Foto: LETA
Latvijas futbola izlases vājie rezultāti pēdējā laikā liek apšaubīt galvenā trenera Aleksandra Starkova piemērotību šim amatam, tomēr pats speciālists neveiksmēs meklē tikai labo, uzsverot, ka iespēja tiek dota jaunajiem futbolistiem un ka šī brīža meistarības līmenis ir tāds kāds ir.

Starkovs Latvijas izlasi jau vada trešo reizi, un viņa vadībā gūts līdz šim lielākais panākums Latvijas futbola vēsturē – kvalificēšanās 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīram. Pirmajos divos piegājienos pie Latvijas izlases stūres viņš strādājis diezgan veiksmīgi, taču viņa trešajā "termiņā" izlases sniegums pārsvarā tiek kritizēts.

Latvijas izlase aizvadītajā nedēļas nogalē piedzīvoja savu apkaunojošāko zaudējumu neatkarīgās valsts vēsturē, zaudējot FIFA ranga vājākajai komandai Gibraltāram ar rezultātu 0:1. Pēc šī mača Starkovs kritizēja nelabvēļus, sacīja, ka spēlētāju meistarība un komandas saliedētība nav augsta, bet pats par atkāpšanos neieminējās. Viņa izteikumi pēc šāda apkaunojoša zaudējuma tika nosodīti, un tāpēc līdzjutēju vidū populārākais viedoklis ir, ka viņa laiks izlasē ir aiz muguras. Par Starkova atkāpšanos ierunājās arī šībrīža Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Guntis Indriksons.

Tā kā Starkovs joprojām ir labākais treneris Latvijas izlases vēsturē, piedāvājam atskatīties uz to, ko viņš sacījis gan pēc veiksmīgām spēlēm pret spēcīgām valstsvienībām, gan pēc neveiksmēm pret futbola pastarītēm. Zīmīgi, ka pēc lielām uzvarām Starkovs pateicās atbalstītājiem, bet pēc apkaunojošākā zaudējuma pieminēja nelabvēļus.

Starkovs priecājas par Latvijas prestižu, paveikto sensāciju un ierakstiem vēstures grāmatās

Foto: AFP/Scanpix

Protams, ka pēc panākumiem sarunāties ar žurnālistiem Starkovam bijis lielāks prieks. Savos pirmajos darba gados viņš ar Latvijas izlasi guva savus lielākos panākumus, un viņš slavēja savu komandu, Latvijas Futbola federāciju un bija sajūsmināts par paveikto.

2003. gada 11. oktobris. Latvija ar rezultātu 1:0 pārspēj Zviedriju un nodrošina otro vietu "Euro 2004" kvalifikācijas turnīra apakšgrupa, tādējādi kvalificējoties "play-off" kārtai.

"Esmu priecīgs, ka izpildījām uzdevumu, ko izvirzījām pirms kvalifikācijas cikla sākuma, - kļūt par reāliem konkurentiem cīņā par pirmajām divām vietām grupā. Mēs saglabājām intrigu līdz pēdējam mačam un tajā uzvarējām. Esmu ļoti priecīgs par savu komandu, par saviem futbolistiem un domāju, ka mēs bijām pelnījuši šādu vietu savā grupā. Priecājos, ka Latvijas futbola prestižs pēc šādas uzvaras ir audzis. Priecājos par futbolistiem, federācijas darbiniekiem un arī LFF prezidentu Gunti Indriksonu, kurš ļoti daudz dara Latvijas futbola labā. Mēs pirmoreiz sasniedzām tik nozīmīgu panākumu. Mums ir sapulcināta laba komanda, kas divus gadus pamazām kāpj uz augšu. Ja šodien mēs pakluptu uz šīm kāpnēm, tas būtu ļoti sāpīgi un nepatīkami. Tāpēc esmu priecīgs par futbolistiem, kuri beidzot sasnieguši kaut ko nozīmīgu. Citādi ir nomācoši visu laiku skriet uz vietas, tas nestimulē izaugsmi. Šodien mēs izdarījām strauju izrāvienu uz priekšu."

2003. gada 15. novembris. Latvijas izlase pirmajā "Euro 2004" kvalifikācijas "play-off" kārtas spēlē savā laukumā ar rezultātu 1:0 uzvar Turciju 1:0.

