Foto: LETA

Latvijas Basketbola savienība (LBS) pirmdien ārkārtas valdes sēdē neesot konstatējusi nekādus pārkāpumus bijušā izlašu direktora Māra Jučmana (attēlā pa kreisi) darbā.

Marta sākumā Jučmanis vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), vainojot LBS un tās ģenerālsekretāru Edgaru Šnepu par mēģinājumu izspiest Ministru kabineta piešķirto prēmiju. Tiesa, pats Šneps apgalvojumus par prēmijas izspiešanu nodēvēja par meliem. Viņš skaidroja, ka Jučmanis, beidzot darbu, ir atstājis finansiālas saistības, kuras negrib nokārtot. Bijušajam izlašu direktoram esot jāpaskaidro LBS finanšu līdzekļu pārtēriņš 53 471,78 eiro apmērā, pretējā gadījumā LBS šo naudu piedzīšot tiesas ceļā.

Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska portālam "Delfi" pastāstīja, ka pēc sūdzības par iespējamu prēmijas izspiešanu Latvijas Basketbola savienībā (LBS) Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi. Iesniegums nodots izvērtēšanai Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldei. Pēc pārbaudes policija lems, vai ir pamats sākt kriminālprocesu.

Pirmdien tika rīkota LBS valdes sēde tieši šajā jautājumā, un uz to bija uzaicināts arī Jučmanis. Pēc pāris precizējošu jautājumu uzdošanas saistībā ar pārtēriņu valdei pret bijušā izlašu direktora darbu nekādu pretenziju neesot bijis, turklāt LBS prezidents Valdis Voins (attēlā pa labi) viņam esot atvainojies.

"LBS valde sēdē tika skatīts jautājums par finanšu pārtēriņu, kas man bija atsūtīts. Šajā sadaļā nekādi pārkāpumi no manas puses netika konstatēti, un Voins man personīgi atvainojās," atklāja Jučmanis.

Jučmanis arī piebilda, ka sīkāk komentēt par pārtēriņu viņš nevar, jo viņš nezinot, vai tāds tiešām vispār ir.

"Pret mani LBS valdei nebija nekādu pārmetumu, bet kādi turpmākie lēmumi tiks pieņemti - tas lai paliek tās kompetencē," izteicās Jučmanis.

Pagājušā gada izskaņā Jučmanis saņēma Ministru kabineta piešķirto prēmiju 5524,79 eiro apmērā par izciliem sasniegumiem sportā. Prēmija viņam kā Latvijas izlases direktoram pienācās par valstsvienības izcīnīto 2017.gada Eiropas čempionu titulu 3x3 basketbolā. Latvijas komanda ar Kārli Paulu Lasmani, Nauri Miezi, Edgaru Krūmiņu un Agni Čavaru sastāvā šajā sporta veidā, kas iekļauts arī 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu programmā, negaidīti par kontinenta čempioniem kļuva pagājušā gada jūlijā.

Tiesa, jau pirms prēmijas saņemšanas Šneps decembrī Jučmani esot informējis, ka naudas summa būs jāziedo LBS, bet pats no tās drīkstot paturēt vien 3%, jo tāda esot ierastā kārtība, iesniegumā KNAB raksta bijušais izlašu direktors. Pēcāk ģenerālsekretārs arī esot sūtījis "WhatsApp" ziņas ar atgādinājumu, lai tiktu pārskaitīts ziedojums.

"Par sūtītajām ziņām jāatbild pašam Šnepam. Joprojām uzskatu, ka tā no viņa puses bija šantāža un ziedojuma pieprasījums pret manu gribu," norādīja Jučmanis. "Medijiem viņš sākotnēji bija teicis, ka nekādas ziņas man nav sūtījis, bet vēlāk tomēr bija spiests atbildēt, ka ir to darījis."

Jučmanis uzsvēra, ka klaja nepatiesība ir arī apgalvojumi, ka no viņa nav saņemtas visas atskaites par paveikto, jo tas esot izdarīts jau sen.

Tiesa, pagājušajā nedēļā informatīvajā telpā parādījās informācija, ka Jučmanis LBS darbinieku iekšējā sarakstē tomēr esot paudis gatavību ziedot prēmiju 3x3 basketbola vajadzībām, bet pirmdien viņš teica, ka tas bijis jau pēc Šnepa aicinājuma veikt ziedojumu un ka sarakstē tas ierakstīts kā joks.

Jučmanis 2.martā no nu jau atlaistā LBS finanšu direktora Arvīda Grigaļāviča saņēmis organizācijas prezidenta Voina parakstītu darba devēja rīkojumu par paskaidrojumu pieprasīšanu. Viņam esot jāpaskaidro LBS finanšu līdzekļu pārtēriņš 53 471,78 eiro apmērā, pretējā gadījumā LBS šo naudu piedzīšot tiesas ceļā.

"No Grigaļāviča teiktā sapratu, ka LBS ģenerālsekretārs Šneps ir gatavs atstāt minēto pieprasījumu bez virzības, ja es nekavējoties noziedošu iepriekš minēto prēmiju," iesniegumā KNAB rakstīja Jučmanis.

Jučmanis LBS rīcību saistībā ar vairāk nekā 53 000 eiro piedzīšanu raksturoja kā šantāžu. Jučmanis lūdzis KNAB veikt visas procesuālās darbības viņa tiesību aizstāvībai un vainīgos saukt pie atbildības.

Šneps Jučmaņa teikto par prēmijas izspiešanu nodēvēja par nepatiesību: "Tās ir muļķības," viņš teica.

Ģenerālsekretārs skaidro, ka Jučmanis, beidzot savu darbu, ir atstājis finansiālas saistības. "Savu darbu viņš ir beidzis, bet rēķini turpina nākt," norādīja Šneps, kurš apstiprināja, ka bijušajam izlašu direktoram ir izsūtīts dokuments par pārtēriņiem.

"Māris [Jučmanis] atbildēja par izlašu budžetu. Neviens cits tos tēriņus nekontrolē, vai arī dara to periodiski. Vadība paraksta tikai rēķinus. Par to, vai varam [konkrētus tēriņus] atļauties, atbild katras struktūrvienības vadītājs, šajā gadījumā Jučmanis," skaidroja Šneps.

Viņš teica, ka LBS konstatējusi pārtēriņus un tagad par to nosūtījusi Jučmanim "juridiski korekti sakārtotu dokumentu".

Tikmēr LBS valdes loceklis Edgars Jaunups sākotnēji bija pārsteigts, izdzirdot par LBS finanšu līdzekļu pārtēriņu.

"Esam noslēguši pagājušo finansiālo gadu. No ģenerālsekretāra nekādas šādas informācijas nebija, tieši pretēji - bija ziņojums, ka viss ir kārtībā," sacīja Jaunups.

Tiesa, neilgi pēc tam Jaunups no Šnepa esot saņēmis īsziņu, ka pārtēriņš tomēr bijis.

LBS budžeta izpilde tiek vērtēta vairākas reizes gadā, kā arī noslēdzot finansiālo gadu.

KNAB Jučmaņa sūdzību par iespējamu prēmijas izspiešanu pārsūtījis Valsts policijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!