Svētdien - 22.aprīlī, Rīgā, Elektrum Olimpiskajā centrā, klātesot Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, norisinājās Latvijas Olimpiskās akadēmijas (LOA) rīkotie mazākumtautību sporta svētki "Vienoti sportā", kuros piedalījās 22 Latvijas nacionālo kultūras biedrību bērni un jaunieši.

433 sporta svētku dalībnieki, vecumā no 5 līdz 14 gadiem, piedalījās komandu sacensībās futbolā, tautas bumbā, virves vilkšanā un stafetē, kā ari individuālajās aktivitātes, ar lēkšanas, skriešanas un mešanas elementiem, piemēram, basketbola metienu sacensībās, veiklības stafetēs, šautriņu mešanā, klinšu kāpšanā, diskgolfā un citās aktivitātes.

Atklājot sporta svētkus, Valsts prezidents R.Vējonis atzīmēja, ka: "Visus šo sporta svētku dalībniekus vieno sports. Sports ļauj mums sacensties ar sevi un citiem, ļauj lepoties ar sevi un savējiem. Šajos sporta svētkos bērni un jaunieši startēs gan individuālās, gan komandas disciplīnās. Tieši komandai ir īpaša nozīme gan dzīvē, gan sportā. Basketbolā vai hokejā ir acīmredzami, ka uzvar komanda. Taču arī individuālos sporta veidos aiz katras uzvaras un rekorda stāv komanda – sportists pats, treneris, atbalsta personāls, ģimene un draugi. Tāpēc aicinu jūs paskatīties pa labi un pa kreisi, ieraudzīt savus komandas biedrus un atbalstītājus un sajusties patiesi vienotiem!".

Sacensību dalībniekus sveica arī LOA prezidents, Olimpiskais čempions kanoe airēšanā Ivans Klementjevs, Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis, un Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācijas priekšsēdētājs Rafi Haradžanjans. Svētkos piedalījās Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora vietniece Dina Vīksna, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas rektors Jānis Žīdens un Latvijas Sporta muzeja direktore Agra Brūne.

Analogi kā Olimpiskajās spēlēs, svētku dalībnieki no igauņu, vācu, poļu, latviešu, krievu, moldāvu, baltkrievu, armēņu, ebreju, lietuviešu nacionālajām kultūras biedrībām un izglītības iestādēm varēja izbaudīt Olimpiskās tradīcijas un aktīvi pavadīt laiku sportiskās aktivitātēs, gūstot izpratni par Olimpisko kustību un tās ideāliem.

Katrs svētku dalībnieks, piedaloties noteiktā skaitā aktivitāšu, saņēma LOA piemiņas veltes un svētku suvenīrus.

Latvijas mazākumtautību bērnu un jauniešu sporta svētkus "Vienoti sportā", jau 29. reizi, organizēja LOA, bet sporta aktivitātes vadīja Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas studenti un mācībspēki.

Komandu sacensību tautas bumbas turnīrā piedalījās 16 komandas - 1.vietu izcīnīja baltkrievu kultūras biedrība "Prameņ", 2.vietā ierindojās Rīgas Lietuviešu vidusskola, bet 3.vietu ieguva Pušķina liceja komanda.

Futbolu spēlēja 12 komandas. Spēcīgākā izrādījās Rīgas Ukraiņu vidusskolas futbola komanda, 2.vietu ieguva Puškina licejs, 3.vietu - baltkrievu kultūras biedrība "Prameņ".

Svētku laikā saspringti dueļi risinājās starp 12 virves vilkšanas komandām, kur uzvaras laurus plūca Jankas Kupalas Rīgas Baltkrievu pamatskola, aiz sevis atstājot baltkrievu kultūras biedrība "Prameņ" un Rīgas Igauņu pamatskolas komandas.

Savukārt veiklības stafetēs lielisku sniegumu demonstrēja komandas no Rīgas Lietuviešu vidusskolas, Jelgavas Ukraiņu kultūras centrs "Džerelo", Ventspils Vācu kultūras biedrības, baltkrievu kultūras biedrības "Prameņ", Rīgas ebreju kopienas, Puškina liceja, Jankas Kupalas Rīgas Baltkrievu pamatskolas un Rīgas Igauņu pamatskolas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!