"Varbūt mums nesanāks, taču mēs pacentīsimies, un varbūt tomēr izdosies. Uz Stambulu nebrauksim kā tūristi, jo esam vadībā ar 1:0 un cīnīsimies. Tagad pat rezultāts divu spēļu summā atvirzījies otrajā plānā, jo mēs pirmo reizi uzvarējām tādā spēlē. Šodien nospēlēja komanda, un to apliecina tas, ka mums nebija vairāku līderu [Mihaila Zemļinska, Mariana Pahara, Dzintara Zirņa], bet spēles pavedienu komanda tomēr nepazaudēja. Taču no otras puses ir skaidrs, ka turki joprojām ir favorīti, un mūsu taktika, protams, būs pretuzbrukums un, protams, Māris Verpakovskis."

2003. gada 19. novembris. Latvijas izlase "Euro 2004. kvalifikācijas "play-off" kārtas atbildes spēlē izbraukumā ar Turciju nospēlē neizšķirti 2:2 un kvalificējas finālturnīram.

"Mēs Eiropā radījām sensāciju. Turcija bija favorīte, un es ļoti priecājos, ka uzvarējām. Mūsu taktika bija veiksmīga. Mēs spēlējām pretuzbrukuma futbolu. Turcijas līdzjutēji bija lieliski. Viņi mums aplaudēja. Tā nenotiek visur. Bija vairāki elementi, kas īstajā brīdī šogad mums sakrita īstajā vietā. Daudzi mūsu futbolisti spēlējuši ļoti labi, īpaši cīnījās mūsu aizsardzība. Ir svarīgi koncentrēties nākamajai spēlei, nevis izvirzīt cēlus mērķus, sapņot par brīnišķīgu nākotni."

2004. gada 19. jūnijs. Latvija "Euro 2004" otrajā spēlē cīnās neizšķirti 0:0 pret Vāciju, izcīnot pirmo punktu finālturnīrā.

"Šī ir vēsturiska - es gribēju teikt uzvara -, taču neizšķirts. Esmu laimīgs un lepns par savu valsti un komandas atbalstītājiem. Šī bija komandas otrā spēle mūsu pirmajā [Eiropas čempionāta] finālturnīrā. Šajā mačā mūsu futbolisti nebija tik nervozi, kā pirmajā spēlē. Jūtu, ka mana komanda ar katru spēli kļūst labāka un grupas noslēguma tabulā tagad Latvijas vienības rezultāti ietekmēs komandu sadalījumu. Vēlos, lai arī pēdējā apakšgrupas spēlē mēs [Latvijas futbola izlase] parādītu labu sniegumu."

2004. gada 23. jūnijs. Latvijas izlase "Euro 2004" mačā ar 0:3 zaudē Nīderlandei un noslēdz vēsturisko spēlēšanu Eiropas čempionāta finālturnīrā.

"Kopumā ļoti pozitīvi vērtēju komandas sniegumu un kopā ar līdzjutējiem esam radījuši labu priekšstatu par valsti. Vēlos apsveikt Nīderlandes futbolisti - viņi pierādīja, ka ir viena no labākajām izlasēm turnīrā. Bija ļoti grūti, paskatieties uz viņu rezervistiem - visi ir "zvaigznes". Mūsu izlasei ir lielas iespējas. Mēs pārāk baidījāmies no kļūdu pieļaušanas un viņiem bija lielāka pieredze."

2011. gada 6. septembris. Latvija savā laukumā "Euro 2012" kvalifikācijas spēlē savā laukumā cīnās neizšķirti ar Grieķiju.

"Spēli aizvadījām cienīgi un panācām labu rezultātu. Skaitot kopā mačus ar Gruziju un Grieķiju, jāsecina, ka esam nospēlējuši veiksmīgi. Kvalifikācijas cikla beigās bieži mēdz būt pārsteigumi. Savu motivāciju neesam zaudējuši. Atklāti sakot, Grieķija šoreiz nenodemonstrēja savu labāko sniegumu, taču tas notika mūsu pretspēles dēļ. Neļāvām viņiem izvērsties, neļāvām pretiniekiem spēlēt ātri un labi darbojāmies pretuzbrukumos. Protams, ka vēlējāmies uzvarēt, taču šoreiz savu lomu nospēlēja grieķu pārspēks, kā rezultātā otrajā puslaikā bijām spiesti spēlēt no aizsardzības. Ticiet man, pēc spēles ģērbtuvē nebija neviena priecīga spēlētāja, jo iesistie vārti bija Grieķijas spēlētāju laime."

