Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Itālijas šosejas riteņbraucējs Elija Viviāni no "Quick-Step Floors" vienības svētdien izcīnīja uzvaru prestižā daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" trešajā posmā, kamēr latvietis Krists Neilands no kontinentālās komandas "Israel Cycling Academy" ieņēma 119. vietu.

Viviāni svētdien uzvaru guva 229 kilometrus garā posma finišā, kas bija Izraēlas pilsētā Elatā, to sasniedzot pēc piecām stundām, divām minūtēm un deviņām sekundēm. Sprinta finišā viņš apsteidza tautieti Sašu Modolo ("EF Education First-Drapac p/b Cannondale") un īru Semu Benetu ("BORA - hansgrohe").

Cīņa starp šiem trim sportistiem pirms finiša līnijas izvērtās ļoti asa, Viviāni teju piedzīvojot kritienu, jo itāli barjerās gandrīz iestūma Benets.

Tikmēr līdera krekliņu pēc šī posma saglabājis BMC vienības austrāliešu braucējs Roens Deniss, kurš svētdien droši finišēja lielajā grupā, ierindodamies 36. vietā.

"Es uzvarēju, un tas ir pats svarīgākais. Ar Benetu sadūrāmies, tomēr man izdevās tikt cauri sveikā," izteicās Viviāni.

Savukārt latvietis Neilands svētdien bija 119. vietā, finišu sasniegdams grupā, kas uzvarētājam piekāpās par 31 sekundi.

Kopvērtējumā Deniss par vienu sekundi apsteidz nīderlandieti Tomu Dumulēnu no "Sunweb" vienības, kurš pērn kļuva par "Giro d'Italia" čempionu, kamēr trešais, zaudējot 13 sekundes, ir portugālis Žuzē Gonsalvišs ("Katjuša - Alpecin").

Tikmēr Neilands, atpalikdams divas minūtes un 23 sekundes, ir 117. vietā.

Jauno braucēju vērtējumā latvietis ir 26. pozīcijā, bet "Israel Cycling Academy" atrodama priekšpēdējā vietā starp 22 komandām.

Pirmdien velobraucienā būs brīvdiena, bet pēc tam tūre pārcelsies uz Itāliju, sacensībām noslēdzoties 27. maijā.

Arī iepriekš "Giro d'Italia", kas norisinās jau 101. reizi, ir startējis ārpus Itālijas, taču ne reizi ārpus Eiropas kontinenta.

"Israel Cycling academy" kā Izraēlas vadošā komanda ieguvusi "wild card" jeb rīkotāju īpašo ielūgumu dalībai šī gada velobraucienā, kur var spēkoties ar UCI Pasaules tūres vienībām. Pašlaik 23 gadus vecajam Neilandam šī ir debija prestižajās daudzdienu tūrēs.

Kontinentālā līmeņa vienība "Israel Cycling academy" komandas rindās Neilands aizvada savu otro sezonu.

Neilands pērn tika kronēts par Latvijas čempionu grupas braucienā un šosezon sacensībās piedalās ar sarkanbaltsarkano karogu uz krekla.

No Latvijas sportistiem "Giro d'Italia" vissekmīgāk kopvērtējumā startējis Pjotrs Ugrjumovs, kurš 1993. gadā bija otrais, 1995. gadā izcīnīja trešo vietu, bet gadu vēlāk ieņēma ceturto pozīciju. Savukārt 1999. gadā uzvaru šo sacensību posmā guva Romāns Vainšteins, bet 2007. gadā uzvaru komandu vērtējumā guva Raivja Belohvoščika pārstāvētā "Saunier Duval". No Latvijas sportistiem "Giro d'Italia" vēl startējuši arī Andris Naudužs, Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins.

Pērn par šo sacensību uzvarētāju maijā kļuva Nīderlandes velobraucējs Toms Dumulēns no "Sunweb" komandas, kurš kopvērtējuma uzvarētāja laurus izrāva vien pēdējā - 21. posmā, kurā dalībnieki sacentās individuālajā braucienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!