Foto: LETA

Lai gan Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidentam un valdes locekļiem ir tiesības iniciēt sasaukt LFF valdes sēdi, organizācijas vadība gandrīz 48 stundas pēc valstsvienības kaunpilnā zaudējuma Gibraltāram nebija diez ko aktīva sasaukt ārkārtas sapulci šajā jautājumā.

Atgādinām, ka svētdien pārbaudes spēlē izbraukumā Latvijas futbola izlase galvenā trenera Aleksandra Starkova vadībā kaunpilni ar 0:1 zaudēja Eiropas vājākajai valstsvienībai Gibraltāram. Līdzjutēji un futbola sabiedrība pēc apkaunojuma veltīja skarbu kritiku galvenā trenera Starkova virzienā, tomēr pieredzējušais speciālists neuzskatīja par vajadzīgu atkāpties no amata, kā tas līdzīgās situācijās nereti notiek pasaulē.

LFF vadība nesteidzās veltīt skarbus vārdus Starkova virzienā, neminot, vai tiks lemts par trenera palikšanu amatā. Tā vietā 24 stundas pēc notikušā LFF sociālajos tīklos pavēstīja Indriksona teikto, ka "jautājums par valstsvienības gatavošanos UEFA Nāciju līgai tiks izvērtēts tuvākajā LFF Valdes sēdē 6. aprīlī", bet jautājums par Starkova atbilstību amatam, iespējams, "slēpās" zem šī dienas kārtības punkta.

Tomēr 6. aprīlī valdes sēdē galvenais jautājums (un arī ilgstošākais) būs LFF prezidenta amata kandidātu uzklausīšana, līdz ar to pēc vairāku stundu diskusijām citas problēmas varētu netikt izskatītas. Otrdien portāls "Delfi" sazinājās ar vairākiem LFF valdes locekļiem, uzdodot jautājumu: "Vai Jūs kā LFF valdes loceklis 6. aprīļa valdes sēdē aicināsiet balsot par Aleksandra Starkova atbilstību amatam?". Tikai pēc tam, kad portāls "Delfi" bija apjautājis piecus no desmit valdes locekļiem sākās rosība šajā jautājumā un pēc dažām stundām LFF paziņoja par ārkārtas valdes sēdes sasaukšanu jau 3. aprīlī, bet pēc tam LFF valde atkal pulcēsies 6. aprīlī uz jau izsludināto sēdi.

LFF prezidents Indriksons pirms paziņojuma par ārkārtas sēdi portālam "Delfi" sacīja, ka Starkova jautājums nav iekļauts 6. aprīļa sēdes dienas kārtībā, bet "valdes locekļi satiksies, izdiskutēs un skatīsimies".

LFF valdes loceklis Vladimirs Žuks norādīja, ka šādam jautājumam būtu jābūt dienas kārtībā, bet pats tādu nebija gatavs iniciēt. "Žuks tomēr nodarbojas ar citiem jautājumiem. Jā, man ir tādas tiesības, bet... Protams, uzskatu, ka tādam jautājumam ir jābūt (dienas kārtībā). Domāju, ka šo jautājumu ir jāpaceļ tiem, kas ir vairāk saistīti ar sportisko pusi. Viņiem pareizi jānovērtē notikušais un jāiesniedz vērtējums valdei. Kad būs balsojums, tad balsošu," sacīja Žuks, neminot, vai balsos par vai pret Starkova palikšanu amatā.

Līdzīgi ar šādu iniciatīvu nebūtu gatavs nākt Arturs Zakreševskis, kurš nevēlējās būt tik kategorisks šajā jautājumā. "Sākumā ir jāuzklausa Starkovs. Ja būtu atlases spēles, tad domāju, ka arī Starkovs pats būtu uzrakstījis atlūgumu. Bet šī ir pārbaudes spēle. Jābūt vairāk informācijai un tad var domāt un lemt."

Konstruktīvāks un argumentētāks bija Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) viceprezidents, LFF valdes loceklis Žoržs Tikmers. Viņš sākotnēji portālam "Delfi" norādīja, ka 6. aprīlī svarīgākais jautājums būs trīs prezidenta amata kandidātu uzklausīšana un viņu atbildes uz futbola attīstības jautājumiem. "Nebūtu laba prakse, ja valde tiek sasaukta par vienu jautājumu, bet valdes sēdē kāds lūdz izskatīt pavisam citu jautājumu, turklāt tik nopietnu kā par valstsvienības situāciju. Jautājumam jābūt valdes sēdē un izziņotam iepriekš. Protams, jādzird arī Starkova skaidrojums, un tad valde var pieņemt lēmumu. Tādā avārijas režīmā, kā jūs domājiet, tas nebūtu... Ja vienu atceļ, tad jāzina, kas nāk vietā un "izceļ saulītē"."

Daudz asāks "Starkova jautājumā" bija viens no ilglaicīgākajiem LFF darbiniekiem Dainis Gudermanis, kurš neslēpa, ka ir gatavs šādu punktu rosināt skatīt valdes sēdē. "Mans rosinājums bija sasaukt ātrāk, bet lēma sēdi sasaukt 6. aprīlī. Jāskata ir valstsvienības jautājums un tas ir daudz plašāks jautājums, ne jau tikai Starkova jautājums. Saprotu, ka visā pasaulē treneris paziņo par atkāpšanos (uzreiz pēc šādām spēlēm), cits jautājums, ko pēc tam lemj valde. Es esmu stipri neapmierināts, ka tā netika darīts. Jautājums – kas nāks vietā (ja Starkovs tiks atlaists)? Nevar nojaukt veco māju, kamēr nav uzbūvēta jauna. Es izvirzīšu jautājumu par Starkovu, bet jautājums, kā darbosimies pie šādas atkāpšanās. Šajā situācijā nepieciešams jauns (kādreizējais Latvijas izlases galvenais treneris Gerijs) Džonsons. Šobrīd, ja ir tāda iespēja, Starkovam vajadzētu atkāpties, bet viņš pagaidām turpina procesu, bet mēs īsā laikā meklējam jaunu kandidātu. Kad ir jaunais kandidāts, tad notiek šī "varas maiņa". Kaut kādai pārejai ir jābūt."

Līdz otrdienas dienas vidum, kad portāls "Delfi" bija aptaujājis piecus no desmit LFF valdes locekļiem, pārējie pieci (Māris Verpakovskis, Vadims Direktorenko, Juris Keišs, Aleksandrs Isakovs un Guntis Blumbergs) vēl nebija nākuši klajā ar aicinājumu sasaukt ārkārtas valdes sēdi vai rosināt iekļaut 6. aprīļa sēdes darba kārtībā "Starkova jautājumu".

Pēc sarunas ar Gudermani portālam "Delfi" piezvanīja Tikmers, kurš apstiprināja, ka ir rosinājis sasaukt ārkārtas valdes sēdi. "Šo jautājumu nevar atcelt. To noteikti nesaistīsim ar kandidātu noklausīšanos, jo tas nebūtu nopietni. Risināsim, lai iespējami tuvākā laikā sasauktu un izsludinātu (ārkārtas sēdi). Ir jāiet un jārīkojas."

Jau pēc nepilnām divām stundām LFF izziņoja, ka 3. aprīlī pulksten 9:30 notiks LFF valdes ārkārtas sēde. "Valdes sēdē, reaģējot uz notikumiem pēc Latvijas nacionālās izlases spēles Gibraltārā un diskusijām kā futbola, tā arī plašākā sabiedrībā, tiks skatīti dažādi jautājumi, kas skar pašreizējo situāciju Latvijas nacionālajā izlasē," teikts LFF paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!