Foto: LETA

2018.gada 21.maijā notika Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ētikas komisijas sēde, kurā tika izskatīts Latvijas Vieglatlētikas savienības iesniegums par sportista uzvedības atbilstību LOK Ētikas kodeksam, kā arī situācija atsevišķās sporta veidu federācijās, un to savstarpējām attiecībām ar sportistiem un to atspoguļojumu medijos, informēja LOK.

Pēc Phjončhanas olimpiskajām spēlēm skandāls pāršalca Latvijas šorttreka izlasi, kad Roberto Puķītis sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka pieņems citas valsts pilsonību. Ar to sākās publisks strīds starp Puķīti un Latvijas šorttreka treneri Evitu Krievāni, kurā iesaistījās arī cits sportists Roberts Zvejnieks. Strīds tika atrisināts, un Puķītis turpinās pārstāvēt Latviju.

LOK Ētikas komisijas sēdē tika izskatīti jautājumi, kas pēdējā laikā satraukuši sporta sabiedrību sakarā ar dažu Latvijas sportistu publiski pausto un medijos publicēto informāciju par iespējamo sportistu pilsonības maiņu dažādu subjektīvu apstākļu dēļ, un konstatēja, ka šādi publiski paziņojumi un informācija nodara kaitējumu sportam kopumā un neveicina konkrēto sportistu prestiža un cieņas nostiprināšanos sabiedrībā, kā arī norāda uz labas pārvaldības principu neievērošanu dažu sporta sabiedrisko organizāciju vadībā. Šādi paziņojumi, "Godīgas spēles - fair play" un labas pārvaldības principu neievērošana neapšaubāmi ir vērtējami kā LOK Ētikas kodeksa principu un normu pārkāpumi.

Ņemot vērā radušos situāciju, LOK Ētikas komisija ir nolēmusi izteikt stingru nosodījumu par jebkādu savstarpējo strīdu un apvainojumu risināšanu publiskajā telpā un citām darbībām, kas kaitē sporta nozares tēlam un ir pretrunā ar LOK Ētikas kodeksu.

LOK Ētikas komisija visas šādas darbības atzīst par pilnīgi nepieņemamām un stingri vērsīsies pret tām LOK Ētikas komisijas kompetences ietvaros, kā arī nekavējoties un stingri reaģēs uz iespējamiem līdzīgiem gadījumiem nākotnē.

Tāpat LOK Ētikas komisija aicinās Latvijas Olimpisko vienību, Latvijas Olimpiešu sociālo fondu un Latvijas Sporta federāciju padomi līgumos ar sportistiem iekļaut punktu par finansējuma apturēšanu par sporta ētikas principu un godīgas spēles neievērošanu. "Fair play" – ir ne tikai likumu un sporta sacensību noteikumu ievērošana, bet ietver sevī arī savstarpēju cieņu, sportiskā gara un draudzības jēdzienus. LOK uzver, ka tas ir ne tikai uzvedības, bet arī domāšanas veids.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!