Foto: FIBA
Latvijas U-19 sieviešu basketbola izlase svētdien Pasaules kausa izcīņas spēlē par devīto vietu ar 61:75 (24:16, 14:18, 11:27, 12:14) zaudēja Ungārijai, turnīru noslēdzot desmitajā pozīcijā.

Latvijas komandā 17 punktus iemeta Ivanda Hudjakova, ar 14 punktiem izcēlās komandas kapteine Digna Strautmane, bet Janeta Rozentāle pievienoja 12 punktus.

Tikmēr uzvarētājām ar 16 punktiem izcēlās Beatriksa Mereša.

Latvijas basketbolistes šajā mačā iegāza spēles trešā ceturtdaļa, jo pēc pirmā puslaika Aināra Čukstes trenētā komanda bija vadībā ar 38:34. Diemžēl pēc atpūtas labākas bija ungārietes, kuras esot iedzinējos ar 41:44, veica desmit punktu izrāvienu, bet pirms pēdējās ceturtdaļas bija vadībā ar 61:49. Spēles beigu nogrieznī Latvijas izlasei starpību samazināt neizdevās, līdz ar to ciešot ceturto neveiksmi turnīrā septiņos aizvadītos mačos.

"Pietrūka spēka, lai izturētu pretinieču spiedienu. Pirmajā puslaikā turējāmies uz labas metienu precizitātes rēķina, vienubrīd panākot pat +10. Otrajā puslaikā uzbrukums apstājās, savukārt pie sava groza vairs nevarējām apturēt ungārietes, kuras mērķtiecīgi izmantoja savu pārsvaru augumos. Pat zonas aizsardzība šoreiz nelīdzēja," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Čukstes teikto pēc spēles.

"Kopumā komanda visu turnīru aizvadīja labā līmenī. Bija loģisks spēles zīmējums, laba aizsardzība, laba bumbas kustība uzbrukumā. Trijās zaudētajās spēlēs ar Franciju, Kanādu un Austrāliju bija iespējas uzvarēt, tātad principā bija pa spēkam iekļūt labāko astoņniekā. Pietrūka vienas stabilas spēlētājas pamatrotācijā, metienu precizitātes mūsu līderēm," atzina treneris.

Viņš gan atzina, ka zaudējumos var saskatīt likumsakarības. "Piemēram, asas pretdarbības apstākļos netika pieņemti labākie lēmumi. Varbūt nelielā punktu starpība zaudētajos mačos tomēr bija mānīga, jo individuālās meistarības ziņā daudzās komandās līderes bija spilgtākas. Šīs komandas vairākām meitenēm vēl priekšā Eiropas U-18 čempionāts un pēdējo maču laikā tas tika ņemts vērā, sadalot slodzi," sacīja Čukste.

Jau ziņots, ka šī turnīra pirmajā mačā Latvijas basketbolistes ar 60:69 piekāpās Francijai, bet otrajā mačā ar 69:61 pārspēja Dienvidkoreju. Savukārt otrdien noslēdzošajā C apakšgrupas mačā Latvija ar 70:74 piekāpās Kanādai, bet uzvara ar vismaz 11 punktu starpību būtu devusi pirmo vietu grupā, taču nācās samierināties ar trešo pozīciju.

Turpinājumā astotdaļfinālā spraigā cīņā latvietes ar 56:61 piekāpās austrālietēm, nepārrakstot Latvijas basketbola vēsturi, jo varēja kļūt par pirmo Latvijas izlasi, kas sasniegusi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālu. Savukārt ceturtdaļfinālā par 9.-16. vietu Latvijas basketbolistes ar 60:46 pārspēja Mali vienaudzes, kuras ir pērnā gada Āfrikas čempiones, bet sestdien pusfinālā ar 84:66 uzveica Meksiku.

