Foto: AFP/Scanpix/LETA
Jau nākamnedēļ pirmie Latvijas sportisti sāks savu ceļu uz Phjončhanu, kur 9. februārī sāksies 2018. gada ziemas olimpiskās spēles.

Pirmdien Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) izpildkomitejas sēdē tika apstiprināts, ka uz sacensībām Korejas kalnu kūrortā dosies 35 sportisti deviņās sporta disciplīnās: ātrslidošanā, biatlonā, bobslejā, daiļslidošanā, distanču slēpošanā, kalnu slēpošanā, kamaniņu sportā, skeletonā un šorttrekā. 14 sportistiem šī būs olimpiskā debija.

Kā skaidro Latvijas olimpiskās delegācijas vadītājs Žoržs Tikmers, lielākās diskusijas bijušas ar Latvijas Slēpošanas federāciju, kas vēlējusies lielāku tehnisko personālu. Tā kā Phjončhanā nespēlēs Latvijas hokeja izlase, tad šoreiz Latvijas delegācija bija vairāk ierobežota akreditējamo personu skaita ziņā.

"Nevaram akreditēt vairāk kā konkrētu skaitu cilvēku. Esam izmantojuši visas iespējas, mums pat ir noīrētas sešas gultas vietas ārpus olimpiskā ciemata. Es pats olimpisko spēļu sākumā nedzīvošu ciematā, dodot vietu kādam no apkalpojošā personāla," skaidro Tikmers, atgādinot par strīdīgiem notikumiem 2016. gada Rio olimpiskajās spēlēs. Toreiz lielu traci sacēla gadījums, kad peldētājas Aļonas Ribakovas trenera vietā akreditāciju olimpiskajā ciemetā ieguva toreizējais Latvijas Peldēšanas federācijas prezidents Kaspars Pone.

Pirms četriem gadiem lielākā daļa Latvijas delegācija uz Soču olimpiskajām spēlēm devās vienoti ar čarterreisu, bet šoreiz tas nav plānots. Pārsvarā sportisti un apkalpojošais personāls dosies ar reisiem caur Frankfurti vai Helsinkiem, bet būs daži izņēmumi. Plānots, ka šīs nedēļas nogalē Latvijas delegācijas pārstāvji Phjončahanā izies pēdējās olimpisko spēļu sagatavošanās formalitātes, iesniegs attiecīgos reģistrācijas dokumentus, pēc kā varēs sākt iekārtot Latvijas sportistu mājvietas.

"Pirmā lielākā delegācija gaidāma 31. janvārī, kad ieradīsies kamaniņu braucēji un viņu pavadošais tehniskais personāls, mediķi. Visas delegācijas loģistika vēl tiek precizēta, bet tas vairāk attiecas uz tehnisko personālu," norāda Tikmers.

Salīdzinot ar 2014. gada Soču ziemas olimpiskajām spēlēm un 2016. gada Rio vasaras olimpiskajām spēlēm Phjončhanā nevajadzētu būt tik lielām sadzīves problēmām, prognozē Tikmers. Soču olimpisko spēļu laikā vairākiem sportistiem radās problēmas ar elektrību numuriņos, bet Rio olimpiskajā ciematā, piemēram, svarcēlāja Artūra Plēsnieka istabiņā bija tualetes darbības problēmas.

"Telpas un tehniskais nodrošinājums būs pārbaudīts daudz labāk, nekā tas bija divās iepriekšējās olimpiskajās spēlēs. Cerams, ka nevajadzēs risināt santehnikas vai elektrības jautājumus. Ja būs, tad risināsim tos uz vietas. Mums ir arī labs kontakts ar Latvijas vēstniecību Korejā. Runājot par istabiņām, tās nav sevišķi lielas, es pat teiktu, ka mazas. Tur ir tādi mazi lodziņi. Bet pacentīsimies ar savu iekārtojumu un īpašiem akcentiem radīt sportistiem noskaņojumu," nianse atklāj Tikmers, neslēpjot, ka Phjončhanā tiks izmantots Latvijas simtgades motīvs saistībā ar valsts nozīmīgo jubileju šī gada novembrī. Tikmers gan norāda, ka masīvajiem bobslejistiem nevajadzētu rasties problēmām istabiņās, jo apstākļi visu valstu sportistiem būs vienādi.

Atšķirībā no Soču olimpiskajām spēlēm, Phjončhanā netiks ierīkota speciāla Latvijas māja, kurā pirms četriem gadiem notika dažādi pasākumi Latvijas popularizēšanai ārpus sacensībām.

Runājot par valsts amatpersonām, Tikmers uzsver, ka šoreiz uz Phjončhanu dosies Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, kurš Korejā būs olimpisko spēļu sākumā un piedalīsies Latvijas karoga pacelšanā olimpiskajā ciematā. Kā to paredz protokols, kopā ar Vējoni un viņa kundzi dosies vēl trīs pavadošās personas. Phjončahanā kā viesis būs arī Aizsardzības ministrs, bijušais olimpietis, LOK viceprezidents Raimonds Bergmanis.

Pirmo reizi kopā ar Latvijas olimpisko komandu sacensību vietā būs drošības virsnieks. Kā savā vēstulē norādījis Latvijas Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, Korejā šos pienākumus veiks viņa vietnieks Artis Velšs.

"Pasaulē situācija ir mainījusies. Pirmo reizi kā amatpersona mums līdzi dosies drošības virsnieks. Phjončhanā darbosies speciālais drošības centrs, kurā būs daudzu valstu pārstāvji, un šoreiz arī Latvijas. 29. janvārī Latvijā mums vēl būs speciāls pasākums, paziņosim karognesēju, bet pirmajā daļā sportistiem un visiem pārējiem tiks sniegta speciāla informācija drošības jautājumos," sacīja Tikmers, norādot uz saspīlētajām attiecībām Korejas pussalā starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju. "Ja runātu pirms pusgada, tad sajūtas būtu citas. Tagad ir pavisam citas sajūtas. Tas, ka Latvijas komandai līdzi dosies drošības virsnieks, ir pareizi. Tādu lēmumu pieņēmušas daudzas valstis."

XXIII ziemas olimpiskās spēles Korejas kūrortā Phjončhanā svinīgi atklās 9. februārī, bet dažos sporta veidos sacensības risināsies jau pāris dienas iepriekš. Pēdējos medaļu komplektus sadalīs 25. februārī, kad risināsies arī svinīgā noslēguma ceremonija.

Portāls "Delfi" visu olimpisko spēļu laikā specializētajā sadaļā "Phjončhana 2018" detalizēti informēs par notikumiem XXIII ziemas olimpiskajās spēlēs. Speciālreportāžas no olimpisko spēļu mājvietas Phjončhanā nodrošinās "Delfi" sporta nodaļas redaktors Uldis Strautmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!