Foto: Shutterstock

Ogu sezona rit pilnā sparā, līdz ar to notraipītas drēbes, dvieļi, galdauti un citi audumi ir gluži vai pašsaprotamas situācijas, no kurām nav iespējams izvairīties. Lai attiecīgajās situācijās būtu zināms rīcības plāns, apkopojām vērtīgākos pieredzes stāstus portāla Calis.lv forumā, kur netrūkst padomu nedz par izmantotajiem līdzekļiem, nedz arī mazgāšanas procesu.

Jebkura oga, nonākot saskarsmē ar kādu audumu, ātri iesūcas auduma šķiedrās, un tieši tas padara apgrūtinātu šo traipu iztīrīšanu. Tas nozīmē, ka ogu traipi vienmēr jācenšas tīrīt pēc iespējas ātrāk, neatliekot to uz vēlāku laiku, jo iekaltušus traipus būs vēl grūtāk iztīrīt. ''The Kitchn'' raksta, ka vispirms audumu var iemērkt karstā, pat verdošā ūdenī, un dažkārt pat ar to būs gana traipu iztīrīšanai. Kamēr vāras ūdens, uz traipa uzliec samitrinātu drānu, bet noteikti neberzē netīro vietu, jo tādā veidā tas var kļūt vēl grūtāk izmazgājams. Iemērc drēbi karstā ūdenī, atstāj uz laiku mērcēties un tad izņem, pārliekot citā bļodā un aplejot atkal ar tīru ūdeni. Šādi procesu atkārto, līdz traipi izzuduši.

Ja ar šo metodi nav līdzēts, iespējams, ogu traipi uz auduma bijuši ilgāku laiku, un tādos gadījumos vajag papildu līdzekļus. Klāt karstajam ūdenim var pievienot etiķi, ļaujot tam ievilkties pāris minūtes. Ogu traipus var iztīrīt arī ar etiķi un citronu sulu, tikai tādos gadījumos jāuzmana, lai skābe ''neizēd'' krāsu.

Apkopojot ''Cālis'' foruma dalībnieku pieredzes stāstus, kādai sievietei izdevies aveņu sulas traipus uz balta apģērba iztīrīt ar citronskābi, un arī citi padomdevēji ogu traipu tīrīšanā iesaka šo līdzekli, ar ko izdevies iztīrīt ne tikai apģērbu no ķiršu, melleņu, aveņu un upeņu traipiem, bet arī rokas, kas iekrāsojušās no ogu sulām. Lai vai kādu skābes saturošu līdzekli izmantotu, noslēgumā audums jāskalo ar ledus aukstu ūdeni.

Savukārt no vecmāmiņu pūralādes prātā palikuši padomi par piena izmantošanu, jo arī mērcējot audumu tajā, traipi izzudīs. Interesants padoms no kādas foruma dalībnieces ir izmēģināt kefīru, rūgušpienu vai kādu citu skābpiena produktu, kas arī itin labi līdzot šādās situācijās. Arī šos līdzekļus kādu brīdi jāpatur uz traipa un vēlāk jāizmazgā, un no traipiem solās vairs nebūt ne vēsts.

Noderīgs ieteikums ir arī izmantot veļas ziepes, kas, kā zināms, ir labs līdzeklis ne vienā vien situācijā. Ar veļas ziepēm nepieciešams ierīvēt traipa vietu, atstāt to ievilkties uz vairākām stundām un tad mazgāt apģērbu ar rokām vai veļas mašīnā.

Savukārt tiem, kam nav pa rokai neviens šis līdzeklis, itin labi noderēs arī parastais veļas mazgājamais pulveris, sajaucot to ar ūdeni pastas konsistencē, pēc tam uzsmērēt uz traipa un atstāt ievilkties uz vairākām stundām vai pat nakti. Vēlāk atliek vien izmazgāt audumu un no traipiem vairs nebūs ne vēsts.

Ne reizi vien forumā manāmi ieteikumi, mazgājot apģērbu veļas mašīnā, uzstādīt 30 grādu režīmu, jo tieši tādā temperatūrā traipi ir visvieglāk izmazgājami un dažkārt pietiekot ar vienu ciklu, lai traipi būtu izzuduši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!