Savukārt Ungārija apakšgrupu turnīrā arī izcīnīja vienu uzvaru trīs spēlēs, paliekot trešā D grupā. Vispirms tā ar 111:67 sagrāva Meksiku, bet pēc tam sekoja divi zaudējumi - ar 59:68 Japānai un 51:75 Austrālijai. Astotdaļfinālā ungārietes 58:73 piekāpās Francijai, bet pēc tam ceturtdaļfinālā par 9.-12.pozīciju ar 90:46 sagrāva Puertoriko. Visbeidzot sestdien šīs fāzes pusfinālā Ungārija ar 73:65 apspēlēja Itāliju.

Latvietes pērn Eiropas U-18 čempionātā izcīnīja ceturto vietu un nodrošināja ceļazīmi uz šī gada Pasaules kausu U-19 izlasēm. No 12 sastāvā iekļautajām spēlētājām pērn izlasē nebija tikai Māra Mote, kura šoreiz aizstājusi Kristiānu Sprudzāni.

Tikmēr Ungārija Eiropas U-18 meistarsacīkstēs izcīnīja piekto vietu, paliekot uzreiz aiz Latvijas un tiekot pie pēdējās ceļazīmes uz Pasaules kausa finālturnīru.

Latvijas U-19 izlasei vien dažas dienas pirms turnīra sākuma pievienojās Digna Strautmane, Laura Grabe, Maija Gertsone un Dinija Pāvelsone, kuras pirms tam piedalījās Eiropas U-20 čempionātā. Digna Strautmane debitējusi arī pieaugušo valstsvienībā un pērn tika iekļauta Eiropas U-18 čempionāta simboliskajā piecniekā. Viņai šis ir jau devītais oficiālais jauniešu turnīrs.

Pērn ceļazīmes izcīnīšanā lielu ieguldījumu deva arī ventspilnieces Pāvelsone un Luīze Šepte. Sešām basketbolistēm jau bija pasaules čempionāta pieredze, pērn startējot U-17 turnīrā.

Ainārs Čukste ar 1998./99. gadā dzimušo meiteņu izlasi strādājis jau kopš kadetu vecuma, sasniedzot piekto vietu Eiropas U-16 čempionātā 2014. gadā un ceturto vietu U-18 meistarsacīkstēs pērn.

Zīmīgi, ka šogad Čukste trenēs arī Latvijas U-18 izlasi, kas no 5. līdz 13. augustam sacentīsies Eiropas čempionātā Ungārijā. Paredzams, ka liela daļa meiteņu piedalīsies abos turnīros, turklāt aizvadītajā sezonā lielākā daļa no tām spēlēja Čukstes vadītajā komandā "TTT Juniores".

Pērn Latvijas U-17 basketbolistes izcīnīja desmito vietu pasaules čempionātā. Tā bija tikai otrā reize, kad Latvijas jaunās basketbolistes startēja pasaules čempionātā, jo 2003.gadā līdzīgā turnīrā piedalījās Latvijas U-21 izlase, kas ieņēma astoto vietu. Toreiz komandā spēlēja Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Zane Teilāne, Kristīne Kārkliņa, Anda Eibele, Aija Brumermane un citas.

Arī Latvijas puiši pasaules čempionātos līdz šim ir spēlējuši divas reizes - U-19 vecuma turnīrā 1999. gadā tika iegūta devītā, bet 2011. gadā savās mājās turnīrs tika noslēgts desmitajā vietā.

Latvijas U-19 sieviešu basketbola izlases sastāvs Pasaules kausa izcīņā: Maija Gertsone, Sabīne Lipe (abas - "Vega 1"/Liepāja"), Māra Mote, Marianna Kļaviņa, Laura Grabe, Luīze Šepte, Linda Svenne, Janeta Rozentāle, Alise Markova (visas - "TTT Juniores"), Dinija Pāvelsone ("Ventspils"), Ivanda Hudjakova ("Valmiera"/ORDO), Digna Strautmane ("TTT Rīga").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!