Foto: F64

Latvijas šorttrekists Roberto Puķītis, iespējams, nemainīs sportisko pilsonību, ja vien pie Latvijas izlases vadīšanas nestrādās Evita Krievāne, pirmdien intervijā raidījumā "Sporta studija" teica sportists.

Pagājušajā nedēļā Puķītis paziņoja, ka mainīs sportisko pilsonību un turpmāk pārstāvēs citu valsti. Tomēr pēc notikušajām sarunām ar Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK), Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) un Latvijas Slidošanas asociācijas (LSA) vadību, klātesot arī Ventspils Olimpiskā centra pārstāvjiem rasta iespēja, ka šorttrekists paliks Latvijā.

"Lēmums tiks apstiprināts līdz pirmdienai. Viņu interesēs un manās interesēs, lai es palieku Latvijā. Ja nevar sastrādāties, tad es tiekšos turp, kur varu sasniegt kaut kādus rezultātus. Tā kā atradām kaut kādu kopsaucēju, tad apdomāšu un pirmdien sniegšu gala lēmumu," sacīja 23 gadus vecais sportists.

Puķītis norāda, ka viens no galvenajiem iemesliem bija Latvijas šorttreka komandas treneres Evitas Krievānes un olimpiskās delegācijas vadības lēmums par šorttrekistu startiem Phjončhanā. Korejā tika izlemts, ka Puķītis un otrs Latvijas sportists Roberts Zvejnieks katrs startēs divās disciplīnās. Puķītis apgalvo, ka šāds lēmums paziņots tikai divas dienas pirms viņa pirmā starta, bet pirms tam bija plānots, ka viņš startēs trīs disciplīnās.

Otrs un – kā norāda Puķītis – galvenais iemesls konfliktam ir "kā viņa dēvē, Latvijas izlases galvenās treneres" Krievānes sliktā izturēšanās pret Latvijas sportistiem. "Tagad es vairāk runāju par sevi, bet zināms ir arī par citiem sportistiem, ko viņa dara aiz muguras. Uz Koreju es braucu kā Latvijas slidotājs, un viņai vajadzētu attiekties saprotoši, kā pret visiem sportistiem, kaut vai netrenējos Latvijā."

Puķītis uzsver, ka finansiālās lietas šajā konfliktā nav noteicošās, jo svarīgāks ir cilvēciskais faktors. "Lai sasniegtu augstu rezultātu, augstā līmenī jābūt arī cilvēciskajam faktoram. Ja es atbraucu uz Pasaules kausa sacensībām no Itālijas un viņi atbrauc no Latvijas, un viņa mani dēvē par citas valsts sportistu... Tad saka, ka es neesmu Latvijas izlasē, tad atvainojiet, tur ir lielas problēmas."

Puķītis atgādina, ka Phjončhanā pirms disciplīnu sadalīšanas bijis haoss, tādēļ nācies iejaukties LOK vadībai, pēc kā arī nolemts katram sportistam ļaut startēt divās disciplīnās (Latvijai trīs disciplīnās bija četras starta vietas).

Lai gan Phjončhanā slidotāji dzīvojuši kopā, Latvijas kopības sajūtas neesot bijušas. Puķītis ironiski bilst – "ja apsveikšana ar labu startu ir aprunāšana otra istabā, kur ir plānas sienas, tad...".

Puķītis neslēpj, ka šobrīd ir izvirzīts zināms ultimāts no viņa puses – vai nu sportists turpina pārstāvēt Latviju, bet ne Krievānes vadībā, vai nu paliek trenere. Kādu kompromisu ar iespējamo trenēšanos Jelgavā, kur nodarbības vada Krievāne, Puķītis nepieļauj.

"Mēs domājam atrast jaunu treneri. Jā, var teikt, kopā ar mani. Tas notiks pusgada laikā. Līdz tam būs piesaistīts tā saucamais komandas līderis, kas brauks uz sacensībām un veidos Latvijas izlasi sakarīgi, kā vienu ģimeni," paziņoja Puķītis.

Sportists bilst, ka pēc četriem gadiem Pekinas olimpiskajās spēlēs Latvijas stafetes komandai varētu būt labas izredzes pacīnīties par medaļām, ja vien būs vienota komanda. Sportists norāda uz Ungārijas komandu, kas Phjončhanā stafetē izcīnīja zelta medaļas, bet pirms četriem gadiem Sočos nebija pārstāvēta. Pēc Puķīša teiktā, Ungārijas šorttrekā pirms četriem gadiem arī bijušas pārmaiņas, kas devušas rezultātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!