu otrās labākās izlases, "lielajās grupās" netiks ņemtas vērā spēles ar ceturtajā vietā palikušajām komandām.

Latvijas izlases kandidāti Eiropas līgas spēlēm:

Deniss Petrovs (Ļeņingradas apgabala "Dinamo", Krievija), Edvīns Skrūders, Armands Āboliņš (abi - Jēkabpils "Lūši"), Ruslans Sorokons ("Altay", Kazahstāna), Romāns Saušs, Edvarts Buivids (abi - Dīrenas "Powervolleys", Vācija), Toms Vanags ("Usti nad Labem", Čehija), Aleksandrs Kudrjašovs ("Jovens Fonte Bastardo", Portugāle), Atvars Ozoliņš, Kristaps Platačs (abi - "Limbaži"/MSĢ), Reinis Pekmanis ("Martigues", Francija), Toms Švans ("Parnu", Igaunija), Andrejs Zavorotnijs, Andis Cimoška (abi - RTU/"Robežsardze"), Ingars Ivanovs (Karēlijas "Hurmos", Somija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!