Foto: Sputnik/Scanpix
Krievijas hokeja zvaigzne Aleksandrs Ovečkins uzskata, ka nebūtu pareizi Krievijas sportistiem Phjončhanas olimpiskajās spēlēs startēt zem neitrāla karoga. Tikmēr Krievijas olimpieši savu lēmumu pieņemšot kopējā sanāksmē 12. decembrī, bet Krievijas prezidents Vladimirs Putins savu viedokli par Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu paziņos trešdien, 6. decembrī.

Ziņots, ka Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) otrdien nolēma diskvalificēt Krievijas Olimpisko komiteju, bet ļaut "tīrajiem" krievu sportistiem startēt Phjončahanas olimpiskajās spēlēs kā neatkarīgiem sportistiem, bet visās ceremonijās Krievijas himnas vietā skanēs olimpiskā himna.

Pagaidām nav skaidrība par Krievijas komandu, tai skaitā Krievijas hokeja izlases, dalību Phjončhanā. Sākotnēji izskanēja informācija, ka iespēja startēt Phjončhanā būšot tikai individuālo sporta veidu pārstāvjiem, tomēr vēlāk šī informācija no SOK puses netika apstiprināta.

"Nedomāju, ka tas ir pareizs lēmums. SOK lēmums nav pamatots. Tas ir apkaunojoši, un man žēl sportistu. Tā ir milzu sāpe un šoks. Man grūti kaut ko ieteikt sportistiem. Tomēr braukt par savu naudu un startēt zem neitrāla karoga – to es nekādi nesaprotu," krievu masu medijos citēts NHL kluba Vašingtonas "Capitals" zvaigzne Ovečkins.

Pretējās domās ir cits pazīstams krievu hokejists Iļja Kovaļčuks. "Noteikti jābrauc uz Olimpiādi! Atteikties nozīmēs zaudēt! Visi lieliski saprot, ka SOK lēmums ir vistīrākā politika, un pret ko tas bija vērsts. Ja sportisti turp aizbrauks, tas saliedēs valsti. Visiem "tīrajiem" sportistiem ir jābrauc. Daudziem tās būs pēdējās olimpiskās spēles, un viņiem citas iespējas nokļūt Olimpiādē vairs nebūs. (..) Domāju, līdzjutēji mūs atbalstīs vēl vairāk. Un mēs darīsim visu, lai viņu cerības attaisnotu."

Tikmēr Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins pieņemto lēmumu par Krievijas sportistu atstādināšanu no olimpiskajām spēlēm saistījis ar politiskām "spēlītēm".

"Ja sportists neinteresējas par politiku, tas nenozīmē, ka politika neinteresējas par sportistu. Uzskatu, ka lēmums par mūsu komandas atstādināšanu ir daļa no Krievijas politiskās trenkāšanas. Izsaku līdzjūtību, kuri godīgi gatavojās 2018. gada olimpiskajām spēlēm, bet tagad nevarēs startēt zem Krievijas karoga," saka Krievijas galvaspilsētas mērs.

Savukārt skandalozais Krievijas politiķis Vladimirs Žirinovskis notikušo nosaucis par politisko rasismu. "Uzskatām, ka SOK lēmums ir sportiskais rasisms, politiskais rasisms. Visi piedalīsies, izņemot krievus. Kaut kas tāds nekad vēl nav bijis."

Trešdien pulksten 13:00 pēc Latvijas laika savu viedokli grasās pavēstīt Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Daudzi prognozē, ka Putins atsauks savu sportistu dalību no olimpiskajām spēlēm, kas nozīmētu kārtējo boikotu olimpiskajā kustībā.

Tomēr paši sportisti vēl nesteidzas ar kopēju lēmumu. Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) prezidents Aleksandrs Žukovs, kurš ir viens no SOK diskvalificētajiem amatvīriem, pavēstījis, ka krievu olimpieši vienotu lēmumu pieņems 12. decembrī. "Plānojam, ka to apspriedīsim sportistu-kandidātu, treneru un federāciju pārstāvju sanāksmē. Tad arī pieņemsim galējo lēmumu par dalību olimpiskajās spēlēs Phjončhanā."

2018. gada ziemas olimpiskās spēles Korejas pilsētā Phjončahanā saksies 9. februārī un ilgs līdz 25. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!