2013. gada 28. maijs. Latvijas izlase pārbaudes spēlē cīnās neizšķirti 3:3 ar Turciju.

"Kā mēs visi lieliski zinām, Turcijas un Latvijas izlašu savstarpējo spēļu vēsturē mūsu komandai ir spilgts ieraksts pirms desmit gadiem notikušajās Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs. Esmu priecīgs, ka šodien šī jaunā komanda ierakstīja vēl vienu lapaspusi abu valstsvienību savstarpējo spēļu vēsturē. Turcijas izlase bija šī mača favorīte un tā lielāko cīņas daļu kontrolēja spēli, tāpēc esmu priecīgs, ka komandai izdevās izcīnīt neizšķirtu. Tas ir labs rezultāts mūsu vienībai."

Starkovs pēc zaudējumiem kritizē spēlētāju meistarību, meklē pozitīvo un nopeļ nelabvēļus

Foto: F64

Zaudējumi futbola pundurvalstīm vienmēr tiek uztverti saasināti. Lai arī Latvijas izlase nav futbola lielvalsts, tomēr pārspēt šāda līmeņa komandas gribas vienmēr un to gribas izdarīt pārliecinoši. Pēc šādām spēlēm Starkovs parasti meklējis zaudējuma iemeslus, lūko vērtīgas atziņas un izsaka kritiku.

2009. gada 15. novembris. Latvijas izlase ar 1:2 pārbaudes spēlē izbraukumā zaudē Hondurasai.

"Šī bija ļoti noderīga spēle, pārbaudījām vairākus jaunos spēlētājus, paskatījāmies kā viņi tiks galā ar stresa situāciju daudzu tūkstošu līdzjutēju priekšā. Šajā mačā līdera lomu uzņēmās tādi spēlētāji kā [Andrejs] Rubins, [Vitālijs] Astafjevs, [Deniss] Ivanovs, [Deniss] Kačanovs, [Andris] Vaņins. Ļoti labi nospēlēja arī [Genādijs] Solovjovs, [Maksims] Rafaļskis, tāpat veiksmīgi nospēlēja arī [Rits] Krjauklis. Uzvarai pietrūka meistarība. Ja mūsu spēlētāji izdarīs secinājumus pēc kļūdām, tad viņi varēs vēl progresēt un meistarība augs."

2013. gada 22. marts. Latvija 2014. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā izbraukumā nospēlē neizšķirti 1:1 ar Lihtenšteinu.

"Mēs esam ļoti sarūgtināti par rezultātu. Esmu personīgi sarūgtināts par komandas parādīto spēli. Nespējām radīt pietiekoši daudz vārtu gūšanas momentus, tajā pašā laikā pietiekoši brīvi ļāvām pretiniekam veidot momentus pie mūsu vārtiem. Ja mēs gūtu vārtus, tad spēles ritējums mainītos. Es nebiju domājis, ka mūsu aizsargi atļaus tik daudz Lihtenšteinas futbolistiem. Līdz pat pēdējai minūtei mēs ļoti gribējām un tiecāmies uzvarēt šo maču, taču spēles finālsvilpe apstādināja mūsu centienus tieši uzbrukuma fāzē. Neskatoties uz to, uzskatu, ka Lihtenšteinas izlase šo maču nospēlēja ļoti labi."

2017. gada 7. oktobris. Latvijas izlase 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijā izbraukumā nospēlē neizšķirti 0:0 ar Fēru salām.

"Teikšu tā, ka saskārāmies ar labi saspēlētu komandu un pretinieki mums radīja problēmas. Bet esmu apmierināts ar spēlētāju attieksmi un pašatdevi. Diemžēl, dzīvojam tādā brīdī, ka jāparāda raksturs, lai tiktu pie punkta pret tādām komandām kā šodien. Centāmies uzbrukt, bet ne viss izdevās. Mums nesanāca spēle caur malējiem futbolistiem, un šajā pozīcijā mājinieki mūs apspēlēja. Mēs labi nospēlējām centrālajā zonā un īpaši centra aizsargi labi nospēlēja, darbojoties bez kļūdām. Pret mums spēlēja komanda, kas, diemžēl, šobrīd ir stiprāka, un turnīra tabula tam ir tikai pierādījums."

