Foto: F64
Latvijas kamaniņu braucēja Kendija Aparjode, kā arī brāļu Andra un Jura Šicu divnieku ekipāža svētdien izcīnīja piektās vietas Lillehammerē notikušā Pasaules kausa sezonas priekšpēdējā, astotā, posma Sprinta kausā.

Līdz ar to Pasaules kausa sezonā sportistiem atlicis aizvadīt vien nākamajā nedēļā Siguldā plānoto etapu, kas paralēli būs arī Eiropas čempionāts.

Dāmām Aparjode sasniedza pārliecinoši labāko rezultātu savā Pasaules kausa karjerā. Rekordu sportiste sasniedza otro reizi šonedēļ, jo sestdien pamatsacensībās viņa guva desmito vietu un pirmo reizi iekļuva desmitniekā.

Sprinta kausā tradicionāli tiek veikts viens brauciens, turklāt laika atskaite sākas nevis no starta vietas, bet gan aptuveni 100 metrus pēc tā, kad kamaniņu braucēji jau ir ieskrējušies. Sprinta kausā pie starta tiek 15 labākie katrā disciplīnā pēc Pasaules kausa posmā sasniegtajiem rezultātiem. Tāpat Sprinta kausā tiek sadalīti Pasaules kausa kopvērtējuma punkti.

Dāmu sacensībās Sprinta kausā uzvarēja amerikāniete Sammera Bričere, kurai nieka 0,002 sekundes piekāpās krieviete Viktorija Demčenko, bet trešā bija Natālija Geizenbergere no Vācijas, nodrošinot triumfu Pasaules kausa kopvērtējumā.

Aparjode uzvarētājai zaudēja 0,096 sekundes, kamēr augsto septīto vietu izcīnīja Ulla Zirne, atpaliekot 0,118 sekundes, bet 13.vietu guva Elīza Cauce, kura zaudēja 0,384 sekundes.

Kopvērtējumā astoņos posmos aizvadītajās 11 sacensībās Geizenbergere iekrājusi 950 punktus un vairs nav apsteidzama. Viņai ar 679 punktiem seko Sprinta akusā vien 11.pozīcijā palikusī tautiete Tatjana Hifnere, kamēr uz trešo pozīciju ar 634 punktiem pakāpusies Bričere.

No latvietēm Caucei un Zirnei ir attiecīgi 268 un 260 punkti, kas dod 16. un 17.vietu, bet Aparjode pēc veiksmīgā Norvēģijas etapa ar 186 punktiem pacēlusies uz 21.pozīciju.

Zīmīgi, ka divās Lillehammeres sacensībās Aparjode kopā tika pie 91 punkta, kas ir gandrīz tikpat cik viņa iekrāja sezonas pirmajos deviņos mačos.

Vēl šosezon Pasaules kausā pie punktiem tikusi Elīna Ieva Vītola, kura ar 50 punktiem atrodas 37.pozīcijā.

Tikmēr Sprinta kausā divniekiem piekto vietu izcīnīja Šici, kamēr 11.pozīcijā palika Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš.

Šeit panākumu svinēja austrieši Georgs Fišlers un Peters Pencs, kuriem par 0,060 sekundēm piekāpās vācieši Tobiass Vendls un Tobiass Arlts, bet trešie palika amerikāņi Mets Mortensens un Džeisons Terdimens.

Savukārt Šici atpalika par 0,148 sekundēm, bet Gudramovičs un Kalniņš zaudēja 0,399 sekundes.

Kritienu Sprinta kausā piedzīvoja šīs sezonas labākie braucēji Toni Egerts un Saša Benekens no Vācijas, paliekot bez ieskaitīta rezultāta.

Kopvērtējumā vadību ar 970 punktiem saglabājuši Egerts un Benekens, kuriem ar 807 punktiem seko Vendls un Arlts, bet trešie ar 731 punktu ir Pencs un Fišlers.

Tikmēr Šici ar 549 punktiem stabili saglabā ceturto vietu, bet Gudramovičs un Kalniņš ar 326 punktiem atrodas 12.pozīcijā.

Trešā Latvijas ekipāža Kristens Putins un Imants Marcinkēvičs šosezon iekrājuši 172 punktus un atrodas 21.pozīcijā.

Savukārt vīriem Sprinta kausam bija kvalificējies vienīgi Kristers Aparjods, kurš gan neaizvadīja pārāk veiksmīgu braucienu un samierinājās ar 13.vietu.

Šeit uzvaru izcīnīja krievs Semjons Pavļičenko, kuram 0,077 sekundēm zaudēja austrietis Volfgangs Kindls, kamēr trešais bija Dominiks Fišnallers.

Zīmīgi, ka Pavļičenko svētdien pamatsacensību pirmajā braucienā piedzīvoja kritienu, līdz ar to palika vien 15.vietā un Sprinta kausam kvalificējās kā pēdējais.

Tikmēr Aparjods, kurš Sprinta kausā bija iekļuvis pirmoreiz karjerā, uzvarētājam piekāpās par 0,411 sekundēm.

