Phjončhanas olimpisko spēļu hokeja turnīrs būs unikāls ar to, ka nevienā izlasē nespēlēs spēlētāji no Nacionālās hokeja līgas (NHL), tāpēc šī sporta veida lielvalstij Kanādai nācās meklēt labākos pieejamos spēlētājus Eiropā. Kanādas valstsvienība savu sastāvu Phjončahanas spēlēm jau paziņojusi, bet pēdējo sagatavošanos posmu aizvada Rīgā.

Kanādas izlase pirms olimpiskajām spēlēm arī aizvadīs pārbaudes spēli ar Latvijas valstsvienību. No līdzjutēju puses par šo maču esot ļoti liela interese, tāpēc sagaidāms, ka "Arēnā Rīga" atmosfēra būs lieliska. Kanādas hokejisti savus treniņus aizvada "Inbox.lv" ledus hallē Piņķos, un pēc trešdienas treniņa ģenerālmenedžeris Šons Burks pamatoja, kāpēc viņi trenējas tieši šeit.

"Rīga ir skaista pilsēta. Mums izlasē ir 13 spēlētāji no Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandām, tāpēc Rīga bija ērta pilsēta tādā ziņā. Šeit ir laba treniņu vieta, mums ir labas attiecības ar Latvijas Hokeja federāciju (LHF) un mēs šeit esam bijuši iepriekš. Šeit vienmēr ir labi apstākļi un labi hokeja fani," Latvijas žurnālistiem teica Burks.

Kanādas izlasē iekļauts Rīgas "Dinamo" aizsargs Karls Stolerijs, bet uz vietu pretendēja arī uzbrucējs Brendons Makmilans. Tāpat sezonas laikā no "Dinamo" atlaistais vārtsargs Džastins Pīterss brauks uz Phjončhanu.

"Ziņu par iekļūšanu izlasē saņēmu janvārī pēc spēles mājās ar Kazaņas "Ak Bars". Pēc spēles telefonā redzēju, ka man atstāta ziņa un ka esmu iekļuvis komandā. Biju sajūsmināts un nevarēju atrast īstos vārdus. Tā būs lieliska pieredze, un pārstāvēt savu valsti būs gods," neslēpa Stolerijs.

Aizsargs ar vairākiem Kanādas izlases komandas biedriem kopā spēlējis jau iepriekš, tāpat viņš saviem tautiešiem izrādījis savas iecienītākās vietas Rīgā.

"Spēle pret Latvijas izlasi būs interesanta," turpināja Stolerijs. "Būs dīvaini spēlēt pret saviem Rīgas "Dinamo" komandas biedriem, bet mačs būs labs un fani būs sajūsmināti. Olimpiskajās spēlēs cīņas būs ļoti līdzīgas, mēs mēģināsim aizstāvēt Kanādas godu un atkal izcīnīt zelta medaļas."

"Stolerijs ir mobils aizsargs, kurš var spēlēt abos laukuma galos. Tieši šī iemesla dēļ mēs viņu ievērojām un iekļāvām izlasē. Mēs ar viņu rēķināmies," Rīgas "Dinamo" aizsarga iekļaušanu izlasē pamatoja Kanādas izlases galvenais treneris Villijs Dežardēns.

Dežardēnam svētdien atkal būs iespēja spēlēt pret sava kolēģa Boba Hārtlija vadīto komandu. Abiem iepriekš bijuši dueļi NHL, tāpēc viņš ir pārliecināts, ka spēle būs aizraujoša.

"Mums vēl jāstrādā pie daudziem spēles aspektiem. Spēlētāji darbojas enerģiski, man tas patīk. Protams, ka viņi nogurst no treniņiem, tāpēc viņi vēlas pēc iespējas ātrāk sākt spēlēt. Bobs ir ļoti labs treneris. Viņa vadītās komandas vienmēr spēlē labi. Tā būs līdzīga spēle, viņi vēlas mājās nospēlēt labi. Mums viegli nebūs," par Rīgā gaidāmo maču izteicās treneris.

"Mums kopā vēl jāpavada laiks, lai saspēlētos. Mēs necenšamies izdomāt kaut kādas jaunas sistēmas, slīpējam spēles pamatelementus, kurus spēlētāji zina. Mēs vēl visi neesam bijuši kopā, tāpēc ir grūti spriest par mūsu stiprajām vai vājajām pusēm. Man patīk mūsu aizsardzības līnija, jo tā var pieturēt ripu. Mēs spēlēsim smagi, neatlaidīgi un ar lielu enerģiju," turpinājumā teica Dežardēns.

Burks uzsvēra, ka spēlētāji ir ļoti priecīgi pārstāvēt savu valsti, jo viņiem iepriekš tāda iespēja nav bijusi. Kanādas izlases ģenerālmenedžeris arī norādīja, ka nespēj nosaukt vienu komandu, kas būs galvenā medaļu pretendente: "Ir vairākas komandas. Protams, ka Krievijai būs laba komanda, un viņus var uzskatīt par favorītiem. Arī mums būs iespēja uzvarēt. Turnīrs būs līdzīgs." Viņa viedoklim piekrita arī Dežardēns.

Kanādā vienmēr no izlases sagaida medaļas, un Burks to apzinās. Tāpat ģenerālmenedžeris stāstīja, ka spēlētāji bija ļoti pagodināti, kad viņiem paziņoja par iekļūšanu izlases sastāvā. "Viņiem tas bija emocionāls mirklis, kas mums sniedza gandarījumu," teica Burks.

Kanādas hokeja izlases sastāvs dalībai Phjončhanas olimpiskajās spēlēs:
vārtsargi: Bens Skrīvenss ("Salavat Julajev", KHL), Džastins Pīterss ("Koln", Vācija), Kevins Pulens ("Medveščak", Horvātija)

aizsargi: Stefans Eliots ("HV-71", Zviedrija), Čejs Genovejs ("Lada", KHL), Kodijs Golubefs ("Stockton Heat", AHL), Marks Andrē Granjāni (Minskas "Dinamo", KHL), Kriss Lī (Magņitogroskas "Metallurg", KHL), Maksims Noro ("SC Bern", Šveice), Mets Robinsons (Maskavas CSKA, KHL), Karls Stolerijs (Rīgas "Dinamo", KHL)

uzbrucēji: Renē Burks ("Djurgardens", Zviedrija), Žilbērs Brilē ("Kuņluņ Red Star", KHL), Endrjū Ebets ("SC Bern", Šveice), Kvintons Houdens (Minskas "Dinamo", KHL), Kriss Kelijs, Robs Klinkhammers (abi "Ak Bars", KHL), Brendons Kozuns ("Lokomotiv", KHL), Maksims Lapjērs ("Lugano", Šveice), Ēriks O'Dells ("Soči", KHL), Meisons Reimonds ("SC Bern", Šveice), Dereks Ruā ("Linkopings", Zviedrija), Kristians Tomass ("Wilkes-Barre/Scranton Penguins", AHL), Voiteks Voļskis (Magņitogorskas "Metallurg", KHL), Lindens Vejs ("Baris", KHL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!