2017. gada 13. novembris. Latvija pārbaudes spēlē zaudē Kosovai ar 3:4.

"Mums kā zaudētājiem ir ļoti nepatīkama sajūta šobrīd, jo vēl piecas minūtes līdz spēles beigām mēs atradāmies vadībā, tomēr nespējām noturēt pārākumu. Vēlējos atzīmēt, ka šodienas spēle bija ļoti dzīva, abas komandas demonstrēja uzbrūkošu spēles stilu. Esmu apmierināts mūsu komandas darbībām uzbrukumā. Protams, šādi zaudējumi var būt ļoti vērtīgi komandas attīstībai nākotnē, arī no šādām spēlēm nepieciešams mācīties, piemēram, noturēt rezultāta pārsvaru. Šī komanda praktiski visas spēlēs pietiekoši asi spēlēja uzbrukumā. Protams, Kosova spēlēja savā laukumā, un arī vietējo līdzjutēju atbalsts viņiem ļoti palīdzēja."

2018. gada 22. marts. Latvijas izlase pārbaudes mačā atkal nospēlē neizšķirti ar Fēru salām – 1:1.

"Nospēlējām ļoti labu maču pret Fēru salām, kas reitingā jau kādu laiku ir augstāk pār mums un kuras sastāvā ir labi futbolisti. Pret Fēru salām arī iepriekšējās divās spēlēs mums neklājās viegli."

2018. gada 25. marts. Latvijas izlase pārbaudes spēlē ar 0:1 zaudē Gibraltāra valstsvienībai.

"Ziniet, futbolā nereti notiek paradoksi. Šajā mačā mums piederēja pārsvars, it īpaši, pirmajā puslaikā. Savukārt otrajā puslaikā ielaidām vārtus pēc rikošeta, kas bija zināmā mērā neloģisks, ja vērtējam tieši pēc spēles gaitas. Toties šie vārti iepriecināja mūsu nelabvēļus. Viennozīmīgi tas ir slikts zaudējums. Galvenais secinājums ir tāds: visi, kas šobrīd met akmeņus mūsu virzienā, viņiem ir taisnība. Bet īsti vīrieši šādā situācijā cienīgi pārdzīvo šo neveiksmi un neatbild pretim. Atkārtošos, šobrīd spēlētājiem ir ļoti pareizs zaudējuma pašnovērtējums un ir jūtama atbildības sajūta. Zaudējuma iemeslus nemeklējam ārpus komandas. Gibraltārs ir tā komanda, kuru mums ir pienākums uzvarēt. Taču futbolā tādus vārdus kā "pienākums uzvarēt" allaž nepieciešams pierādīt laukumā. Gan Latvijas izlase savulaik, gan arī jebkurš klubs iziet cauri šādiem sliktiem zaudējumiem. Jo ir tādi zaudējumi, par kuriem nav kauns... Šis zaudējums, protams, nav tas gadījums. Protams, ar spēlētājiem pēcspēles sapulcē runājām par to, cik nozīmīgi ir tādi faktori kā komandas sastāvs, kas tajā spēlē un kāda ir futbolistu attieksme, noskaņojums un pašatdeve. Kas pietrūka? Meistarība. Tā ir meistarība paredzēt, kur nonāks konkrētā epizodē bumba, kā piekļūt tai utt. Vairākiem futbolistiem, kas pašlaik ir izlasē, ir tikai viens mīnuss – tā ir viņu jaunība un pieredzes trūkums. Tomēr, kā man liekas, mums pietrūka kopējas komandas saliedētības."

Ko saka tauta?


Foto: F64
Mūsdienās līdzjutēju un futbola ekspertu viedokli var atrast sociālajos tīklos. Pēc zaudējuma Gibraltāram Starkovam kritiku veltīja fani, žurnālisti un, protams, LFF prezidenta amata kandidāti.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!