Vīriem kopvērtējumā līderpozīciju ar 768 punktiem saglabā vācu zvaigzne Fēlikss Lohs, kurš Sprinta kausā bija tikai astotajā vietā. Viņam ar 723 punktiem seko Kindls, bet trešais ar 647 punktiem ir Pavļičenko.

No latviešiem Aparjods ar 268 punktiem atrodas 17.pozīcijā, Kivlenieks ar 198 punktiem ir 21.pozīcijā, sezonu traumas dēļ jau noslēgušais Riks Kristens Rozītis iekrājis 150 punktus, kas joprojām dod 25.vietu, bet Dārznieks ar 138 punktiem ir 27.pozīcijā.

Tāpat šosezon pie 37 punktiem ticis Kristaps Mauriņš, kurš kopvērtējumā ir 41.pozīcijā un pašlaik uzsvaru liek uz gatavošanos Eiropas čempionātam.

Jau vēstīts, ka Kristers Aparjods svētdien vīru pamatsacensībās izcīnīja septīto vietu. Aparjods jau pēc pirmā brauciena bija astotajā pozīcijā un šo rezultātu uzrādīja arī otrajā braucienā, tomēr tāpat summā pakāpās pozīciju augstāk.

Vēl no Latvijas sportistiem vīru sacensībās 17.vietu izcīnīja Inārs Kivlenieks, kamēr Artūrs Dārznieks palika 25.pozīcijā, šiem abiem sportistiem nespējot kvalificēties Sprinta kausam.

Kristers Aparjods šīs sezonas pirmajā posmā Īglsas trasē izcīnīja septīto vietu. Savukārt Kivlenieks sezonas labāko rezultātu sasniedza Altenbergā, kad bija desmitais, vienu pozīciju paliekot aiz Aparjoda, kurš līdz ar to svētdien desmitniekā iekļuva trešo reizi šosezon.

Kā vēstīts, brāļu Šicu kamaniņu divnieks sestdien izcīnīja ceturto vietu, kamēr Gudramovičs un Kalniņš bija piektajā pozīcijā. Savukārt sieviešu sacensībās Aparjode izcīnīja desmito vietu, Zirne ierindojās 13.pozīcijā, kamēr Cauce ieņēma 15.vietu.

Iepriekšējie divi Pasaules kausa etapi Latvijas sportistiem nebija pārāk veiksmīgi. Vispirms Kēnigszē trasē neviens Latvijas sportists individuāli netika desmitniekā un stafetē tika ieņemta vien sestā vieta, bet pagājušajā nedēļā Oberhofā desmitniekā tika vienīgi piekto vietu guvusī brāļu Andra un Jura Šicu divnieku ekipāža, tomēr komandu stafetē tika sasniegts sezonas labākais rezultāts, izcīnot otro vietu.

Šo posmu izlaida Kristena Putina un Imanta Marcinkēviča ekipāža, kas jau atgriezusies Latvijā, lai gatavotos nākamnedēļ Siguldā gaidāmajam Eiropas čempionātam. Siguldā arī noslēgsies Pasaules kausa sezona.

Oberhofas posmā sākas cīņa par starta grupām Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, kur Latviju pārstāvēs desmit kamaniņu braucēji. Ja netiks piedzīvotas kādas veselības problēmas, uz Dienvidkoreju dosies visi Latvijas sportisti, kuri startē Lillehammerē.

Jau ziņots, ka Latvijas kamaniņu braucējs Riks Kristens Rozītis gada izskaņā Siguldā lauza plaukstu, kas viņam liegs piedalīties februārī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Pēc komandas iekšējās atlases jau iepriekš bija zināms, ka vīru vieniniekos Phjončhanā startēs Aparjods un Kivlenieks, kamēr Rozītim un Dārzniekam pēc pieciem Pasaules kausa posmiem un divām kontrolsacensībām bija teju identisks rezultāts, bet Olimpiādē Latviju varēs pārstāvēt vien trīs vīru vieninieki.

Latvijas kamaniņu braucējiem līdzšinējā sezona nav izvērtusies tāda kā vēlētos, vienīgo reizi uz goda pjedestāla Pasaules kausa posmos latviešiem kāpjot vien piektajā etapā, kad Leikpleisidas trasē ASV trešo vietu Sprinta kausā izcīnīja brāļi Andris un Juris Šici.

Latvijas kamaniņu braucēji pēdējās trīs olimpiskajās spēlēs ir tikuši pie medaļām. Tā 2006.gadā Turīnā Mārtiņš Rubenis izcīnīja bronzas godalgu, kura Latvijai kļuva par pirmo ziemas olimpiskajās spēlēs kopš valstiskās neatkarības atgūšanas. Savukārt 2010.gadā Vankūverā pie sudraba divnieku sacensībās tika brāļi Andris un Juris Šici, bet 2014.gada Olimpiādē Sočos viņi ieguva bronzu divnieku sacensībās, kā arī trešie bija komandu stafetē kopā ar Rubeni un Elīzu Cauci (tobrīd Tīrumu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!