Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pēc tā sauktās Osvalda komisijas ziņojuma piektdien, 24. novembrī, uz mūžu diskvalificēja Soču olimpisko spēļu čempionu bobslejā četrinieku un divnieku ekipāžām Aleksandru Zubkovu, tādējādi četriniekos zelts pienāksies Latvijas pilota Oskara Melbārža kvartetam.

Kopā ar Melbārdi Soču olimpisko sudrabu pret zeltu iemainīs stūmēji Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste un Jānis Strenga.

Savukārt divnieku konkurencē Melbārdis ar stūmēju Daumantu Dreiškenu tagad pakāpušies uz ceturto vietu. Iespējams, tuvākajā laikā Melbārdis/ Dreiškens tiks pie bronzas, jo SOK vēl izskata cita krievu bobsleja pilota Aleksandra Kasjanova iespējamo saistību ar dopinga pārkāpumiem.

Četrinieku sacensībās par Soču olimpisko vicečempionu tiks kronēts pāragri aizsaulē aizgājušais amerikānis Stīvens Holkombs un viņa stūmēji, bet bronza pagaidām teorētiski pienāksies aizdomās turmajam Kasjanovam. Ja Kasjanovs tiks diskvalificēts, tad bronza pienāksies britu kvartetam ar stūmēju Džonu Džeimsu Džeksonu.

Savukārt divniekos šobrīd no SOK puses par olimpiskajiem čempioniem tiek kronēti šveicieši Beats Hefti un Alekss Baumans, sudrabs pienākas Holkombam ar stūmēju Stīvenu Lengtonu, bet bronza pagaidām ir Kasjanovam. Kasjanova diskvalifikācijas gadījumā uz trešo pozīciju pakāpsies Melbārdis/ Dreiškens.

SOK lēmumu formāli vēl jāapstiprina Starptautiskajai bobsleja un skeletona federācijai (IBSF).

Zubkovs pēc karjeras beigšanas tagad ir Krievijas bobsleja un skeletona federācijas prezidents. Līdz ar diskvalifikāciju viņam turpmāk ir liegta jebkāda dalība olimpiskās kustības rīkotajās sacensībās.

Tāpat piektdien saistībā ar Soču olimpisko spēļu dopinga skandālu SOK uz mūžu diskvalificēja bobslejisti Olgu Stuļņevu, kā arī ātrslidotājus Olgu Fatkuļinu un Aleksandru Rumjancevu. Ja Stuļņeva un Rumjancevs 2014. gada olimpiskajās spēlēs Sočos netika pie godalgām, tad Fatkuļina tika pie sudraba 500 metru distancē.

Arī šos lēmumus jāapstiprina un rezultāti jāparskata attiecīgajai starptautiskajai sporta federācijai.

Ziņots, ka SOK pēc Osvalda komisijas ziņojuma par 2014. gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs fiksētajiem dopinga pārkāpumiem uz mūžu no olimpiskajām spēlēm diskvalificēja skeletonistus Aleksandru Tretjakovu, Jeļenu Ņikitinu, kā arī Mariju Orlovu un Olgu Potiļicinu. Tādējādi par Soču olimpisko čempionu kļūs Martins Dukurs, bet Tomass Dukurs tiks pie bronzas medaļas.

Līdzīgi kā bobslejistu gadījumā, SOK pieņemtais lēmums par medaļu pārdali vēl jāapstiprina IBSF. Pagaidām IBSF pieņēmusi tikai lēmumu par krievu skeletonistu atstādināšanu no sacensībām, bet lēmums par Soču olimpisko spēļu rezultātu pārskatīšanu un medaļu pārdali nav pieņemts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!