Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvijas basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis trešdien ar 18 gūtiem punktiem atgriezās Ņujorkas "Knicks" rindās, palīdzot komandai Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlē mājās pārspēt neveiksmju joslā esošo Memfisas "Grizzlies" vienību.

"Knicks" svinēja panākumu ar rezultātu 99:88 (23:32, 26:17, 27:18, 23:21), tiekot vien pie otrās uzvaras pēdējās septiņās spēlēs, kamēr "Grizzlies" cieta jau 12 zaudējumu pēdējos 13 mačos.

Porziņģis iepriekš sastieptas potītes un slimības dēļ izlaida divus "Knicks" mačus, kuros komanda zaudēja, bet tagad pilnvērtīgi varēja palīdzēt vienībai atgriezties uz uzvaru takas. Latvietis laukumā pavadīja 34 minūtes, īpaši nozīmīgu ieguldījumu dodot mača izskaņā, kad "Knicks" nācās nosargāt pārsvaru.Ņujorkas klubs šo maču aizvadīja kā pa viļņiem, jo pirmajā ceturtdaļā atradās iedzinējos ar 12 punktiem, pēc tam spēja atspēlēties un puslaiku noslēgt neizšķirti, savukārt trešajā ceturtdaļā panākt 17 punktu pārsvaru. Spēles beigas gan bija saspringtas, jo "Grizzlies" četras minūtes pirms beigām zaudēja vien ar sešiem punktiem (82:88), beigās laukuma saimniekiem, pateicoties Porziņģa septiņiem gūtiem punktiem, nosargājot uzvaru.

Divus gadus pēc kārtas par Latvijas labāko basketbolistu atzītais Porziņģis šajā mačā trāpīja sešus no 16 divpunktu metieniem un divus no trim tālmetieniem. Tāpat viņš izcīnīja piecas atlēkušās bumbas, pārtvēra vienu bumbu, bloķēja vienu metienu un pieļāva vienu kļūdu, iztiekot bez personīgajām piezīmēm, kā arī pašam šajā mačā netiekot pie iespējas mest "sodiņus".

Teicamu spēli mājinieku rindās aizvadīja Kortnijs Lī, kurš guva 24 punktus, otrajā ceturtdaļā iesākot "Knicks" pakaļdzīšanos. Tikmēr Maikls Bīzlijs iemeta 14 punktus, turku centrs Eness Kanters pievienoja 12 punktus un 12 atlēkušās bumbas, bet saspēles vadītājs Džerets Džeks guva desmit punktus un izdarīja tikpat rezultatīvas piespēles.

Laukuma saimnieki šajā mačā iztika bez viena no saviem līderiem Tima Hārdaveja juniora, kurš kājas traumas dēļ nevarēs spēlēt vismaz divas nedēļas.

Savukārt Memfisas komandā 17 punkti un astoņas atlēkušās bumbas bija spāņu centra Marka Gazola rēķinā, savukārt Tairiks Evanss pievienoja 15, Mario Čalmerss 13, bet Čendlers Pārsons 13 punktus.

Šīs spēles rezultātu atklāja Porziņģis, kurš jau pirmajā "Knicks" uzbrukumā trāpīja tālu divpunktu metienu, bet vēl pēc divām minūtēm, viņš izlocījies starp diviem aizsargiem, trieca bumbu grozā no augšas, panākot 6:2. Ceturtdaļas vidū Porziņģis ar vēl vienu pustālo metienu panāca 16:12 par labu "Knicks", taču turpinājums latvietim un arī komandai gan nebija tik veiksmīgs. Laukuma saimnieku uzbrukums sāka buksēt, kamēr "Grizzlies" rindās labi spēlē iesaistījās uz maiņu laukumā nākušās Pārsons, kurš īsā laikā guva desmit punktus, drīz vien Memfisas komandai jau esot vadībā ar 32:20.

Porziņģis ceturtdaļas otrajā pusē netrāpīja vairākus metienus, reizi viņu nobloķēja arī Gazols, tāpēc neilgi pirms spēles pirmā nogriežņa beigām viņš tika nomainīts, laukumā atgriežoties septiņas minūtes pirms puslaika beigām. Tobrīd "Knicks", pateicoties Kortnija Lī veiksmēm no tālās distances jau bija uzsākusi pakaļdzīšanos, rezultātu samazinot līdz 34:39. Ņujorkas klubs spēja sakārtot spēli aizsardzībā un divas sekundes pirms puslaika beigām Lī ar kārtējo trejaci panāca izlīdzinājumu 49:49.

Porziņģis pirmajā puslaikā guva sešus punktus, bet krietni produktīvāks viņš bija spēles otrajā daļā, kuras sākumā iemeta savu pirmo trejaci, bet pēc tam no tuvas distances panākot jau 58:51 "Knicks" labā. Tikmēr "Grizzlies" trešās ceturtdaļas pirmajā pusē spēja gūt vien divus punktus, kas ļāva laukuma saimniekiem iegūt jau ievērojamo 17 punktu pārsvaru (68:51). Memfisas viena gan nepadevās un vēl līdz trešās ceturtdaļas beigām astoņus punktus atspēlēja, savukārt četras minūtes pirms pamatlaika beigām "Knicks" bija vadībā vien ar 88:82.

Tomēr pēc tam "Knicks" spēja gūt septiņus punktus pēc kārtas, piedevām īstajā laikā savu vārdu atkal sacīja Porziņģis, kurš divas minūtes pirms beigām trāpīja tālmetienu, panākot 95:82 ņujorkiešu labā. Savukārt, kad pēdējās minūtes ievadā Porziņģis pēc labas Kantera piespēles efektīgi trieca bumbu grozā no augšas, līksmot varēja jau visa "Madison Square Garden" arēna, kā arī paši "Knicks" basketbolisti.

Memfisas "Grizzlies" tikai pirmdien pārtrauca 11 zaudējumu sēriju, bet pagājušajā nedēļā darbu zaudēja vienības galvenais treneris Deivids Fizdeils, bet par pagaidu galveno treneri apstiprināts viņa palīgs Džons Blērs Bikerstafs.

"Knicks" ar 12 uzvarām 24 spēlēs ieņem devīto vietu Austrumu konferencē, kamēr "Grizzlies" ar astoņiem panākumiem 24 mačos ir 13.pozīcijā Rietumu konferencē, kurā apsteidz tikai divas konkurentes.

Porziņģis šosezon ar 20 spēlēs vidēji iemestiem 25,4 punktiem ir NBA piektais rezultatīvākais basketbolists, turklāt viņa kontā caurmērā arī 6,7 atlēkušās bumbas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!